Nechci rovnou kupovat ten lepší dům, protože na to zatím nemám peníze a část bych si musel pujcit hypotékou a to se mi nechce. Věřím že by do cca 3 let mohla přijít další globální finanční krize (jako v roce 2008 nebo i horší) a i z toho důvodu nechci hypotéku.
Dům je v lokalitě kde prodej trvá déle, i rok nebo dva skoro. Realitní trh je tam "pomalejší". Možností: A) je koupit ten dum za 1,5 milionu.

Dům bych rád prodal za stejnou cenu ale Dejme tomu ale že budu muset za ty 3 roky slevit cca 100 000 kč (kvůli rychlosti prodeje, kvůli tomu že se trochu zhroší stav třeba atd.). To by mi stále dávalo cca 234-100= 134 tisíc které bych do toho domu mohl vrazit (na nutné menší rekonstruce) aby to cenově vyšlo jako pronájem bytu. V domě mám navíc vyšší životní standard.
Co si o tom myslíte?
A) Koupily byste dům ted za 1,5 milionu, za 3roky prodaly (prinejhorším za 1,4 mil) a koupily nový za cca 2,5 milionu?

C) Vzali hypotéku a rovnou šli do toho lepšího domu za cca 2,5 mil? (ale hypotéky se fakt bojím a ani nevím jestli bych ji dostal (jsem OSVČ, daně mám paušálem, zisk vykazující mám o dost nižší než ten reálný)
A nakonec a asi hlavně. Kdyby přišla nová krize finanční globální. Jak by to zahýbalo s cenama nemovitostí? Nahoru nebo dolů? Nerad bych ted koupil dům za 1,5 milionu a za 3 roky ho prodával za 1,3 nebo 1,2 milionu ne-li méně...
Mohli by jít dolů (lidé by neměly peníze na nákup nemovitostí ceny by šli dolů). Taky ale muzou vzrůst urokové sazby a hypotéky budou nedostupné a cena opět spadne. Rád bych dům prodal přinejhroším se ztrátou 100 000 kč. Je to reálné?
A kdyby přišla krize, není stejně lepší mít peníze vražené v nemovitosti, kterou mi nemuzou jen tak vzít namísto peněz na účtu...?