Dotaz na investiční placené poradenství a finanční fóra ...

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Treborr 5. 1. 2014 21:00

Zdravím.
Měl bych tady na Vás několik dotazů.

Ale nejdřív nějaké aspoň základní info o mojí situace a mých dosavadních "zkušenostech":
- snažím se pravidelně sledovat povšední finanční dění - čtu články na FinExpert, Investujeme.cz, Měšec.cz, Penize.cz a taky iHNed.cz - když potřebuji něco vědět, tak si to většinou na internetu najdu a tak nějak nastuduji-ale nemám čas (a asi ani chuť denně někde sledovat nějaké finanční výsledky ...mám své práce, rodiny a jiného starání se celkem dost) = takže snad nějakou finanční gramotnost mám, ale být přímo aktivní investor nechci

- mám několik běžných účtů
- několik spořících u bank (momentálně využívám spořící u AirBank a Zuno Plus než se rozhodnu co s volnými penězi dál); jinak na spořáku mívám provozní rezervu v řádu několika měsíčních nákladů celé domácnosti plus nejlépe ještě něco k tomu
- stavební spoření na všechny členy rodiny (Wüstenrot, založeno minulý rok)
- staré penzijní spoření pro ženu a sebe - každému 1000,- / měsíčně (Česká pojišťovna)

Jak bude možno poznat níže, tak můj vztah k riziku je ne úplně kladný - ale určité procento rizika jsem ochoten i u části úspor podstoupit :-)
- a právě v těchto měsících mi dobíhají termínované vklady - to bylo ještě za 4,3% a 5,5% p.a.; teď to už stojí za PÍP a možná bude ještě hůř - a to se zase bavím o družstvech, jelikož úrok v bankách je úplně k smíchu
- a nějaké podílové fondy od ČSOB - byly to jištěné fondy. Tady co bylo někde kolem nuly, tak jsem odprodal ještě před splatností někdy v půlce doby a raději dal na termíňák. Co bylo ve velké ztrátě nebo vydělávalo, tak jsem nechal doběhnout. Ovšem zpětně viděno, kdybych v tý době dal ty peníze na 5 let na termíňáky (samozřejmě do spořitelních družstev (prosím bez OT komentářů), tak bych na tom byl rozhodně lépe, v té době - ale chtěl jsem to zkusit. A zkusil ...

- a asi 4 roky jsem si zkoušel "hrát" na české burze s nějakými 4 tituly za cca 100 000,- (přes Fio Broker). No, v konečném výsledku jsem nebyl ve ztrátě, což považuji za úspěch a náhodu :-); dokonce jsem dostal nějakou dividendu, než jsem to vše odprodal (když už jsem držel jen ČEZ a ten začal mít problémy ve světě). Vydělalo mi to i nějaký procentíčko-a ten kladný výsledek mi zachránila jedna akcie, co vydělala asi 25% ... - ale ve větším objemu bych do tohoto adrenalinu (sám) nešel! A na burzách v zahraničí bych to (sám) nezkoušel vůbec.

- mám rodinu: manželka a dvě děti (jedno na střední a jedno půjde teprve do školy)
- do důchodu mám necelých 30 let a žena cca taky
- mým cílem a mojí představou je, abychom mohli se ženou jít o něco dříve do důchodu a žili si nějak slušně (asi na tý chalupě a malý byt v Praze pokud možno); abych trochu pomohl dětem do života a abychom si i během produktivního života mohli z výnosu něco přilepšit a ještě i v čase přispořit. A aby naspořené peníze si v našem stáří zachovaly svoji hodnotu!!!
- mám vlastní bydlení (byt)
- mám byt na pronájem
- mám rekreační nemovitost - chalupa (rádi tam jezdíme, jsou v tom uloženy i peníze, ale má to svojí provozní režii)

A momentálně se rozhoduji, jak naložit s penězi zase na příštích pár let?
- napadlo mne koupit ještě jeden menší byt v Praze a pronajímat - ale nemovitost na pronájem už mám, dnes už to není tak výhodný a je to další věc na starání se, potencionálně možné komplikace s nájemníky ... a měl bych takřka všechny peníze v nemovitostech a to by taky nebylo dobře
- napadlo mne i koupit nám větší byt a část zaplatit hotově a část na hypotéku a tu splácet z pronájmu toho stávajícího bytu - ale to je opět mít vše v nemovitostech, velice pravděpodobně změna lokality (problém s časem dojezdu do zaměstnání pro moji ženu-to ale rozebírat nehodlám) a jít z velice dobře umístěného polopaneláku do paneláku a ne tak blízko od centra, ač většího. Byt o pokoj navíc by se nám hodil, ale není to krytický. A na větší byt v naší lokalitě nemám = tak velkou hypotéku si uvázat na sebe nechci.

- Takže po dosavadních probírání si pro a proti mi z toho vychází,
- dát něco na TV
- a něco nějak investovat třeba ještě na dva menší díly ... Smíšený fond, akciový fond? Možná ETF fond (ale to asi ne sám)? ????????????????????????????
Co si o tomto mém "záměru" myslíte? Je rozumný nebo zcestný :-)

Ale právě o tomto bych se chtěl s někým poradit. S někým, kdo v tom má fakt přehled a kdo je slušný a má výsledky!!!
Absolutně nestojím o žádný životka, pojistky ....!!!!!!!!!!!!!!!!! Já stojím o fundovanou radu odborníka, který má dobré reference a já mu za to i rád ekvivalentně zaplatím - odborníka z nějaké prověřené firmy, kde budu mít jistotu, že když zaplatím, tak bude fakt koukat na to, co je nejlepší pro mne a ne na čem i tak bude mít největší provizi on!!!!!!!!!!!!!!

Znáte a můžete ze svých zkušeností doporučit někdo nějaké placené investiční poradenství viz kritéria výše?
Máte někdo zkušenost např. s http://www.finberry.cz ?

Tipy a dotazy na finanční fóra?:
- teď jsem celý víkend pročítal zdejší fórum FinEpert
- taky trochu Měsec
- a má cenu se pokoušet registrovat na fóru http://poradci-sobe.cz - jsou tam přínosné informace pro neporadce?
- nějaké další tipy?
- máte tip na nějakou diskuzi, přehledy ohledně fondů?

Předem všem děkuji za odpovědi a doufám, že mé úvahy a dotazy nejsou tak slabé, aby se to tu někdo pokoušel zesměšňovat.

PS: rozhodně nestojím o žádné (pokoutné) nabídky na poradenství do SZ. Pokud budete mít tip, což budu vděčen, tak to napište prosím sem.
Treborr
Návštěvník
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod astrapa 5. 1. 2014 21:17

Hledám úplně totéž :-) Placené poradenství snad u nás neexistuje :-(
Poradci-sobe.cz je diskuse pro pojišťováky.
Osobně ještě doporučuji k pozornosti časopisy FOND SHOP a Profi Poradenství & Finance
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod Fantucci 5. 1. 2014 23:07

Finberry ale dle informací, které mám k dispozici, bohužel tazatelovo kritéria nesplňuje.
Za peníze vypracují plán a následně za klasickou provizi zprostředkují fin. produkt. Tedy zaplaceno 2x.

Rozhodně bych se nebál toho, že se nedá najít nějaký poradce, který neudělá investiční plán za hodinovou sazbu a se snížením vstupních poplatků. Chce to jen hledat.

Klasické placené poradenství existuje, ale defacto se hodí pro movitější klientelu. Někde o tom byl nějaký článek/úvaha.
Pracuji ve fin. poradenství? No a?
Fantucci
Diskutér

Odeslat příspěvekod xmart 6. 1. 2014 05:39

Treborr:
Jestli jste z Prahy můžete zkusit pana Ing. Romana Šebla
Publikuje také velmi zajímavé články, které často boří zažité investiční mýty. Mohlo by Vám to vyhovovat.

Osobně se s ním sice neznám, ale souhlasím s jeho pohledy na věc. A občas také přispívám pod jeho články do diskuse.

Kdybyste však měl cestu do Brna, tak bychom se mohli pobavit o tom jak velký potenciál má investiční stříbro a jak jej legálně nakoupit BEZ DPH i v ČR.

Ale napřed poznejte, jak fungují peníze, ať můžete udělat ty správné kroky k jejich ochraně a zhodnecení. Tato znalost Vám může totálně změnit názor na to, co je vhodná investice.

Přeji hodně stěstí při výběru vhodného poradce.
Poznejte, jak fungují peníze a udělejte ty správné kroky k jejich ochraně.

Vyměňte své papírové peníze za OPRAVDOVÉ HODNOTY, nejlépe za AKTUÁLNĚ NEJVÍCE PODHODNOCENÉ hmotné aktivum - INVESTIČNÍ STŘÍBRO.
xmart
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 6. 1. 2014 08:11

Treborr: kéž by všichni před svým rozhodnutí provedli takovouto pečlivou přípravu!
Bohužel na tvoji otázku není až tak jednoduchá odpověď - já jsem zatím nenarazil na jediného investičního/finančního poradce, který by svým radám natolik věřil, že by byl ochoten kromě podílu na výnosu (nebo hodinové sazbě) nést i podíl na případné ztrátě.

Můžeš si vybrat poradce ve své bance v rámci tzv. private banking (bohužel i zde se ukazuje, že nemusí radit úplně kvalitně a nestranně, viz:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonom ... luhopisum/
http://byznys.lidovky.cz/kupci-islandsk ... penize_tai

Setkat se lze s ledasčíms. Churningem http://www.finance.cz/zpravy/finance/39 ... chodovani/ , nucením instrumentů, na kterých má "poradce" přímý zájem (viz zde, kdy xmart v každé diskusi doporučuje investice do zlata a stříbra), atd.

A ani pronájem bytu není úplně bez rizika - http://bydleni.idnes.cz/pronajem-bytu-0 ... bnosti_web . Mám v mém okolí více lidí, co pronajímá byty a vesměs se potýkají s mnoha problémy. Někteří jsou v těžké ztrátě po opakovaných rozsáhlých opravách a dlužných nájmech. Prostě to chce umět v této oblasti chodit, pro nezkušeného to opravdu není.

Pokud tak jako tak uvažuješ o koupi většího bytu, asi bych směřoval tímto směrem. Máš výhodu, že na to nespěcháš, můžeš čekat na nějakou výhodnou nabídku (pokud prodáš ten menší byt na pronájem a ostatní prostředky budeš mít ve snadno likvidních aktivech můžeš si dovolit jít i do nějaké dražby, kde nejde využít hypotéka).

Další volbou je zvedlebení té chalupy tak, aby byla vhodná k celoročnímu bydlení s co nejnižšími náklady - což jsem psal i zde: http://www.mesec.cz/clanky/jak-ochranit-sve-penize/
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xls 6. 1. 2014 09:11

Pokud jste schopný udělat takovýhle obsáhlý a rozumný rozbor, tak není nic lepšího, než se samotnému zamyslet a podle toho si ty peníze umístit sám.
U finančních poradců bych v tomhle ohledu pomoc nehledal, naprostá většina by nebyla schopná si udělat pořádně ani takový rozbor, kromě toho jsou naprosto zkažený tím, co se jim nalejvá do hlavy. Jediný, kam to budou stejně směřovat, je vytáhnout z toho co největší provizi. To, že bych vrazil peníze do poradce a prostředky by se mi vrátily ve vyšším výnosu, si ani neumím představit.

Obecně bych se zaměřil kromě stávajících věcí na ten byt, jak radí Patrik. Dle mých zkušeností to jednak může přinést zajímavé zhodnocení prostředků, riziko (např. ve srovnání s pronajímáním) je minimální + z toho má člověk vlastní užitek.

No a kdyby bylo peněz pořád moc, tak se dívat pomalu po nějaké nemovitosti na pronájem (příp. potenciální využití dětmi) a část peněz vložit do českých a zahraničních dividendových akcií.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod astrapa 6. 1. 2014 10:00

PatrikChrz píše:
A ani pronájem bytu není úplně bez rizika - http://bydleni.idnes.cz/pronajem-bytu-0 ... bnosti_web .


V diskusi upozorňují, že článek asi bude smyšlený. Což asi bude.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod vit.spinka 6. 1. 2014 12:54

Nevím čím to je, ale ačkoli se fóra (a jejich přispěvatelé ;-) ) tváří, že všechno ví a všude byli, spousta investičních příležitostí tady chybí, případně o nich nejsou žádné detaily a už vůbec ne zkušenosti.

Nechci nikoho doporučovat, jen zkusím dát pár odkazů. Přistupoval bych k nim a priori s nědůvěrou, právě pro nedostatek informací. Ale třeba se najde i něco zajímavého. (Pokud vím, všechno to jsou firmy legální, s licencí ČNB či příslušného zahraničního úřadu.)

Firmy nabízející správu portfolia:
http://www.bbi.cz/
http://www.bhs.cz/
http://www.fio.cz/
http://www.hbpartners.cz/

Privátní bankovnictví:
http://www.jtbank.cz/
ČSOB, KB, RB, ČS i další

Korporátní dluhopisy:
např. http://www.jtbank.cz/privatni-klienti/p ... -dluhopisy

Hedge fondy:
http://ako-investovat.sk/index.php/hedg ... a-v-echach
http://chbridge.com/

Všehochuť: http://arcacapitalcee.com/ (hedge fond, směnky, dluhopisy)

A přidám pár komentářů:
- zajištěné fondy ČSOB: názory jsou různé, ale já si myslím, že investovat v roce 2008 a přitom mít na konci +0% je dobrý výsledek. Byla krize a tak právě to "pojištění" fondu zaúčinkovalo a ztrátu zaplatil někdo jiný. Nebylo by horší, kdyby byl boom a konstrukce fondu "zbytečně" snížila možný výnos?
- ETF jsou vlastně jen podílové fondy. Jsou ideální, pokud nevěřím aktivně spravovaným fondům a nechci jim platit zbytečné poplatky. Takhle koupím třeba S&P500 (např. IVV) a mnoho let na to nesahám. Ale je nutno si uvědomit, že jde o akcie a i když dlouhodobě dají 7-8%, krátkodobé výkyvy jsou velké (+25% za 2013, např.)
- investiční poradci jsou masová záležitost, to je retail. Takže jen produkty nabízené bankami, nejvýše tak podílové fondy. Žádné nemovitosti, žádné fondy kvalifikovaných investorů, žádný asset management, žádné umění. Regulace v těhle oblastech je dost vysoká a není jednoduché splnit podmínky registrace
- privátní bankovnictví - ať už parodie na něj v našich bankách či to opravdové (Švýcarsko apod.) má za cíl uchování hodnoty majetku. Peníze klienti vydělávají jinak.
vit.spinka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod astrapa 6. 1. 2014 13:07

To jsou neadekvátní rady. Tazatel nepsal, že je milionář, vy ale doporučujete společnosti a řešení zaměřující se na solventnější klientelu.
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod 4honza 6. 1. 2014 13:48

Samozřejmě, že existují i placení poradci. Ale pokud umíte počítat, tak zjistíte, že je to opravdu jen pro milionáře a nikoliv pro masy, protože těm masám se to nemůže vyplatit. Byli byste ochotni dát třeba za nějaké skutečné finanční poradenství např. 15-20 tisíc ročně?

Pak už musíte mít opravdu milióny, abyste vzhledem k porovnání výnosu a rizik vydělal o těch 15tisíc ročně (řekněme v průměru za několik let) více. A ti skutečně placení jsou pak odměňovaní podle zisků, třeba s malým základem. Protože ani zákazník nechce kupovat zajíce v pytli a odměňovat někoho, jehož rady vedou ke ztrátám.

Pokud tedy nemáte ty milióny na účtech, buď musíte jít za produkty pro masy nebo se tomu věnovat intenzivně sám. Produkty pro masy jsou akcie, fondy, dluhopisy, spořící účty, nemovitosti, případně v některých dobách i komodity.
4honza
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 6. 1. 2014 14:06

astrapa píše:
PatrikChrz píše:
A ani pronájem bytu není úplně bez rizika - http://bydleni.idnes.cz/pronajem-bytu-0 ... bnosti_web .


V diskusi upozorňují, že článek asi bude smyšlený. Což asi bude.

To je možné, nicméně podobné zkušenosti má více mých lidí v mém okolí :(. Podle mého je pronájem jednoho bytu velmi rizikový. Pokud jich má někdo třeba dvacet a tím pádem může jednu ztrátu kompenzovat z výnosů z těch uspěšných pronájmů, tak možné, ale pronajímat jeden byt je moc velké riziko, dle mého názoru
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vit.spinka 6. 1. 2014 14:06

astrapa píše:To jsou neadekvátní rady. Tazatel nepsal, že je milionář, vy ale doporučujete společnosti a řešení zaměřující se na solventnější klientelu.

Tazatel uvažuje o koupi bytu v Praze - takže má určitě přes milion. Tam už se některé z těch společností vejdou.

4honza píše:Samozřejmě, že existují i placení poradci. Ale pokud umíte počítat, tak zjistíte, že je to opravdu jen pro milionáře a nikoliv pro masy, protože těm masám se to nemůže vyplatit. Byli byste ochotni dát třeba za nějaké skutečné finanční poradenství např. 15-20 tisíc ročně?

Pak už musíte mít opravdu milióny, abyste vzhledem k porovnání výnosu a rizik vydělal o těch 15tisíc ročně (řekněme v průměru za několik let) více. A ti skutečně placení jsou pak odměňovaní podle zisků, třeba s malým základem. Protože ani zákazník nechce kupovat zajíce v pytli a odměňovat někoho, jehož rady vedou ke ztrátám.

Tak dejte nějaké odkazy, taky se rád o nich dozvím. Plus to, co od nich za ty peníze může člověk očekávat.
vit.spinka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 6. 1. 2014 14:09

4honza: víš alespoň o jediném, co by byl ochoten se podílet i na ztrátě? Protože dohodnout si podíl na zisku, není problém. Pak stačí sestavit vysoce rizikové portfolio a když to vyjde, bude vejvar, když ne, nic se neděje.

http://www.vorisek.cz/_text.php?clanek=83
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod astrapa 6. 1. 2014 14:26

Byl nějaký poradce, dost mladý, měl svůj web a jmenoval snad Taxner, nebo tak nějak. Možná má někdo lepší paměť :)

-- 6. 1. 2014 14:41 --

Traxler, už jsem si vzpomněl: http://www.finez.cz
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod 4honza 6. 1. 2014 15:06

Patrik:

To - na co narážíš je víceméně doba divočiny. Ten, kdo peníze vydělal, se snad naučí si jich vážit. U seriózního finanční poradenství se zkoumá finanční situace klienta, jeho výhled do budoucna, jeho averze k riziku a jednotlivým instrumentům. Takže se investuje do jednotlivých rizikových tříd, kde se klient dozví rizika u jednotlivých možností a také přibližně ví, jaké může očekávat zisky a ztráty u dané investice. Není to tak, že tam převede nějaké milióny a čeká na zisky, zatímco poradce inkasuje podíl ze zisku (tzn. by volil nejrizikovější profil). Základ každého seriózního investičního poradenství je balance rizika a ztrát, nikoliv maximalizace zisku, jejich balancování v čase, zajišťování investice apod. Největší riziko samozřejmě nese klient, žádný finanční poradce nemá finační sílu kompenzovat ztráty všem klientům.

vit.spinka:
V ČR to bohužel nefunguje. Jak investiční, tak pojišťovací produkty jsou koncipované téměř vždy jako provizní, tzn. "poradce" je zainteresován. Trh je rozparcelován pouze mezi banky a provizní poradenství. Zbytek je zanedbatelné promile. Znám asi dva nezávislé poradce, ale nespecializují se na investice, dělají celý sektor. Tohle je běžné to je v anglosaských zemích, např. Británie, USA, Kanada.

Finberry je nová firma, ale oni (víceméně z nutnosti toho, co dovoluje trh) jsou zaměřené na celý okruh financí, takže nejdou tolik do hloubky (tj. nejsou to specializovaní investiční poradci). Navíc jsou nová firma, je to parta lidí, co poznala (a odešla) v mBank/EQUA bank.
4honza
Diskutér
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků