Pronájem bytu

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod dr._lukas 16. 5. 2011 11:45

Je vidět, že ani jeden z Vás v Opavě asi nikdy nebyl.. Bohužel kdo se v realitech vyzná, ví, že v Opavě je nájem i cena bytů drahší než ve třetím největším městě Ostravě... čím to asi je si každý domyslí sám...
dr._lukas
Inventář

Odeslat příspěvekod S474N 16. 5. 2011 12:23

Joezbrna: pokud chces vydelavat, tak pochopitelne ano. Ale znam taky par lidi, co neco vydelaji a umi si rict "dost".

dr._lukas: pravdou je, ze nejakej lont je u me naprosto pod rozlisovaci schopnosti.
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod swm 16. 5. 2011 17:55

dr._lukas píše:Je vidět, že ani jeden z Vás v Opavě asi nikdy nebyl.. Bohužel kdo se v realitech vyzná, ví, že v Opavě je nájem i cena bytů drahší než ve třetím největším městě Ostravě... čím to asi je si každý domyslí sám...

Videt ocividne neni. Na zminenych sreality.cz se podivej, za kolik je nabizen pronajem 2+1 v Opave... tech tvych 6-7 tis. tam najdes, ale to neni cisty zisk z pronajmu! :roll:
swm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dr._lukas 17. 5. 2011 17:34

Ale je... záleží co chceš do pronájmu, že :-) Pokud hrůzu a nebo kvalitní byt.. místo v centru města..
dr._lukas
Inventář

Odeslat příspěvekod swm 18. 5. 2011 08:58

dr._lukas: Moje 2 predchozi reakce jsou na konkretni byt, ktery jsi posilal v odkazu, ktery koupis za milion a pronajmes ho s vynosem 6 tis./mesic... ja ti jen rikam, ze je to utopie, protoze neberes v potaz poplatky, ani konkurencni nabidky v danem miste.
swm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dr._lukas 18. 5. 2011 11:26

Ale beru v potaz nabídku jiných bytů... Za 6 tisíc ho v Opavě pronajmeš bez potíží... a po odečtení nákladů na fond oprav máš čistých 5500,-... taky máš možnost ten fond oprav dát do nákladů nájemníkovi že :-) A co se týče dalších poplatků... ty platíš nájemníkům vody, topení, plyn, elektřinu?? :-D No tak povídej to mě zajímá :-)) Mimochodem lze nájemníkovi započítat osvětlení prostor na chodbě.. použití společné antény.. odměnu správci, který dělá roční zúčtování..atd..

-- 18. 5. 2011 12:27 --

já třeba na posledním pronájmu platil celý FO a pokud jsem chtěl mlčet muselů jsem držet hubu.. Taky je možnost dát vše do jednoho nájmu včetně vody, tepla atd.. a pak to nájemník nepozná.. rázem však zaplatí + 2500 - +3000,- více.. elektřinu a plyn si v dnešní době zajistí každý sám
dr._lukas
Inventář

Odeslat příspěvekod Joezbrna 18. 5. 2011 11:53

U nájmů per huba to není zas tak neobvyklé. Samozřejmě nájemník zaplatí vše, ať v různých poplatcích nebo v jednom.

Výhodou je minimum administrativy, a to, že si pohlídáš placení - např. družstvo nebude ochotno uzavírat smlouvu o dodávce tepla či vody s Tvým (pod)nájemníkem - a když ten nebude platit zálohy, družstvo to bude vymáhat po Tobě.

Nevýhody a rizika jsou zřejmé.

Je to jen věcí dohody, a věcí kontroly spotřeby.

EDIT ad dr_lukas: ono je dost jedno, jestli platíš nájem 6000,- nebo 5500,- a k tomu FO 500,-, zvláště, když to platíš současně na jeden účet, že. Někdo to rozepisuje nájemníkovi do posledního prdu (osvětlení, úklid, výtah, ...), aby si nájemník nemyslel, že celých 6000,- jde do kapsy pronajímateli. Mě to přijde jako onanie, protože nájemník stejně počítá celkové náklady na bydlení, takže si to zase posčítá zpátky, i s energiema.
Naposledy upravil Joezbrna dne 18. 5. 2011 12:05, celkově upraveno 2
Joezbrna
Nadšenec

Odeslat příspěvekod swm 18. 5. 2011 11:57

dr._lukas: Bezne se nabidka pronajmu uvadi jako fixni castka + el. a plyn, viz. sreality.cz. V te fixni castce jsou vsechny poplatky z druheho odstavce tveho prispevku a neni to cisty zisk z pronajmu. Abys mel z uvedeneho bytu cisty zisk 6 tis., budes ho muset pronajmout za cca 8-9 tis. (pro jednu osobu) a to uz je nabidka na horni hranici najmu podobnych bytu v Opave.
K tve otazce: najemnik v mem byte plati to vsechno, co bych musel platit ja, kdybych v nem bydlel + najem.
swm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod outlier 8. 12. 2011 16:54

Ahoj, nevíte jestli má pronajímatel bytu právo požadovat po nájemníkovi prokázání solventnosti, tj. minimálně aby mu ukázal pracovní smlouvu? Na západě je to běžné, ale nevím, jestli by se to v ČR nehodnotilo jako diskriminace.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 8. 12. 2011 17:19

outlier: najem bytu je dobrovolny obchodni vztah dvou lidi. Co si tyto dve strany domluvi, to je jejich vec. Pokud ti tohle najemnik "zkousne", tak proc ne. Osobne bych te poslal do mist, kde slunce nesviti.

Takze kdyz to shrnu, vyzadovat muzes co chces, najemnik ti muze co zase sam chce ukazat. Bud se proste domluvite, nebo ne.

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod outlier 8. 12. 2011 17:47

Tak třeba ve Francii ti bez ukázání pracovní smlouvy nikdo nic nepronajme - i když je fakt, že tam je daleko těžší někoho vystěhovat z bytu v případě neplacení. Ale celkem se mi tenhle přístup líbí, jen mě tak napadlo, jestli by se tím člověk u nás mohl inspirovat.
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 8. 12. 2011 17:57

outlier: ale nejsme ani ve Francii, ani jinde, jsme v CR. Pokud mas nejaky byt a hodlas si takto lustrovat najemniky, tak jsem zvedav, jak rychle ho obsadis. Nicmene nevylucuji, ze narazis na hejla, kterej ti udela i sjetiny ze svych uctu.

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod outlier 9. 12. 2011 17:27

Ve Francii je právě zákonem dané, co majitel může požadovat a co ne. Pracovní smlouvu nebo výplatní pásku může, sjetinu z účtu ne. Jak dlouho v Česku trvá vystěhovat někoho, kdo neplatí?
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod S474N 9. 12. 2011 17:52

outlier: znova ti opakuji, ze TADY nejsme ve Francii. Vetsina majitelu bytu si bere kuprikladu kauce na 2-3 mesice dopredu, coz minimalizuje alespon castecne problem s neplaticim debilem.

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod outlier 10. 12. 2011 14:34

Já se ptám, jak dlouho u nás trvá vystěhovat někoho, kdo neplatí, ještě jsem nikdy nic nepronajímal, tak nemám zkušenosti s tím, na co si u nás dávat pozor.
outlier
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka