Zakomunistu.cz - co na to říkáte?

Diskuse na témata, která se netýkají výše uvedených témat

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Georg1990 27. 6. 2025 12:48

Ok, díky za info a reálie, já teď zajdu na Nuke bastlirnu kde jsou elektro engineers, a hodně zastánců ČSSR, a zeptám se jich na tu Tatramatku a další věci - jsem zvědavý co řeknou oni, jak to bylo.

-- 27. 6. 2025 12:50 --

Jirka.2 píše:Georg1990: A co konkrétně nechápeš na tom co říkám? Když srovnavas něco kde technologický pokrok téměř odboura lidskou práci ve výrobě, tak výsledná cena výrobku bude logicky úplně jinde.

Protože podívej se na zakomunistu.cz, co tam srovnávají.

Já když zadám do spotřebního koše tu drahou elektroniku tehdejší doby a další věci, tak mi vyjde, že měsíční náklady vyšly líp, než vyjdou dneska.

A to řeším především.

Protože spousta důchodců vždycky vzpomínalo, jak za komunistů bylo levněji, a pak přijde stupidné web typu zakomunistu.cz citovanýu i v novinách, který z těch důchodců dělá úplné voly co jen nostaligcky vzpomínají, kde v mezičasy, oni mají zjevně pravdu - bylo levnějí.

A neřeším teď, že to tady zbankrotovalo - to je věc jiná. Ale výpovědi svědků samotných nejsou tak mimo mísu.
Georg1990
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Jirka.2 27. 6. 2025 15:42

Hele tatramatka byla celkem spolehlivej stroj a není pravda že za 4 roky prorezla. Naopak vydržela víc jak dnešní pračky kde chcípaj hlavně levný šunstský ložiska bubnu klidně po 2 letech. Na druhou stanu nutno říct, že to byl stoj poplatný době-ohromný kravál, pralo to a hlavně ždímalo taky dost pofiderně. Pamatuju když jsem si koupil LG pračku a zvyklý z tatramatky jsem chvíli váhal jestli to prádlo je vypraný, protože bylo vyždímaný tak že jsem chvíli váhal jestli bylo vůbec namočený. A to byla obyčejná LG s 1000 ot, ne ty dnešní se 1400 který jsou zase jinde.
Popravdě já na ten web ani nekoukal, protože jak říkám nejde tyhle věci porovnávat když jsou úplně jiný a jejich výroba je taky úplně jinak náročná. To že komunisti to dělali špatně je celkem jasný z toho jak nám ujel západ, víc není třeba. Smutný je že dnešní vlády včetně těch západních ty komunistický myšlenky jedou snad ještě víc než to dělal původní bolševik
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 27. 6. 2025 17:16

Georg1990 píše:Tento web porovnává ceny v roce 1989 a dnes:

https://izakomunistu.rostiapp.cz

Ja tam vidim ceny 1989 a 2023, po te inflaci budou dnesni ceny vyssi ne?
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod polda 27. 6. 2025 17:18

Ždímání byla svoje kategorie,kolikrát tanec pračky po koupelně,případně sezení na pračce. Prodávali i speciální pérové podložky ale účinek byl omezený . Do ložiska se nesmí dostat voda, záleží jakým způsobem se má udržovat těsnění u ložiska. Někdo určuje neustálé vlhké prostředí někdo tam dá těsnění které má prosychat. Dříve se prodávaly pračky s horním plněním kde tento problém díky 2 ložiskům neexistoval.
Nějak ty festivaly studentstva a levicových hnutí které komunisté financovaly se projevit musí. Kdo si přečte životopis dnešních západních evropských politiků tak vidí v jakém prostředí v mládí vyrůstali.
polda
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 27. 6. 2025 17:22

Uz mi odeslo nekolik pracek s vrchnim plnenim prave na to, ze se pres tesneni dostavala voda do lozisek. Clovek to zjisti, az kdyz je voda vytekla pres loziska i pod prackou.
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Jirka.2 27. 6. 2025 18:16

jak říkám, ty tatramatky paradoxně na to jakej to byl jinak krám, tak životnost to mělo lepší jak dnešní pračky, hlavně teda kvůli ložiskům. Jinak pokud je člověk trochu šikovnej tak u LG nebo siemensu si to ložisko který stojí i s guferem 300 vymění a pračka jede dál, horší je že většina výrobců-aeg, wirpool atd dneska má vařený buben, takže to je konečná, resp. muselo by se to nechat svařovat. A údržba na tohle nemá absolutně vliv, tam se nedá dostat, to je o tom že čínský blbě těsnící gufero propustí při praní do ložiska vodu, bud nekvalitou gufera, nebo přímo ložiska, čímž se udělá větší vůle a celý proces se ještě urychlí.
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 27. 6. 2025 18:26

Me uz ty pracky s vrchnim plnenim tak zklamaly kvuli tem loziskum, ze jsem si rekl, ze priste koupim pracku s plnenim zepredu.
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Jirka.2 27. 6. 2025 19:35

oni odcházejí i ty plněný zpředu
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 27. 6. 2025 20:29

Tam musi byt ale loziska resena jinak ne? Sousedka ma pracku plnenou zepredu cca 20 let, ja uz mam za cca 20 let ctvrtou pracku s vrchnim plnenim a to jsem u predchizich tri alespon jednou vzdy lozisko nebo obe loziska s tesnenim menil, u tehle ctvrte se mi kryt loziska nepodarilo rozebrat, znicil jsem akorat hlavy sroubu, ale prestalo to slespon zatim pres lozisko tect.
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Jirka.2 27. 6. 2025 21:09

jsou tam dvě ložiska za sebou a před nimi gufero aby se do nich nedostávala voda. Zlé jazyky tvrdí že před 20 lety byly ty ložiska kvalitnější, ale dle mě to je spíš o tom jak moc tvá sousedka pere a o tom jak měla štastnou ruku při výběru. Mojí nájemnici ted zdechla asi 3 roky stará AEG plněná předem...
Jirka.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 28. 6. 2025 07:44

Sousedka pere kazdou chvili, zvlast kdyz ji prijede na navstevu pribuzna se trema coklama, kteri ji spi v posteli a honi se ji po baraku. Po jejich odjezdu pere snad vsechno.
:D

My jsme mozna na ta protekajici loziska v soucasne pracce vyzrali tak, ze pereme casteji s mensi naplni pradla. Ale stejne uz jsou nejspis chycena a bez vazeliny, kdyz pres ne v minulosti tekla voda z pracky. Proste se nevyplaci cekat s pranim na plny buben pradla, pak tam je asi vysoka hladina vody a tece to pres loziska.
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod polda 28. 6. 2025 11:55

To musí být nějaká chyba v používání praček s vrchním víkem, bejvalka měla Whirpool 12 let a matka 15 bez jediného servisu
polda
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 28. 6. 2025 19:35

Mozna to je tvrdou vodou ve studni? Hodne vapniku. Ale Whirpool jsme meli take, ta vydrzela nejdele, ovsem krom lozisek u ni odeslo i topne teleso. Ty ostatni jsme meli tak kratce, ze topne teleso vydrzelo. Tento rok jsem nechal udelat pripojku na mestsky vodovod, tak bez tvrde vody to snad bude lepsi.
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod Jirka.2 29. 6. 2025 09:36

Já si teda myslím že kvalita vody na to nemůže mít vliv. Je úplně jedno jaká voda se do toho ložiska dostane, protože jakmile se tam dostane tak to ložisko logicky začne reznout, vyšoupávat se a zvětšovat vůli, tím zvětšuje vůli gufera čímž se do ložiska dostává víc a víc vody. Jestli je tvrdá nebo měkká je úplně jedno, navíc je to už voda s pracím prostředkem. Co asi nějaký vliv má je to přetěžování jak píšete, protože víc prádla=vyšší hladina vody=vyšší pravděpodobnost průniku. Ale podle mě je to hodně o té štastné ruce při výběru pračky a taky asi nejspíš o nižší kvalitě ložisek současných praček, něž měli ty před 15 lety.
Jirka.2
Mírně pokročilý

Tento příspěvek byl odstraněn.
petset

Předchozí stránka