Faktura - nákup pro firmu

Co, kdy, proč a jak správně zdanit. Rady, tipy a návody pro všechny podnikající subjekty v ČR

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Vaclak 13. 8. 2020 10:18

Dobrý den,

koupil jsem před nedávnem na vlastní náklady několik zařízení, které využíváme pro práci s klientem. Jedno zařízení bylo pro mě a další dvě pro kolegy, které jsem navíc obratem odesílal do zahraničí. Tato dvě zařízení by mi měla být proplacena od klienta. Není mi ale jasné jakou fakturu mu mám vystavit.

Předpokládám, že klasickou fakturu bych musel započítat do paušálu a tím pádem ze zmíněných dvou zařízení zaplatit sociální a zdravotní, čímž pádem bych na tom tratil. zároveň není možné použít původní faktury, na kterých je vše dohromady. Co mám tedy dělat? Je možné vystavit fakturu a nezahrnout ji do účetnictví, pokud se netýká mé činnosti?

Předem díky za rady.
Vaclak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 13. 8. 2020 10:22

Jak netýkají činnosti? Pokud ti ta zařízení proplatí klient, tak je to tvůj příjem z podnikání a pokud máš paušální výdaje, tak na tom tratíš.

Navíc píšeš do zahraničí ... do EU nebo mimo EU? Já že tam je potřeba řešit ještě DPH.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Vaclak 13. 8. 2020 13:03

Rop: No já rozhodně nemám živnost na prodej nebo distribuci hardware, ale na vývoj softwaru. Zároveň klientovi nic neprodávám, pouze jsem koupil něco, co on mi proplatí stejnou částkou. Nemám na tom žádný zisk, pouze jsem udělal hromadnou objednávku. Příjde mi dost nesmyslné, abych v takovém případě odváděl jakýkoli poplatek jen proto, že jsme v internetovém obchodu místo 3 samostatných objednávek, udělali jednu společnou s jedním poštovným. Jedinné co teď chceme udělat je se vzájemně vyrovnat. To by přece nemělo žádnou logiku.
Vaclak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod libol 13. 8. 2020 14:44

Tak já myslím, že všechny náklady vždycky přeúčtováváš klientovi ne? ;-)
Bylo by to krásné dávat do daňového přiznání jen svou přidanou hodnotu (a před daní ji ponížit o paušál)
libol
Diskutér

Odeslat příspěvekod tmx643 13. 8. 2020 14:50

No jo, ale ty to přeprodáváš, přestože bez zisku. Klient bude potřebovat fakturu a tu mu musíš vystavit ty.

Jediná možnost by asi byla, nechat si od prodejce vystavit 3 faktury na jednotlivé koncové odběratele (ty a dva klienti) s platbou hotově. Pokud máš paušál, tak ty jí ani nepotřebuješ.
Pak už je jediný problém, že u tebe by byla v bance platba za 3 kusy, ale faktura jen na jeden kus. Čili se tuneluješ. :D Ale tak pokud máš paušál, je toto asi jedno. Spíš předpokládám, že argument platby hotově přes půl světa by neprošel. Navíc pak to DPH...
tmx643
Diskutér

Odeslat příspěvekod Vaclak 13. 8. 2020 16:10

Já rozumím, ale náklad je přeci něco co souvisí s mojí činností. Kdyby šlo o počítač, na kterém budu vyvíjet, nebo software, který k vývoji použiju je to jasné. Tohle je věc, kterou jsem koupil a nerozbalenou poslal dál a teď jí chci jen proplatit v původní ceně. Jedinný zádrhel je v tom, že v původní faktuře je i moje zařízení, takže ji potřebuju rozdělit.

Znamená to tedy, že tím, že jsem fyzicky zaplatil jsem automaticky na sebe převzal náklad dvou jiných lidí? Resp. ten náklad prostě sám od sebe vznikl jen proto, že jsme nevytvořili tři oddělené objednávky a nenechali to zabalit do tří krabic na tři různé adresy? Jak mám tedy správně řešit situaci, kdy chci hromadně nakoupit více věcí pro více subjektů za normální cenu z obchodu?

Setkal jsem se například s případem, kdy zaměstnanec na svou kreditku koupil software a tu částku mu později firma proplatí - taky to přeci nejzapočítává do výplaty nebo sociálního a zdravotního... Nevěřím, že neexistuje obdobný institut, který by řešil vyrovnání dvou samostatně podnikajících subjektů.

Pardón pokud vám to zní nesmyslně, ale vážně bych nečekal, že bude takový problém něco koupit a nechat si to proplatit... Příjde mi to jako úplně základní věc.

-- 13. 8. 2020 17:26 --

Zároveň by mě zajímalo jak si samotný dodatečný náklad napočítat? Pokud uvažuju správně, tak jakmile si k původní ceně připočítám soc. a zdravotní, rázem platím soc. a zdravotní z této navýšené částky a stává se z toho nekonečná řada? Mám si tedy spočítat limitu nekonečné řady, abych zjistil výslednou cenu?
Vaclak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fc70 13. 8. 2020 16:33

Úplně základní věc je, že daň se platí z rozdílu mezi výnosy a náklady. Takže ten, kdo přeprodal s nulovým ziskem, normálně zaplatí nulovou daň.

To divné není, že se platí daň, to divné je, že existuje paušál. Ten se pak zkrátka chová divně. Jestli se ti to tak moc nelíbí, můžeš danit bez paušálu jako libovolná větší firma.

Jestli chceš nastavit cenu tak, abys byl opravdu přesně na nule, tak si napiš rovnici. Pokud to uděláš správně, vyjde to stejně, jako kdybys sečetl tu nekonečnou řadu.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Vaclak 13. 8. 2020 16:51

Jasné. No vidím, že kupování věcí pro ostatní opravdu není tak jednoduché jak jsem si myslel. Snaha ušetřit pár dní času mě pravděpodobně bude stát pár tisíc na poplatcích státu. Existuje teda ale nějaký správný postup? Nebo zkrátka není možné někomu něco koupit aniž bych z toho dělal business a uměle navyšoval cenu?
Vaclak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ninaa 13. 8. 2020 21:01

Mě napadla pouze možnost, ať ty tři zařízení objedná a nechá si poslat a zaplatí ten v zahraničí, který ti ten tvůj kus pošle a přefakturuje a ty to zaplatíš jemu.
Ninaa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod psovod78 14. 8. 2020 07:16

Vzhledem k tomu, ze jako pausalista proti normalnim lidem skoro nemas dane, tak fakt nevim, jak muzes mit tu drzost si stezovat.
psovod78
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Vaclak 14. 8. 2020 14:23

Aha, tak pardón. Nepřišel jsem si sem postěžovat, ale zeptat se na správné řešení, které evidentně v tomto případě neexistuje.

Jak zmínil předchozí diskutér, je to paušál a proto se chová divně. Snad to pomůže někomu dalšímu se stejné chybě vyhnout. Možná, že pro vás je to automatika, ale mě jakožto účetnictvím netknutého člověka by v životě nenapadlo, že si zakoupením věci pro někoho jiného automaticky tvořím 15% přirážku.
Vaclak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 14. 8. 2020 15:33

Zkusím odpovědět na všechno (začnu od prvního příspěvku po mém):
1. Vaclak - Živnostenský list - opravdu nemáš živnostenský list na živnost volnou? Do té spadá i prodej hardware. Navíc budeš povinen řešit záruku. Dokud není s tou věcí nějaký průšvih, tak je to v pohodě, ale kdyby nastal, tak mi věř, že se odběratel obrátí na tebe, abys to řešil.
2. Vaclak - když toto udělá zaměstnanec pro svého zaměstnavatele, tak to není příjem dle zákona o daních z příjmů - viz § 6 odst. 7 písm c) zákona o daních z příjmů
3. libol - souhlas. přesně o tomhle je daňové plánování. Buď mám paušál a nedělám prodej s nízkou přidanou hodnotou, a nebo mám skutečné náklady na nízkou přidanou hodnotu. Optimálně věci s vysokou přidanou hodnotou a obratem do 2 mil. Kč jako OSVČ (do 1 mil. Kč bez DPH), věci s nízkou přidanou hodnotou jako s.r.o.
4. tmx643 - ty fakturu přece může zaplatit někdo jiný. Nevím co myslíš tím tunelováním.
5. Vaclak - problém je, že jsi to protáhl přes podnikání (čili vydal fakturu). Mohl bys to udělat mimo podnikání, zdanit v § 10 a ve výsledku mít 0 % daň z příjmů. Jenomže berňák by se ti to snažil přehodit do podnikání a zřejmě by se mu to i podařilo - především kdyby zjistil, že je to tvůj obchodní partner z podnikání.
6. Vaclak - jak to spočítat? Ty snad nevíš kolik se platí daně? Tak velmi zjednodušeně za předpokladu, že platíš víc než minimální pojistné a nepřelezeš 2 mil. Kč příjmů:
a) zisk = 40 % příjmů (60 % paušální náklady)
b) 15 % daň z příjmů ze zisku
c) vyměřovací základ pro ZP a SP = 1/2 zisku
d) zdravotní pojištění 13,5 % z vyměřovacího základu
e) sociální pojištění 29,2 % z vyměřovacího základu
Tákže výpočet:
a) příjem 100 = zisk 40
b) daň = 6
c) vyměřovací základ = 20
d) ZP = 2,7
e) SP = 5,84
== 6 + 2,7 + 5,84 = 14,54
Výpočet marže: trojčlenka x/100 = 100/(100-14,54) => x = 10 000 / 85,46 => x = 117,0138076293003
Čili tvoje marže musí být 17,0138 %, aby sis přišel na své. Opět příklad:
Nakoupíš za 100
Prodáš za 117,0138
Daně a pojistné při 60% paušálu z 117,0138 = 17,0138 => zbude ti 100. Tramtadá
Trojčlenka ... základ vesmíru.

7. Vaclak - ať si to koupí on. Ty si za můžeš vyfakturovat odměnu za zprostředkování, abys dostal zaplacený svůj čas. Prostě faktura jde přímo na něj, peníze jdou přímo od něj.
8. Vaclak - mohu mít dotaz, abys to neměl tak jednoduché (nebo spíš abys neřekl, že jsme tě na neupozornili)? Pochopil jsem správně, že jsi to poslal do zahraničí? Ty fakturuješ software do zahraničí? Do EU nebo mimo EU?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Vaclak 14. 8. 2020 16:36

Rop: Otázka je předpokládám na ten hardware, ne software. Ano, přeposlal jsem obě zařízení do zahraničí. Jedno do Polska, druhé na Ukrainu pod původní fakturou. Na Ukraině to standartně procleli. Žádný problém. Na proplacení jsme dohodnutí s klientem v Americe. Zařízení by oficiálně měla být jeho, aby to nebylo tak jednoduché.
Vaclak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rop 14. 8. 2020 17:19

Já se fakt ptám na software. Ty poskytuješ software do Polska? Vyřešené DPH máš?
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Vaclak 14. 8. 2020 17:45

Rop: Aha. V tom případě vyvíjím software americké firmy jako freelancer v mezinárodním týmu, jestli je to srozumitelné.
Vaclak
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků