od fremantle 7. 12. 2021 21:35
S úvěrem ze stavebního spoření u MPSS jsem to zamýšlel podobně (nechat běžet dva roky, naspořit 25 %) a načerpat, ale nedopadlo to... Stavebko jsem kdysi uzavíral online přes IB KB, po dvou letech mi nabídka přidělení cílové částky snad i přišla, spořitelna se nějak neměla k tomu, aby úvěr nějak řešit řešit začala (souhlas s nabídkou přidělení jsem posílal datovkou, nedočkal jsem se žádné reakce, když jsem chtěl začít uhánět, tak jsem byl natlačen do toho, abych si našel nějakého "poradce", nicméně ten člověk to nevěděl řešit ani procesně - tvářil se, jakoby žádný řádný úvěr nikdy neuzavíral, typický "bouchač pojistek" - díky tomu, že ta lhůta, během které spořitelna úvěr "musí" poskytnout uplynula, tak trpělivost to chtít řešit dále nakonec došla i mně).
Mám poněkud pocit, že spořitelna řádné úvěry nemá vůbec vůli poskytovat a klienty se snaží uvrtat do nevýhodných překlenovacích úvěrů (z osobní zkušenosti jak "ochotně" překlenovák poskytli v Buřince i Lišce - ač u obou jsem délku překlenovací fáze cílil na 2 roky, tedy nejnižší možnou dobu přidělení řádného úvěru, tak nevěřím, že by se tak podbízeli i u žádosti o řádný úvěr, leč nakonec jsem o samotný řádný úvěr po 6 letech spoření žádal u RSTS a tam to nakonec proběhlo docela hladce - tam mám několik set tisíc bez zajištění se sazbou 3 % ročně mínus daňový odpočet).
Založit stavebko s úmyslem případně čerpat úvěr sice lze, přinejhorším zůstane na spoření, ale nespoléhal bych na určité přidělení (anebo si to chce předem raději najít poradce, který to chápe, má potřebný "tah na branku" a bude to dělat i za dva roky). Jediné, co mi na tom tarifu ještě vadí, je příliš "rychlé" splácení úvěru (0,9 % z cílové částky) - tam už nemusí být takový rozdíl třeba vůči spotřebitelského úvěru na 96 měsíců - třeba Sberbank CZ s bonusovou sazbou 2,77 % p.a. (u úvěrového tarifu v RSTS splácím 0,55 % CČ - a i po dvou letech splácení (a půlročním vládním moratoriu), budu úvěr splácet ještě dalších celých 8 let - samozřejmě lze kdykoliv splatit, ale kdo by to při současné inflaci dělal)...