od fremantle 26. 6. 2016 20:34
Slaisik: A kolik do toho můžeš dát peněz? U překlenovacích úvěrů záleží na podmínkách, u nezajištěných to není nic moc (buďto jsou dražší (s ohledem na to, že nyní lze sehnat spotřebitelské úvěry už i kolem 4,9 % p.a. nebo je třeba dosáhnout nějaké procento naspoření - konkrétně u MPSS to bylo kdysi 20 %, aby vůbec šlo nezajištěný meziúvěr řešit), a třeba zrovna Liška měla docela fajn podmínky u PÚ při naspoření aspoň 45 % CČ (ostatně před 2 lety jsem zrovna takhle u nic čerpal se sazbou 4,5 % p.a. - v průbehu jsem tam ještě něco přihodil, aby se mi překlopil úvěr hned po skončení těch dvou let a letos někdy na podzim mi zbyde splatit už asi jen kolem 100 tisíc Kč při sazbě 2,95 % p.a., což budu mít rozloženo asi na další 3-4 roky) - ale krátce poté tuším změnil podmínky a půjčují už jen, pokud si u nich někdo spoří aspoň půl roku (a nyní to může být zase jinak, moc to nesleduji)...
Anebo jednodušší cesta je Úvěr od Buřinky, což je technicky taky překlenovák, ale chová se jak spotřebitelský úvěr, tam by měla být sazba 5,45 % p.a. (dle stránek mají nyní i nějakou kampaň, ale ta platí jen pro úvěry až nad 400 tisíc Kč), takže je otázkou jestli bys nakonec nesehnal levnější spotřebitelský úvěr (nemusí to být hned, stačilo by něco kolem 6,9 % p.a., co bys mohl posléze refinancovat třeba do Zuna, kde bys měl dostat pak těch 4,9 % p.a. - což typicky s úvěrem u stavebka (ať už překlenovacího nebo řádného) nelze (refinancovat ho).
Akorát u spotřebitelského úvěru může být problém s požadovanou délkou splácení 9 let, to není právě obvyklá délka splatnosti u těchto produktů. Na druhé straně některé banky mají v nabídce i spotřebitelské úvěry na bydlení (třeba ČSOB něco takového měla), kde můžou poskytnout délku splatnosti až na 10 let.