Pojištění domácnosti

Povinné ručení, životní pojištění, cestovní pojištění, pojištění domácností, penzijní fondy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Joezbrna 29. 4. 2013 15:30

Jestli si chceš pojistit svoje vlastní věci uvnitř bytu (třeba jízdní kolo), jde o pojištění domácnosti.

Jestli chceš pojistit případ, kdy vlastní neopatrností způsobíš požár nebo třeba vytopíš pět pater pod sebou, jde o pojištění odpovědnosti.

Nemovitost nevlastníš, tudíž nepojišťuješ. Její ztráta Tě nebolí (bolí Tě odpovědnost za Tebou způsobenou škodu).

Aby měl svůj byt či dům pojištěný proti náhodné události (požár bez zjištěného viníka, krupobití, povodeň), to je starost majitele (fyzické osoby, družstva, SVJ).
Joezbrna
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PetrCB 4. 5. 2013 22:02

Tak jsem se při troše času zase vrátil k hledání ... a narazil na jeden "problém". Ano, v případě vytopení sousedů by se jednalo o pojištění odpovědnosti, ale to už nekryje poškození pronajatého bytu ... alespoň tohle má na svém webu Allianz u pojištění odpovědnosti.

Zahrnuje pojištění odpovědnosti i škodu způsobenou v pronajatém bytě?

Nezahrnuje. Podnájemník si musí sjednat pojištění své odpovědnosti sám. Toto pojištění se však vztahuje pouze na škodu, kterou způsobí on mimo obývanou domácnost (například vytopí sousedy.....).


V tom případě by se opravdu plnilo například při vytopení sousedů, ale už by se nekrylo poškození podlahy v pronajetém bytě - i když bych škodu způsobil třetí osobě (v mém případě majiteli bytu, od kterého ho mám pronajatý - resp. bytovému družstvu, kterého je vlastník členem). Domácnost ale obývám, tudíž podle vyjídření Allianz se pojištění odpovědnosti na tuhle škodu nevztahuje - předpokládám, že to budou mít pojišťovny nastavený stejně. Stejně tak v případě požáru - škoda by samozřejmě vznikla i na bytech dole (hašení a následné vytopení) a i nahoře (ať už kouř nebo přeskočení ohně a hašení), ale na samotný byt se nejspíš pojištění také nevztahuje.

Já bych potřeboval poradit, jak tohle vyřešit - přeci jen existuje malá šance, že se něco stát může a tohle pojištění beru jako dobrou investici v případě problému - ta cena za rok zase neni nijak závratná (základní odpovědnost v rozsahu 500000-750000 vyjde cca na 550/rok). Ještě bych ale potřeboval doplnit tu odpovědnost i za ten pronajatej byt :-) Ideálně u jedný pojišťovny, jelikož se na obě pojištění naráz vztahujou zajímavý slevy skoro u všech pojišťoven.

Může někdo prosím doporučit něco konkrétného (předpokládám, že podobnou pojistku tu bude mít vícero lidí).

Předem díky za rady ...

P.
PetrCB
Návštěvník

Odeslat příspěvekod audiobullys 4. 6. 2013 23:38

allianz pojisteni odpovednosti tarif exkluziv a k nemu pripojisteni exkluziv 1-4 dle plneni , skody na pronajatych nemovitostech 1 , 2 , 5 a 5 milionu kc
var. 4 ma limit plneni 20 milionu na skody celkem.
jinak bez toho pripojisteni jste samozrejme nechranen. sice pronajimatel muze mit pro svoji potrebu pojistku a pojistovna mu ji proplati ,ale po vas bude zadat zaplaceni tech skod co za vasi vinu museli zaplatit poškozenemu.
a nejlepe sjednat s poj. domacnosti - kvuli nizsi cene . sjednaval bych si to u nejakyho odbornika co vam tam namrska vsechny slevy - 30 proc. bezeskodni, 10 obchodni, jestli je to i dobrej znamej tak i dalsich 14 procent ...
Daň ze samostatného myšlení nebyla dosud zavedena jen proto, že by to byl příjem pro stát zcela zanedbatelný.
audiobullys
Diskutér

Odeslat příspěvekod D.roak 22. 6. 2013 18:00

Mám dotaz na pojištění domácti zatím nájemce , ale časem budu vlastník.
Jde o to to že bj se skláná 1 mýsnost kuchně. Příslušenství + spižírna. Mimo byt přes chodbu pod uzmčení můžete mi poradit. Děkuji
momentálně pojištěno Uniqa
D.roak
Nadšenec

Odeslat příspěvekod krásná sereminazáda 22. 6. 2013 23:08

No uvedl jsi všechny možné údaje, které o vlastnostech pojištění vůbec nerozhodují.

Odškodnění inkasuje vlastník majetku.

Nájemník může způsobit škodu. Na pronajatém majetku. Ale nejen na něm.
krásná sereminazáda
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Chicco13 24. 6. 2013 15:54

Já třeba jsem udělala dobrou zkušenost s pojištěním od Slavie, protože mi nezvýšili pojistné když jsem aktualizovala (navyšovala pojistnou částku), což mám pocit, že není úplně standardní chování.
Chicco13
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Thom 24. 6. 2013 23:17

No vzhledem k tomu, že se dává sleva za bezeškodní průběh, mohlo se to překrýt.

Ale vždycky mě baví ty dobré zkušenosti na základě něčeho jiného než pojistného plnění.
Thom
Diskutér

Odeslat příspěvekod Duri13 27. 11. 2013 16:00

Mam prenajaty byt a majitelka ma tlaci do toho, aby som si uzavrel poistenie domacnosti (hoci v zmluve takato poziadavka nie je). Komplet poistenie domacnosti + zodpovednosti za skodu sa mi ale velmi uzatvarat nechce, lebo mam pocit, ze by som tym kryl aj skody, za ktore zodpovednost nemam. Ako priklad uvediem pracku, ktora je sucast prenajmu (je majitelkyna) - ak sa pokazi a vytopi susedov, pripadne znici podlahu v nasom prenajatom byte, zodpovednost by mala byt na majitelke, lebo je to jej pracka.

Z mojo pohladu ma vyznam iba poistka, ktora pokryje moje vlastne veci v byte (proti kradezi alebo pri vyhoreni). Na toto by mi stacila nejaka zakladna poistka s malym plnenim proti kradezi a poziaru (vandalizmus, ani vytopenie nam nehrozi). To, ze majitelke zhori kuchyna aj s vybavenim kvoli chybnej elektroinstalacii alebo sa jej znici podlaha, lebo jej praskla hadica od pracky, uz nie je moja starost.

Zaroven by sa nam hodilo poistenie zodpovednosti (ako ma napr ten allianz kryjuci skody na prenajatych priestoroch - http://www.allianz.cz/produkty/majetek/ ... nosti.html) - pisu, ze oni jedini tymto kryju aj skody na prenajatych priestoroch. Keby som si uzavrel taketo poistenie u inej poistovni a znicil by som majitelke podlahu, lebo som nechal pustenu vodu z vane, tak normalne mi takato poistka zodpovednosti za skodu nepomoze? Ale ta od Allianzu uz hej? Preco? Ved je to stale skoda sposobena mnou na cudzom majetku...

Chapem to spravne? Pripadne, ako to co najlepsie spravit?
Duri13
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod alexpraha 28. 11. 2013 10:07

Nájemní smlouvou jsi si půjčil od kohosi nějaký majetek a jsi povinen se o něj přiměřeně starat, zabránit poškození atd. Takže požadavek, aby jsi se pojistil a pojistil si i svěřený majetek, je oprávněný. Jen to měla majitelka mít v nájemní smlouvě.
Jestli něco vyhoří od elektroinstalace ve zdi, tak škoda jde za majitelem a to je majitel domu. Ale naprostá většina požárů je od zařizovacích předmětů - mikrovlny, trouby, kulmy, fény, rv konvice atd.
Odpovědnost je složitější. Pokud se budeš veselit ve vaně s dvěma děvuchami a vycákáte tolik vody, že zničíte něco o patro níž, tak to žádná pojišťovna neplní. Odjedeš-li na týden a ona praskne hadička k pračce, asi pojišťovna bude hradit nápravu škod. Jestli však hadička bude 20 let stará (jako moje u myčky), budou s tím potíže.
Navíc dobrá občanská odpovědnost tě chrání i v případě např. shození zboží v obchodě.
Pojištění není na to, abych na něm vydělával, nebo se měl dobře. Pokud se stane škoda, která přesahuje mé finanční možnosti ji napravit, např shoří dům za milióny, a nemám peníze na jeho znovupostavení, má smysl se pojistit. Pokud je majetek malý, a mám peníze na to, abych ztrátu snadno napravil, nemusím se pojišťovat. Je-li půjčený a můj majetek za 50 000, a běžně tak udělám škodu za 500 000 Kč a v bance mám 560 000 Kč, je pojistka zbytečná. Ale jako majitel bych pak chtěl zálohu ve výši půjčeného majetku.
Doporučuji tedy uzavřít dobrou pojistku domácnosti a občanské odpovědnosti. Allianz je nadprůměrná kvalita a tomu odpovídá cena, doporučuji.
alexpraha
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Duri13 28. 11. 2013 13:10

Diky za nazor, hoci si to pisal skor tak vseobecne.
Aby som sa vyjadril presnejsie, comu by som sa rad pri tomto poisteni vyhol je:
1) to, ze budem platit zbytocne vysoku poistku aj za skody, za ktore nemam zodpovednost (skody pri zivelnych pohromach, vandalizmus a podobne)
2) ze si budem platit poistku domacnosti + zodpovednosti, ale aj tak tam zostanu udalosti, ktore nie su kryte (napr. skoda, ktoru sposobim majitelke bytu) - allianz sa tvari, ze to pokryva, ale vseobecne som cital, ze nie...dufal som, ze k tomuto "zazracnemu" produktu od allianzu mi niekto napise nieco viac.

Aby som to zhrnul - z mojho pohladu mi staci poistka domacnosti, ktora pokryje moje veci v byte (cize zakladna s minimalnym plnenim) a zaroven nejaka velmi dobra poistka zodpovednosti.

To, ze ja sa o prenajate veci mam vzorne starat je jedna vec, ale druha je, ze ako najomnik nenesiem predsa zodpovednost za kvalitu hadiciek od pracky alebo mycky, ani to, ci su stare/nove alebo kvalitne/nekvalitne. A teda ani za skody, ktore tieto vyrobky pripadne sposobia, nie?

Na tomto poisteni samozrejme nechcem zarabat (ako aj?), to je snad jasne, ani neviem, preco si to spominal...
Duri13
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod alexpraha 28. 11. 2013 18:56

.... aj za skody, za ktore nemam zodpovednost (skody pri zivelnych pohromach, vandalizmus a podobne) .. Polož si prosím otázku - Když živelná pohroma zničí majetek, který je tvůj nebo jsi si jej najmul- KDO BY TO MĚL PLATIT? Ty musíš nahradit škodu, kterou jsi způsobil na cizím majetku.
.... nenesiem predsa zodpovednost za kvalitu hadiciek od pracky alebo mycky - opět, kdo by měl nést odpovědnost?? Je to tvůj majetek, nebo najatý, tak škody musíš hradit ty. Když zničíš něco svého, nebo někomu jinému, buď najdeš toho kdo to způsobil, nebo to zaplatíš. Když jsou to vlastní věci tak to člověk oželí, ale pokud jsou to cizí věci nebo škodu někomu jinému, musíš to zaplatit.
Nebo se dobře pojistit.
Zjednodušuješ si trochu pohled na svoji právní odpovědnost, jsi odpovědný za vše co je kolem tebe, někdo ti půjčil, atd. Nelze si představit, že by majitel, který ti půjčil byt a trochu vybavení, chodil denně dívat, zda není zničená hadička od pračky, dovřená lednice, utažené kohoutky, atd. Proto chce, aby jsi uzavřel pojistku, protože tě to chrání a on může klidně spát.
Jen to měla majitelka dát do nájemní smlouvy. Můžeš zkusit vyjednávat, zda by nezaplatila adekvátní část pojistky za svoje věci.
Dnes je naštěstí většina pojistek na novou cenu, když se zničí 10 let stará lednička, nikdo nepočítá jako by měla cenu v bazaru, ale kolik stojí stejná lednička se stejnými vlastnostmi. Pamatuji ještě za totáče, jak po požáru lidem řekli - všechno bylo 20 let staré dostanete jen 20% ceny, za tolik si tokoupíte v bazaru. Tato změna je příjemná, jen je pojištění drahé :-)
Maličkost - nevím jak to bude podle nového občanského zákoníka od ledna 2014, ten zavádí hodně změn a nevím zda i v této oblasti. To se musím naučit přes vánoce :-)
alexpraha
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xtonda 28. 11. 2013 21:23

Tohle je jednoznačně sprosťárna a podraz ze strany majitele, de facto se snaží tímto trikem navýšit ti nájem, vytáhnout z tebe prachy navíc. Toto by si rozhodně měl platit on sám, klidně mohl navýšit o to nájem nebo i to rozúčtovat separátně, ale každopádně to měl udělat předem, takto dodatečně je to prostě levárna, předstíral neférově výhodnou nabídku a teď tě chce natáhnout. Takže když on je svině, taky bych mu rozhodně nevycházel vstříc nad rámec smlouvy/zákona a vlastní sebezáchovy, tj. pojisti se pouze na situace, kdy by šla škoda za tebou, ale rozhodně bych neřešil situace kdy by to šlo na jeho vrub či někoho jiného. Předpokládám, že bys nebyl povinen hradit škody způsobené někým jiným - vytopení sousedy, živlem, požárem, který si nezavinil apod., ale to si radši ověř u někoho, kdo má relevantní právní vzdělání.
xtonda
Diskutér

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 29. 11. 2013 06:48

Ono je to ještě složitější. Běžná pojistka domácnosti hradí jen škodu na majetku, který je ve vlastnictví toho, kdo je pojištěn.
Takže když si do domácnosti prineseš vlastní televizi, tak ta pojištěna bude, ale lednička, kterou ti zapůjčil pronajímatel, nikoliv. Tu si musí pojistit on vlastní pojistkou.
Pak jsou případy, kdy za nějakou škodu budeš odpovědný - v důsledku nedbalosti danou věc poškodíš, k tomu slouží pojištění odpovědnosti.
Jak zde byl uváděn případ "dovádění se slečnami ve vaně", tak zrovna na to by se ta odpovědnost vztahovala, ale u těch hadiček si nejsem jist, jestli ty jsi povinen kontrolovat jejich stav, ale snad by to ta odpovědnost kryla.
Otázka je, jak by to bylo v případě škody, kterou jsi nezpůsobil, například krádež. Jestli je možné v nájemní smlouvě sjednat něco, jako "hmotnou odpovědnost". Když si v půjčovně půjčíš vrtačku a nevrátíš ji, protože ti ji někdo ukradne, tak ji taky musíš nahradit i když za to nemůžeš.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fantucci 29. 11. 2013 09:04

u té krádeže to považuji za poměrně jednoduché.
Pokud se prokáže, že zloděj nemusel překonat překažku(tedy vnikl např nezamčenými dveřmi, pootevřeným oknem), pojišťovna neplní a škoda jde za nájemcem - nedostatečně se staral o zabezpečení majetku svého i cizího. Pokud zloděj překonal překážku, plní se z pojistek majitelů majetků.
Pracuji ve fin. poradenství? No a?
Fantucci
Diskutér

Odeslat příspěvekod Duri13 29. 11. 2013 09:08

alexpraha: tebou moc lomcuju dojmy. Samozrejme, ze nemas zodpovednost za veci, ktore nemozes ovplyvnit (pokial si ju teda na seba dobrovolne nevezmes). Pokial vec nie je tvoja, pripadnu skodu znasa majitel. Alebo ty cakas, ze ked sa rozleje rieka a zaplavi ti prenajaty dom, tak ty ako najomca to cele zacvakas a majitel bez poistky sa bude tesit, ako dobre obisiel, hoci postavil barak v povodnovej zone? Alebo ked pride lesny poziar a zhori ti prenajaty dom, co si akoze mal spravit, aby si ho zachranil? Uvazuj trocha. Zodpovednost za prenajate a pozicane veci samozrejme mas, ale iba vtedy, ak to mozes svojou cinnostou ovplyvnit. Ked si pozicias auto a v noci ti ho ukradnu, zodpovednost je na tebe, mal si ho strazit alebo bezpecnejsie zaparkovat. Ale ak sa ti na nom pokazi motor, lebo firma nevymenila vcas rozvody, tak to je na ich triko a este im mozes aj dobre vynadat, ze ti pozicali crep. Chapes ten rozdiel?

xtonda: tuto to myslim pokazila agentura, ktora ten byt spravuje. Majitelka tuto poziadavku asi mala uz davnejsie, akurat to zabudli dat do zmluvy a teraz sa to snazia napravit. Ale v zasade mi to nevadi, ja mam poistky rad, som rizikovo averzny, takze poistit sa mi nevadi. Akurat by som si nechcel dat poistku, ktoru nepotrebujem (lebo je zbytocne velka) alebo taku, ktora nepokryje to, co od nej cakam (ako napr tento problem s poistenim prenajateho bytu). Asi si budem musiet dohodnut nejake stretnutie s nejakym poistovakom...

patrik: praveze som si nie isty, ci to je, ako pises ty. Na webe som o tom nasiel toto: http://www.novinky.cz/bydleni/reality-a ... -bytu.html. Tam sa pise, ze ak si uzavrie poistku majitel, su kryte iba jeho veci. Ak ju uzavriem ja, je kryty cely byt. Alebo to tvrdia nejaky chlapici z nejakej konzultacky a bolo to pred 4 rokmi, tak mozno to uz nie je celkom aktualne a pravdive...Este k tej vrtacke - za nu samozrejme zodpovednost mam, aj ked ju necham zamknutu doma a vykradnu ma. Mal som ju mat so sebou alebo ju lepsie zabezpecit. To je ako s tym auto, co pisem vyssie.

-- 29. 11. 2013 09:11 --

A neviete niekto, ako je to s tym poistenim zodpovednosti za skodu na prenajatych priestoroch, co som daval tu linku na allianz? Ked si takuto poistku uzavriem inde a syn sa bude v obyvacke hrat s loptou a nahodou rozbije okno, tak allianz by tu skodu hradil, ale ina poistovna nie? Ak by to bolo okno susedove, tak to je v pohode, to preplati kazda poistovna. Ale ako je to na majetku, ktory mam prenajaty? Alebo, taketo rozbite okno by hradila standardna poistka domacnosti?
Duri13
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků