Fúze bank, pojišťoven nás čeká

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod pedrysek7 21. 2. 2021 05:58

Co říkáte na začínající fúze bank a pojišťoven.

Z poslední doby je znám prodej Equabank bance Raiffeisenbank. ING končí také a klientům zruší banky účet nebo jim je nabídnut převod také Raiffeisenbank.
Známá je i prodej Air bank Monetě.

Co jsem četl, tak třeba Komerční banka ve svém plánu plánuje výrazně snížit počet poboček a současně koupit nějakou menší banku, aby navýšila počet klientů.

Bohužel ekonomická situace je špatná, bankám klesá výrazně ziskovost, současně musí vytvářet rezervy na nesplacené úvěry. Je to standartní proces.

Dle mého názoru, časem určiotě dojde k zániku a sloučení některých menších bank. Psali o tom v článku na Ihned.cz-
Typicky na to vypadá třeba Sberbank, Banka CREDITAS, Trinnity bank, Mbank, Hello bank a možná i třeba Fio banka.

Logicky pro klienta nic pozitivního, čím méně bank, tím menší konkurence. Musíme doufat, že třeba nebudou zavedeny znovu některé bankovní poplatky.

Očekáváte fúzi nějakých dalších bank?
pedrysek7
Návštěvník

Odeslat příspěvekod mlrs 21. 2. 2021 08:26

Tak obecne to ocekavat lze vzdycky - spis zalezi, ktera banka je tomu nejbliz - ten apetit KB jsem nekde cetl + jako posledni se spekulovala Mbank, akorat tam pry akcionar rekl, ze v Covidu by za to nedostali to, co chteji a pry budou cekat...
mlrs
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Delitzsch 21. 2. 2021 10:37

Konkurence je sice dobrá, ale na českém trhu je bank víc, než má šanci dlouhodobě prosperovat. Kupce údajně hledá Expobank. Mluví se o tom, že by majitele mohla změnit Sberbank. Otázkou je UCB. Mluvilo se o převzetí ze strany KB. Žádné zprávy v tomto směru ale nepřicházejí. Prodej Trinity neočekávám, je to srdeční záležitost majitele, což platí v podstatě i o Creditas.
Delitzsch
Diskutér

Odeslat příspěvekod xls 21. 2. 2021 10:50

Zrovna v pátek mi přišel mail od Trinity, že sráží úroky na spořáku skoro na 0, takže jsem všechno převedl pryč. Vzhledem k tomu, že tahle banka v podstatě nic neumí, bych s ní taky moc nepočítal.

Taky si spíš myslím, že konkurence zůstane ještě dostatečná. Z těch rušených bank byla část naprosto nepoužitelná, taková ING nebyla schopná za nějakých 15 let ani udělat bú. Další část profitovala hlavně z rozdílu mezi úročením vkladů zákazníkům a u ČNB, tenhle byznys skončil. Tak holt budu mít místo 10+ bank jen 2-3, žádný problém.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Lenka_2 21. 2. 2021 11:09

Monopolizace trhu je určitě špatná zpráva pro klienty. Jedinou nadějí je vznik nových bank - třeba Artesa, možná nějaký fintech. Přijde mi ale, že navzdory předchozím proklamacím ta Artesa pro získání licence nic nedělá.
Lenka_2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod saabik 21. 2. 2021 11:28

Stran té konkurence a údajné monopolizace:

Ke konci roku 2019 bylo v České republice 49 subjektů disponujících bankovní licencí. Celkem 39 subjektů (14 bank a 25 poboček) je pod kontrolou zahraničních vlastníků. Domácí vlastníci kontrolují 10 bank, z toho dvě jsou banky se státní účastí. Přeshraniční služby v ČR dále mohlo poskytovat 457 zahraničních bank působících na jednotném vnitřním trhu EU.

Struktura bankovního sektoru:

4 velké banky,
5 středně velkých bank,
10 malých bank,
25 poboček zahraničních bank a
5 stavebních spořitelen.

Zdroj: https://cbaonline.cz/

Nepřijde mi, že je na českém trhu nějak monopolní trh. Naopak, určitá optimalizace počtu je na místě.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fc70 21. 2. 2021 11:29

To časování je pro mě dost překvapivé – chápal bych, kdyby to banky vzdávaly někdy kolem 2017, kdy sazby byly dlouhé roky nulové, takže čistě depozitní banky neměly moc šanci. Ale teď máme za sebou relativně nedávnou sérii zvyšování sazeb ČNB, tj. centrální banka jasně demonstrovala, že dlouhodobě sazby kolem 0 držet nechce, a celkem blízký výhled na další zvyšování sazeb, a banky to nedokážou vydržet dalšího půl roku?!

Dává mi ještě smysl, že Equa byla teď prodaná – světové výnosy rizikových aktiv jsou nízké, takže ceny prodávaných podniků jsou vysoké, a je dobrá doba prodat (což je vidět i na té vlně SPAC a IPO, dokonce i na pražské burze). Dává mi dost menší smysl, že kupující je banka z ČR (tj. není v ziskových projektech tak omezená jako třeba euroví investoři) – ledaže snad vedení RB (RBI?) má slíbené nějaké bonusy za růst počtu zákazníků a nějak to musí nahnat za každou cenu.

Úplně zrušit projekt ING je o dost zvláštnější – pokud to vydrželo 20 let, a je výhled, že bude líp, proč to teď vzdát? Jediné, co mě tam překvapuje, je těch 225 zaměstnanců (opravdu jich bylo tolik potřeba na správu vkladů a investic??!) – je lákavé si představit, že konkurence chtěla vklady ale ne ty zaměstnance, takže to dopadlo takhle. Nebo snad zaměstnali tolik lidí na přípavu nové banky (a vývoj nového software?) a tenhle projekt nějak nenapravitelně selhal?

---

Z dlouhodobějšího pohledu je myslím potřeba dávat hodně pozor na to, jestli výhodné podmínky (obzvlášť úroků na spoření, ale i některých poplatků apod.) existují primárně proto, že jimi přitahují klienty ty malé banky, které tím pádem mohou mít na úroveň služeb/marží apod. daleko větší vliv, než by odpovídal jejich tržnímu podílu. Takové ČS/KB/ČSOB má obyčejné spořicí účty úplně na nule už strašně dlouho, a o úročené vklady mezi sebou více či méně intenzivně soutěží právě jen ty menší banky; pokud jich pár zmizí, mohlo by být po soutěži a po úrocích pro všechny. (Na druhé straně proti-inflační dluhopisy jsou teď další silná konkurence, která sazby bude držet nad nulou… nebo že by právě ty proti-inflační dluhopisy byly to, co ING zlomilo vaz? Asi ne, ale je to zábavná spekulace.)
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod saabik 21. 2. 2021 11:44

K tomu počtu osob na depozita. Regulace tlačí ke stavu, kdy na jednoho bankéře musíš zaměstnat 10 compliance. Míra regulací je nepředstavitelná. A dál roste. Představa, že potřebuješ jednoho bankéře, dva na back office, dva na IT a dva na liabilities je lichá.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fc70 21. 2. 2021 11:56

Jasně že to nebude 7 lidí – ale když celá Trinity (s 3 pobočkami) je 98 zaměstnanců, a předpokládám, že v ING řekněme polovina infrastruktury typu HR a účast v platebních systémech musí existovat i pro korporátní klienty (i vzhledem k tomu, jak je ING aktivní jako korespondenční banka právě pro spoustu těch malých a devizovek) a tedy to nejsou ti, co odchází…

Creditas reportuje 343 pracovníků (což je opravdu daleko víc, než jsem čekal), ale s 35 obchodními místy.

U ING skončila poslední pobočka prý 18. 6. 2020, tak snad pobočkoví pracovníci už skončili dřív, ne?
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod mate59 21. 2. 2021 11:57

xls: "Zrovna v pátek mi přišel mail od Trinity, že sráží úroky na spořáku skoro na 0, takže jsem všechno převedl pryč"
Na webu lákají stále na 0,51%.Nic mi od nich ještě nepřišlo,tak si to tam zatím nechám.Úrok zvedli jen nedávno,že by ho už rušili?
mate59
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 21. 2. 2021 11:58

… a to je kompletní produktová nabídka Trinity včetně poskytování úvěrů.

-- 21. 2. 2021 11:59 --

Trinity snižovala úročení podnikatelských účtů.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Delitzsch 21. 2. 2021 16:59

RBI, potažmo česká RB měla už delší dobu strategický cíl posílit výrazně aktivity v ČR. Mají nás po Rakousku jako hlavní trh. Netajili se otevřeností vůči nabídkám ze strany jiných bank. Nákup Equa bank nebo převzetí retailové části ING je tedy v souladu touto strategií.
ING už minulý rok optimalizovala svůj provoz, zrušila například kiosky. Zřejmě investice retailových klientů nebyly tak výnosné, aby se vyplatilo tady pokračovat. Většina klientů využívala spíše spořící účet. Plány měly velké (hypotéky, běžný platební styk), mohli využít zázemí mezinárodní skupiny... Je to škoda.
Lenka_2 zmiňuje Artesu. Tam to nevypadána na nějakou změnu. Biskupství CB zřejmě stále nenavýšilo svůj podíl v tomto spořitelním družstvu a zdá se, že jeho původní plány na budování katolické banky v ČR jsou zatím pozastaveny. Podle zveřejňovaných údajů sice kampelička prospívá relativně dobře, ale potenciál na získání bankovní licence zatím asi nemá.
Nejrealističtěji tak vypadá projekt Partners Banka, mají k tomu zázemí a částečně i zkušenosti. Publikovaný koncept (banka = platforma pro správu a prodej produktů z portfolia Partners doplněná o jednoduchý platební styk) se jeví být smysluplný a dlouhodobě udržitelný.
Delitzsch
Diskutér

Odeslat příspěvekod powery 21. 2. 2021 18:47

mate59 píše:xls: "Zrovna v pátek mi přišel mail od Trinity, že sráží úroky na spořáku skoro na 0, takže jsem všechno převedl pryč"
Na webu lákají stále na 0,51%.Nic mi od nich ještě nepřišlo,tak si to tam zatím nechám.Úrok zvedli jen nedávno,že by ho už rušili?

Jestli jsem to správně rozluštil, změna se týká jen korporátních účtů.
EDIT: Opakování je matka moudrosti ;)
powery
Nadšenec
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Zedna1 21. 2. 2021 18:58

Psal jsem o tomto ve vlakne "Zajimavy clanek", tak to sem kopiruji:

Banky končí, nebo se spojují. Podle odborníků začne přetahovaná o klienty
https://cnn.iprima.cz/banky-konci-nebo- ... enty-19501

Zedňa:

Ten clanek neni buhvi co, ale strucne shrnuje pravdiva fakta.
Mozna, ze skutecne (snad ne jen kratkodobe) budou ostatni banky souperit o ziskani klientu te koncici ING, uvidime ...
Ta konsolidace bankovniho trhu je opravdu az prekvapive velka.

Po konsolidaci nam tady z malych bezpoplatkovych bank (mimo velke molochy) zbydou uz jen tito:
- FIO
- Creditas
- Hello
- mBank

Zaniknou:
- Air
- Equa
- Ing (jen sporici ucty)

Air a Equa uz budou soucasti Moneta a RB (tzn. klasickych poplatkovych molochu, i kdyz nyni maji nejake bezpoplatkove nabidky).
Krome jedine "normalni" FIO jsou ti ostatni z meho pohledu bud moc mali nebo problemovi z dlouhodobeho pohledu, typicky mBank, u ktere nevite zda za rok nezpoplatni zakladni veci, jako to pred par roky udelali.

Takze diky bohu za nasi (snad jedinou ceskou) FIO banku a jeji stabilni vyhodne sluzby a produkty na urovni. Fandim jeste i Creditasu a Hello, ale ti jsou jednak mensi a jednak maji sve nektere problemy/mouchy.

Jsem hodne zvedavy, jak se tato velka konsolidace bank na ceskem trhu (zasahujici mnoho bank) do budoucna vyvine a ktere dalsi banky a jak se tohoto jeste zucastni ...

Dodatek:
Vsechny banky u nas (velke i male) byly v zisku, pouze jim kvuli Covidu ten zisk +-vsem stejne klesl zhruba o polovinu. Chapal bych, kdyby zacali rusit/konsolidovat, pokud by byly ve ztrate, ale pokud jim jen klesl zisk na polovinu a to jeste pravdepodobne jen kratkodobe, tak je to az prekvapive silna reakce, co se tady s tou konsolidaci deje ...
Zedňa
Zedna1
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mlrs 21. 2. 2021 19:10

tak ja to chapu z pohledu toho, kdo chce kupovat - tzn. zaplati tec min, nez pred krizi...
u tech prodavajicich tezko rict - asi nekdo radej vrabce v hrsti, nez holuba na strese popr. tisic jinych duvodu :-)
mlrs
Mírně pokročilý

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků