Stavební spoření a hypotéky

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod wit.cz 15. 11. 2024 11:19

saabik píše:Tak princip stavebka je i v tom, že můžeš brát levný úvěr. Když jsi měl nízký úrok, máš určitě garantovaný i celkem nízký úrok z možného úvěru. Tak to ber jako takovou opci na levný úvěr. Pak stavebko nevypadá zase tak špatně.

To jsem si myslel taky. Za své to vzalo ve chvíli, kdy se ukázalo, že pro čerpání v ekvivalentu hypotéky, bych musel mít naspořeno za ten mrzký úrok bambilion (a ne tam dávat 20k ročně) a nebo tam pár mega nalít, aby tam cca rok až dva tvrdly opět za ten mrzký úrok a čekaly na hodnotící číslo a přidělení.

Stavebka jsem měl historicky tři a vždy jsem na nich prodělal ve výsledku. Buď mrzkým úrokem, které v průběhu šestiletky šly nahoru, pak ve fázi čerpání úvěru, kdy se hypotéky zlevnily a musel jsem refinancovat hned po doplacení skvělého překlenováku a naposledy je to opět spoření, kde se snížila už tak tragická státní podpora. Tento produkt je prostě mrtvý.
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod saabik 15. 11. 2024 11:24

Ano, důležité je HČ. Čím déle a víc člověk spoří, tím dřív ho dosáhne. Princip důležitý pro to, aby měla spořitelna vždy peníze na úvěry. Jako náhrada hypotéky pro většinu lidí tohle spoření skutečně není. Spíš jako levnější zdroj peněz k různým přístavbám a rekonstrukcím. To byl hlavní účel stavebka. Ještě před dobou, kdy měl každý pocit práva a nároku na vlastní bydlení. :mrgreen:
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod swisst 18. 11. 2024 10:08

DrholecR píše:...Bonus na nové smlouvě ve výši státní podpory totiž funguje tak, že jaká státní podpora tam přijde, tolik oni pošlou bonus. Proto se musí zrušit státní podpora na staré smlouvě, kde může vzniknout nárok na část státní podpory z převodů minulých let a připisovaných úroků.

S rušením státní podpory na staré smlouvě je potřeba zacházet opatrně. Zrušením nároku na podporu se totiž automaticky anuluje nárok na převody z předchozích let. Holt si to musí každý spočítat...

Viz odstavec: Zrušení nároku na státní podporu nás může přijít draho
tady: https://www.stavebky.cz/jak-se-zbytecne ... i-podporu/
swisst
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 18. 11. 2024 10:44

Takže ten kdo spoří pravidelně měsíčně/ročně (a nikoliv jedním velkým sedmiletým vkladem na začátku), ten může zrušit státní podporu na staré smlouvě celkem klidně :-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod wit.cz 18. 11. 2024 11:50

A proč ji rušit? Podpora se připíše podle pořadí vkladů na vícero smlouvách do maximální výše.
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod uphoun 18. 11. 2024 11:55

Mam hypo na dva byty a v kvetnu mi konci fixace. Je zde nejaka sance jeden byt z hypo uplne vyskrtnout (jak ucel, tak zastavu)? Druhy byt mi hodnotou zastavu v pohode pokryje. Diky.
uphoun
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 18. 11. 2024 12:22

wit.cz píše:A proč ji rušit? Podpora se připíše podle pořadí vkladů na vícero smlouvách do maximální výše.

Aby člověk na novou smlouvu získal státní poporu v maximální možné výši a díky tomu získal maximální bonus od stavební spořitelny.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod DrholecR 18. 11. 2024 12:24

wit.cz píše:A proč ji rušit? Podpora se připíše podle pořadí vkladů na vícero smlouvách do maximální výše.

Protože na těch starších smlouvách nebudou dorovnávat státní podporu, takže tam dostanu dohromady max. 1 000,- A na nových dorovnají jenom to, co tam přistane od státu. Např. na smlouvě z roku 2020 budu mít v roce 2024 nárok na podporu 600,-, na nové smlouvě za rok 2024 přijde zbylých 400,- od státu a stavební spořitelna pošle taky jenom těch 400,- ze svého.
DrholecR
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod wit.cz 18. 11. 2024 15:17

Rozumím, ale reagoval jsem na část, kterou citoval swisst
DrholecR píše:...
Bonus na nové smlouvě ve výši státní podpory totiž funguje tak, že jaká státní podpora tam přijde, tolik oni pošlou bonus. Proto se musí zrušit státní podpora na staré smlouvě, kde může vzniknout nárok na část státní podpory z převodů minulých let a připisovaných úroků.

Pokud státní podpora byla připsána na základě převodů z předchozích let, tak právě "NEsmí" zrušit SP. Nejčastěji postačí nechat doběhnout starou smlouvu pro měsíční vklady nebo ročních 20k a spořit na nové. Pokud tedy pro zjednodušení zanedbáme SP získanou z připsaných úroků po odečtení poplatků za vedení (je-li příjem z úroků vůbec vyšší než poplatky) na staré smlouvě.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod swisst 19. 11. 2024 11:02

Milos píše:Takže ten kdo spoří pravidelně měsíčně/ročně (a nikoliv jedním velkým sedmiletým vkladem na začátku), ten může zrušit státní podporu na staré smlouvě celkem klidně :-)

Přesně tak!
swisst
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PULPANM 8. 12. 2024 20:45

Ahoj, má pro synka ss vázací doba je dávno fuč, vypovědět mohu hned.Letos je tam asi 10 000 Kč takže mi chybí 10.000 Kč na plnou státní podporu 1000 Kč.
Ptám se, když tuto smlouvu zruším a založím novou s výhodou toho 2 x bonusu ( stát + banka ) tak bych na nové smlouvě dostal tedy 500 od státu a 500 od banky a na staré smlouvě 500 od státu ? A mohu to stihnou ještě v prosinci, čili teď založit nové ss s tím bonusem od banky a mít tedy 3 m smlouvy 2 ? Díky za komentář.
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 8. 12. 2024 20:51

Ano, lze to udělat jak píšeš.

Státní podporu můžete získat a nárokovat na více smlouvách současně, avšak na základě změny zákona o stavebním spoření můžete ročně dosáhnout maximálně na podporu od státu ve výši 1 000 Kč v součtu ze všech svých smluv. Máte-li uzavřeno více smluv o stavebním spoření, státní podpora je přednostně poukazována na ty, které byly uzavřeny dříve.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod PULPANM 8. 12. 2024 21:02

Díky tak to jsem si myslel správně. Na starou smlouvu mi tedy přijde 500 Kč a na novou 500+500. Starou smlouvu mohu vypovědět hned nebo až v lednu ?
PULPANM
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 8. 12. 2024 21:19

Klidně hned, o státní podporu tím nepřijdeš. Výpovědní lhůta je 3 měsíce a počíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po doručení výpovědi.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod PULPANM 8. 12. 2024 21:34

Ok díky

-- 8. 12. 2024 21:59 --

Teď tedy asi vychází nejlépe na alce s u ČSOB neno RB, pro dítě myslím, v RB je méně podmínek tak asi smlouvu u Moneta vypovím a udělám mu novou na dalších 6 let u RB
PULPANM
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka