Také jsem na něco narazil při pátrání o stavebním spoření jako vkladovém účtu:
http://www.rsts.cz/dokumenty-a-sazebniky/Raiffeisen si už od roku 2001 do svých VOP dala smlouvu o stavebním spoření jakožto "smlouvu o stavebním spoření a o zřízení vkladovém účtu". Dokonce tak drze, že v úvodu VOP napíše "smlouva o stavebním spoření a o zřízení vkladového účtu, dále jen smlouva o stavebním spoření", čili mezi uvedené pojmy dala ve svých VOP rovnítko a ministerstvo tyto VOP schválilo. Přijde mi to jako právní paskvil, ale nepřísluší mi to hodnotit, jen nechápu, jak by se třeba postupovalo, kdyby se na každý produkt vztahovaly jiné paragrafy a jestli by pak dokázala spořitelna vést stavební spoření např. s vypovězeným vkladovým účtem. To asi těžko, řekla by spořitelna, ministerstvo tímto spořitelně zřejmě posvětilo možnost, aby se jejich stavební spoření řídilo i jiným zákonem než jen pro stavební spoření, jak to protlačili, to nevím, snad to není obecným názorem ministerstva, že stavební spoření je i vkladový účet. Předpokládám, že můj nález spíš dokazuje, že je nutné to napsat do VOP, pokud chce spořitelna o vkladovém účtu hovořit.
Takto mohl vzniknout i omyl České spořitelny (SS), že jen opisovala paragrafy z výpovědí, které rozesílala svým klientům nedávno Raiffeisen. Chtěli tam prostě napsat co nejvíc paragrafů, aby to vypadalo dobře. Podle tříměsíční výpovědi na rozdíl od par.715 obch.zák. bych viděl spíš par.582 občanského zák. o standardní tříměsíční výpovědi. Tedy pokud jejich výpověď nemohla být podána na základě VOP, tak dle tohoto paragrafu. Myslím, že při výpovědi bez nutnosti udat důvod už je jedno, co napíšou, vše může být třeba v souladu se zákonem o silničním provozu. Obrana klientů SSČS tedy bude záležet na znění jejich VOP, pokud nejsou tak dobré jako ty naše, pak mají smůlu. Jinak kosaci si legraci nedělá, volal jsem na infolinku a prý výpovědi přespořeným klientům rozesílali.
Poslední moje poznámka se týká opět srovnání RB a Pyramidy. VOP Raiffeisen u starých bonusových smluv jsou napsány ty nejstarší jako vypověditelné (výpověď nevylučují), ale z roku 1998 lze spořitelnou vypovědět jen při porušení podmínek klientem.
http://www.rsts.cz/archiv-dokumentu/1998/Zajímalo by mě, zda RB vypovídala i smlouvy podle těchto podmínek, na jednom fóru se kdosi rozčiloval, že ano, ale to není úplně směrodatné. A druhý rozdíl je v tom, že RB má bonus vyplacet opravdu pouze při výpovědi klienta. Zajímalo by mě, jestli RB opravdu nevyplatila svým starým klientům při výpovědích jejich bonusy. To by ale byl asi jiný ohlas na rušení smluv, vypadá to, že jim byly vypovězeny, ale bonus jim dobrovolně nechali. Snad by tedy MP nezašla v překrucování VOP ještě dál (ukončování neukončitelného a ještě ztráta bonusu), to už by do sporu šlo nesrovnatelně více klientů.