Vývoj cen bytů v ČR (pro individuální pronajímatele)

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených témat

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod vpe 9. 11. 2023 16:04

Anebo gem, co měla Majka z Gurunu, A ty tyčinky, který umožňovaly naklonovat kufry, tanky, cokoliv :)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč
<- Investown bonus 500 Kč (nemovitosti, zhodnoceni >10%)
<~ Allegro CZ 200 Kč za reg, 5 doprav zdarma a od 2. do 8.10. je tam slevovy kupon 300,- (jsem vyzkousel)
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod ripper6 10. 11. 2023 09:34

vpe píše:yowie: k tomu topení v paneláku: můžeš si radiátory klidně odmontovat, nebo vypnout to je fuk, ale podle zákona beztak zaplatíš minimálně 80% průměrné ceny nákladů na vytápění m2 plochy v tom baráku, jak možná víš.

U TUV je to natvrdo 30% faktury za TUV baráku rozděleno podle m2 bytu. To kdyby si někdo v paneláku chtěl osadit bojler, že ušetří. Pro malý byt možná… Pro velký byt (poměrově v baráku) určitě ne.

Tezko, jak mi potom vysvetlis ze me vetsinu penez vraci soucasne CEZ za spotrebu plynu? :-)
Tedy krome poplatku za odberne misto a to co tvori tu nejnutnejsi slozku.
Proste proto na toto se rikalo ze jsou vyhodne plynove kamna, kdy ten clovek zatahne kouhoutek a setri a ne kdy je to panelak a leze tam voda do trubek. Lidi topi jak blazni a jeden co tam setri, tak se mu to napocita stejne, protoze je to cele spolecne :-)

Jedinej rozdil je a to malej zebricek v koupelne (tam jde opravdu ta voda), to mame treba centralni, takze je proste horkej a nic s tim nemohu delat, zaplatim stejne jako ostatni a vypnout ani nejde.
Pokud by bylo v panelaku takove podobne topeni, je to v haji, musel bych mit uz naporad otevrene vokno a to vim ze u nekterych starsich zebrovych radiatoru to ani koleckem vypinat neslo. Takze moznost A - uvarit se v byte nebo moznost B - vetrat teplo ven.

-- 10. 11. 2023 09:46 --

yowie píše:rychlost a bezpečnost nabíjení....

to se resilo, cim rychlejc se clanek nabiji, tak vic se zahrejva a zkracuje to zivotnost.
Dival jsem se na testy, protoze jsem dobijel spis pomalu tj mobil 5V a 2A. Merili a vypadlo z toho ze do 65W co jsou ted ty rychle nabijecky, to nijak nezkracuje zivnost baterie v telefonu :-)
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod yowie 10. 11. 2023 10:21

ripper6: Ihned jak se zateplilo, tak všechny byty obešel instalatér a stáhnul brutálně výkon na všech radiátorech...

Zkrátka proto, že topit jako blázen už v tak zateplené budově nedává smysl. Dále se na všechny radiátory nainstalovala termostatická hlavice, takže i když s tím otočíš na 5 a topíš nejsilněji, jak to jde v tom už zregulovaném režimu, tak stejně, jak se to vytopí, tak se radiátor sám vypne tou hlavicí, jakmile je dosažena ta teplota v místnosti.

Rozhodně to není tak, že by ti tam někde neustále cirkulovala voda, když si dáš radiátor na max., jako to bylo dříve.

A btw., když máš svůj vlastní plynový kotel, je to něco jiného, než když je vytápění centrální...
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rendy00 10. 11. 2023 11:02

Topení - přesně tak, pokud každý byt má svůj plynový kotel, tak je to něco jiného, ale takových bytů je minimum.

Nabíjení - a najdeš ten test? Jak přesně to testovali?
A hlavně, jak přesně zněl ten závěr? Pravděpodobně to bylo něco ve smyslu: "na plánovanou životnost baterie je vliv rychlonabíjení minimální"

Což v překladu znamená, že za 1-2 roky používání bude degradace baterie třeba do 10-20%. Při pomalém nabíjení mnohem méně.

Ale největší zabiják baterií v telefonu je každodenní nabíjení do 100% a spousta lidí to píchne do nabíječky když má třeba 70% a dobije do 100%, to je vyloženě ničení.

Já v běžném režimu (to znamená že se nikam nechystám atd) začnu nabíjet až kolem 15-20% a nabíjím ideálně do 75%, pak odpojuju.V nastavení mám nastaveno, že při 85% se nabíjení zastaví. Nabíjím jednou za dva dny, někdy za tři.

Baterii ničí počet cyklů, nabití z 0% na 100% je 1 cyklus, nabití z 70% na 100% je také 1 cyklus (z hlediska opotřebení).
Cykly mi počítá apka, za 353 dní používání mám 34,5 cyklu (vychází na 0,1 cyklu denně). Takže baterka by mi měla vydržet zhruba 8-10x tak dlouho oproti někomu, kdo každý den v noc nabíjí do 100%.
Baterie zvládne tak 600-1200 cyklů (dle kvality, toho jak moc se zahřívá, jak hluboko vybíjíš atd. a jak moc sníženou kapacitu jsi schopen tolerovat).
Rendy00
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ripper6 10. 11. 2023 11:08

yowie: kotel je prej v dome, ale ten je pouze asi na ten zebricek v koupelne.
Takze tim toto neresim. U me ty kamna by klidne jeli nonstop na 7 stupen, ja je mam teda vypnute takze pohoda :) Nevyhoda tech kamen je ta, ze je nekdy problem je alespon na ten Prosinec, Leden, Unor vubec zapalit. I kdyz jsou to novejsi wav, neni to lehke.
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod yowie 10. 11. 2023 11:51

ripper6: jj, v nájemních bytech je dálkové topení to nejlepší, co může být... Co už jsem zažil některé nájemníky koumáky, tak aby si nějak hráli s plynovým kotlem, to by mi nájemník odletěl i s bytem, nebo připadně zapnul plynový kotel i digestoř najednou a odporoučel se po vdechování oxidu uhelnatého do věčných lovišť...

Centrální vytápění je to nejblbuvzdornější, co může být...
yowie
Nadšenec

Odeslat příspěvekod ripper6 10. 11. 2023 12:08

yowie: tak to urcite, ale pouzitelne spis i panelaku. Stare domy v centru to centralni vypeni proste nemaj :) Treba po Vinohradech, Zizkove najdes jeste prastare kamna wav takove ty bezove... :D
Presne toto viz foto: https://img.obrazky.cz/?url=71609ee0c695e996&size=3

Tohle to jsem rad ze slo pryc a mam novejsi, protoze zapalit to bylo nemozne.
Boiler nastesti nemame nebo karmu :D
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod vpe 10. 11. 2023 20:46

Gamat neni prastare, to jsou relativne porevolucni… dodnes se vyrabeji gamaty. Kazdopadne wawky nejsou moc komfortni…

ripper6 píše:yowie: kotel je prej v dome, ale ten je pouze asi na ten zebricek v koupelne.
Takze tim toto neresim. U me ty kamna by klidne jeli nonstop na 7 stupen, ja je mam teda vypnute takze pohoda :) Nevyhoda tech kamen je ta, ze je nekdy problem je alespon na ten Prosinec, Leden, Unor vubec zapalit. I kdyz jsou to novejsi wav, neni to lehke.

precti si NAVOD, maly plaminek WAW ma horet celou topnou sezonu a ne zhasinat… regulujes jen teplotu nebo vypnout, ale plaminek nechat horet
<- Tipli 300 Kč
<~ Allegro CZ 200 Kč za reg, 5 doprav zdarma a od 2. do 8.10. je tam slevovy kupon 300,- (jsem vyzkousel)
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod vpe 11. 11. 2023 12:19

Praha pry ziska 400 novych obecnich najemnich bytu.

Rekonstruuje hotel Opatov http://panelaky.info/hotel-opatov/
<- Tipli 300 Kč
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod ripper6 16. 11. 2023 12:18

vpe: dekuji za ti za navod, ale topnou sezonu mam opravdu horet ten plaminek, jen mimo to obdobi to tam nemam, upekl bych se. Takze zapalovat kamna se chystam prave az ted na konci listopadu. Jenze vypnute jsou nekdy od konce unora 2023.
Tudiz nevim zase, zda mi pujdou vubec zapalit :(
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod ripper6 17. 11. 2023 11:27

Jan Ryšavý
Přesně, máte pravdu. Já za mě když už by to bylo moc tak byty nechám prázdné je mi to jedno. Mám sice dlouhodobě nájemníky a nájem platí co byl klidně před 10 lety. Nevidim důvod proč jim zvedat nájem a spíš se o být starají a já mám klid a scházíme se 1 ročně na vyúčtování energií a jednou za 5 let prodloužení smlouvy.

Vzhledem k dlouhodobě se zhoršující situaci v dostupnosti vlastnického bydlení se zdá, že bude u pronájmů budování jistot, a to jak ze strany nájemníka, tak pronajímatele, v blízké budoucnosti potřebné více než kdy předtím.

Příkladem je v tomto případě Rakousko, které na rozdíl od jiných evropských vlád v osmdesátých letech, kdy zavládla obecná skepse ohledně budoucnosti sociálního bydlení, nesáhlo jako většina k privatizaci bytů, ale naopak ve výstavbě dále pokračovalo. Díky tomu je i dnes polovina vídeňských bytů takzvaně sociálních, tedy se státem částečně dotovaným nájemným.

„Standardem je dokonce obecně platný kodex chování nájemníka, například po desáté hodině jsou definovány věci, které jsou nutné pro respektování nočního klidu, například hlasité sprchování nebo pro pány zákaz stání na WC,“

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekon ... .seznam.cz

aha proto Viden a byt za 6000czk :-))
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod vpe 20. 11. 2023 15:52

Je to zavzdusnene takze musis dlouho drzet zmacknute kolecko aby se plyn protlacil trubkama a az pak jiskru a stale drzet cca 10 sekund, dokud se neohreje cidlo…

Drobik bere roha z NY https://youtu.be/hDBYDhFb7s4
<- Tipli 300 Kč
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod ripper6 21. 11. 2023 11:39

Dik za info :) Zkusim to u tech kamen, az je budu tedy poustet, treba nebudu muset letos volat plynare a usetrim :)

Prvni info ala Drobik... necha pas a prachy, notebook nekde v brasne, pro takovy lidi je lepsi nikde nelitat :D
Jinem chudsim statu, by davno skoncil vokradenej, jeste ze je v USA :D
Drobik a tyto poznam, je to jako tam toci Michal Sopor a pak ten vlasatej George, mozna jsi videl :-)
Problem techto lidi je, ze kazdy ma trochu jinaci zamer, kazdy jinou predstavu a hlavne to co zde davas ala Drobik, nerika uplne realitu.
Tam je problem ten, ze vetsina tech lidi ma predstavu urciteho komfortu, vyssi naroky, pohybuji se nekde v oklestene zone, potom z toho padaji uplne jine vysledky. Nekdy me to prijde i ze je to snad umyslne, aby proste nalakali spis jen divaka, takze tyto kanaly ala YT nebo ten steam jsou realitou uplne mimo.
Taky jsem to sledoval rad, vzal jsem k tomu i ted nedavno jedno spolucestujici, prerikal a ukazal ty info, jako racionalne uvazujici holka me pak rikala... "to nevidis ze ty lidi co to toci tam melou sami kraviny? To nevidis ze je to uplne jine info nez vidis v realu?"
Priklad treba Japonka Naomi Adachi :-D

Tady to pise jeden clovek hezky pod videem...
Někdo kdo je hladovej a chce podnikat, tak se v Česku akorát bude střílet do nohou a žádný pořádný peníze nevydělá na Českým malinkým a poměrně chudým trhu. Jasně, pro normálního člověka je Česko asi ráj, pro člověka co je náročný a chce makat, chce podnikat, tak v US má daleko lepší možnosti financování, možnosti trhu a daleko víc... Z nějakého komického důvodu je pro mně jako rodilého Pražáka "lehčí" a levnější získat barák v US, než ve své vlastní zemi... nebavím se o přímém bydlení, ale o tom vlastnictví baráku.. Já jsem osobně z Česka zklamaný, jsem zklamaný že většina Čechů si nedokážou říct o vyšší plat a tak Česko dělá popelnici Evropě, jsem zklamaný že od pádu komunistu se v naší zkorumpovaný politice kradlo a rozkradlo se dost, jsem zklamaný že ještě před pár měsíci měl jeden z největších politických zlodějů Babiš tolik volebních hlasů (zhruba polovina ČR!), protože plno Českých občanů nemá prostě mozkovou kapacitu na to poznat když jim někdo lže do huby.. A Praha? To aktuálně není České město, kdo tu žije tak ví.

V Čr jsou směšné platy a pokud nemáte štěstí tak je vám veškerý um a snaha k ničemu pokud tedy neleštíte kliky, na což jsem neměl povahu. V Čr jsem odpracoval 15 let. Většinu z toho ve středním managementu, tedy jako vedoucí směny, plánovač a podobně. Nikdy jsem se nedostal přes 30 tisíc měsíčně i když jsem seděl v práci na třech židlích najednou, pracoval jsem i doma protože veškerá agenda se nedala v práci stihnout. Žil jsem z ruky do huby. V 35 letech už jsem toho měl dost. Jediné co jsem chtěl byla normální práce abych měl čas i pro sebe a abych byl po zásluze odměněn. Teď už žiju 5 let v UK a jsem spokojený. Dělám obyčejnou práci, mám čistou hlavu a peníze. A lidí jako já znám spousty. Pracovití, něco umí a radši vypadli na západ protože v Čr to za moc nestojí. A ven za kopečky vyjeli i lidé do kterých bych to v životě neřekl. Například jeden bývalý kolega který mluvil podobně jako vy že "kdo se neprosadí doma....blablabla" je už dva roky spokojený v Belgii a loni vyrazila do Amsterdamu podobně orientovaná kamarádka. A spokojená. Takže si nelžete do kapsy. V Čr můžete mít know how, můžete být pracovitý ale nemáte to ve svých rukou.

.ale když vidím kolik některé firmy nabízí za práci přijde mi že si dělají *****. Před 1,5 r firma z Táborska hledala truhláře, požadavky velké, samostatnost....ale plat 15tis.... nemohl jsem tomu uvěřit. V Německu, Rakousku i člověk který maká rukama si vydělá aby mohl normálně žít, tady v CR ti kteří mají nejnižší platy aby bydleli v jedné místnosti 2x3m a žrali trávu.
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod ripper6 21. 11. 2023 20:30

Stát bude sledovat ceny nájmů. První detaily cenové mapy jsou na světě

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekon ... -internetu
ripper6
Poslední varování

Odeslat příspěvekod yowie 22. 11. 2023 11:31

ripper6: Jestli to bude veřejně přístupné, tak tvého pronajímatele, pokud na to koukne, poleje studený pot, jak moc levně pronajímá... :-D

Jinak jestli tam budou nižší nájmy než obvyklé, tak hlavně v Praze to asi vyřadí z trhu pobírače dávek. Proč to pronajmout socce v nějakém limitu, když na ulici stojí desítky dalších, kteří rádi zaplatí víc...
yowie
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka