Prubezne tu sleduji temata zabyvajici se hypotekami a stavebnimi sporeni. A zejmena sleduji to, jak se tu nekdo doslova "prsi" s tim, jakou si vyjednal super eňo ňůňo sazbicku - tu pod 4 procenta, tu usmlouval jednu desetinku a tamhleten se dostal na 3,4%, heč!
Tohle vsechno mi nedalo a rekl jsem si, proc si nezkusit nechat neco namodelovat a potom to porovnat. Nic nemluvi tak konkretne, jako cisla a matematika.
Oslovil jsem par ustavu, nechal si udelat nekolik nabidek se stejnym zadanim a svete div se. Kde jeden nabidnul super urokovou sazbu, tam to naprosto zabila nakladovost produktu (tu clovek zaplati 150 Kc za vedeni uveroveho uctu, potom nutnost konta a jeste tohleto a tamhleto). Ve finale jsem zjistil, ze klidne muze byt rozdil v uroku o 0,6%, ale clovek zaplati mesicne mene v pripade te drazsi varianty.
Jinak dospel jsem jeste k jednomu zajimavemu zjisteni a to, ze jsou pomerne rozdily u poctu let pri splaceni. Co je vyhodne v horizontu 30 let, muze byt v horizontu 15 nebo 20 let naprosto nevyhodne atd.
Docela by me zajimalo, kolik lidi z tech, co si tu hypoteku realne vzali, si toto vubec spocitali. A pripadne kolik obesli sami ustavu? Jak se tak divam na sve zname, tak jsou to vetsinou strelci typu "kamos mi rekl, ze je nejlepsi XYZ, tak jsem tam zasel a vzal to". Jake jsou zkusenosti ostatnich?