Pronájem bytu

Stavební spoření, hypoteční, překlenovací a jiné úvěry, normy a předpisy

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod S474N 13. 12. 2011 12:42

astrapa: jasne, treba Jirkov, Chomutov, Litvinov, Teplice a dalsi ze? Jen je takovy mensi drobny detail, ze je tam tma i pres den... :mrgreen:
citát dne: "Kde jde o sekundy, je Policie na místě během několika minut."

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod astrapa 13. 12. 2011 13:43

PatrikChrz & S474N: to ovšem potvrzuje mou původní myšlenku (vycházím z osobní zkušenosti a zkušenosti mé tety), že nájemní bydlení mimo Prahu a Brno hledají v podstatě jen zoufalci bez stálé práce, protože kdyby měli zdroj příjmů, pořídili by si velmi snadno vlastní byt. Vidím to i v okolí svých spolužáků. Já nevím, co se svým bytem udělám, možná se ho i zbavím, bohužel výkupní cena je jen 40.000 Kč (byt po privatizaci) - dokonce bych asi 8000 Kč tratil (zprostředkovatelské poplatky, které si město účtuje). Byt jsem získal levně od města, ale protože je nepronajmutelný (na trhu je takových bytů volných desítky/stovky), tak asi nemá valný smysl jej držet, poslední 4 měsíce platím nájem namísto najemníka a dotuji ho. Mám opravdu tu zkušenost, že nájemníci minimálně u nás v Severních Čechách se rekrutují z řad nezaměstnaných či do společnosti nezařazených existencí. Poněvadž - a budu se opakovat - pracující si lehce pořídí vlastní byt.
(To se pochopitelně netýká Prahy a některých velkých měst, abych byl objektivní.)
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod mikicz 13. 12. 2011 14:09

astrapa: pořád jsme se nedozvěděli kde ten byt je. Pokud ho hodláš prodávat, tak se nezapomeň podívat jestli město nemá předkupní právo. A když mi k lokalitě pošleš ještě popis bytu a případně fotky do SZ, zlobit se nebudu.
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod S474N 13. 12. 2011 17:38

astrapa: to s temi zoufalci muze byt zradne. Ja znam kuprikladu zoufalce, kteri maji nejenom vlastni byt, ale i barak a zamerne se stehuji jinam, protoze proste nepotrebuji chodit do prace. Takze z tohoto pohledu je potom zoufalec kdo? :mrgreen:

"Neozbrojený člověk může před zlem pouze utéct, a zlo není přemoženo tím, že se před ním utíká."
S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod dr._lukas 13. 12. 2011 17:47

astrapa píše:Já myslím, že požadovat 3 měsíční kauci pronajímatel teoreticky může, ale kdo na ni dnes má, když většina lidí žije z výplaty k výplatě?

A copak mě to zajímá? Když chce člověk bydlet, nemá na kauci, existují banky s půjčkama :-D
dr._lukas
Inventář

Odeslat příspěvekod astrapa 14. 12. 2011 00:05

Zase vycházím z vlastní zkušenosti - měl jsem v inzerátu slovo "kauce", moc lidí se neozvalo, pár ano s tím, že ale na kauci nemá. Tak jsem pronajímal bez kauce. Ono to opravdu není jednoduché, když nemáš zájemce o byt a byt je několik měsíců prázdný, ty platíš "nájem", máš ztrátu. Nejsem pochopitělně proti kauci, jen je třeba stát nohama na zemi.
Tím končím, už jsem řekl vše, co jsem říci chtěl, zas tak intenzivně jsem se do debaty zapojovat nechtěl :)

A ještě na závěr zajímavý článek podporující mé myšlenky: http://www.investujeme.cz/clanky/neni-k ... ik-vladne/
astrapa
Přeborník

Odeslat příspěvekod S474N 14. 12. 2011 09:13

astrapa: naprosto ti verim, ze obecne neni legrace najit dobreho najemnika. O to vic v kontrastu jsou nektere prispevky vyse, ktere chteji pomalu po dotycnem jeste vyplatnici nebo ho chteji jakkoliv jinak lustrovat.

S474N
Inventář

Odeslat příspěvekod Noclaf 14. 12. 2011 14:22

Ja jedu bez kauce. Ale hodne si vybiram ksichty a idealni je sehnat najemnika pres znamy.
Lustrace - no a co? Proc by to nemohl chtit. Je to jeho byt. Druha strana to nemusi prijmout - ale pokud se to poda jako "Vy mi dodate tyhle podklady, ale ja nebudu chtit kauci..." tak proc ne? Koneckoncu na vypisu nemusi byt vsechno, neco se muze zacernit atd...
SI ALTERUM SIT OPTANDUM, MALIM EQUIDEM INDISERTAM PRUDENTIAM QUAM STULTITIAM LOQUACEM
Merida AM 3000D 2008 + Sigma Sport Mirage EVO X;
Noclaf
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 14. 12. 2011 17:46

Ale hodne si vybiram ksichty To je docela ošidný... Já kupoval byt od lidí podle ksichtu normálních, a když jsem byt přebíral, byly vyměněné vodovodní baterie za nějaké staré křápy, stálo jim za to i vyměnit dvě zásuvky a vykopat 3 tůje na zahradě...
SZ přijímám pouze od lidí s IQ vyšším, než mám sám ;-).
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod mikicz 14. 12. 2011 17:59

Tomáš Marný: jo, někteří lidi jsou totální pitomci. Nedávno jsem slyšel o jedněch co si chtěli odvézt i branku a plot...
it is not about the money. it is about sending a message
mikicz
Inventář

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 14. 12. 2011 18:22

Já viděl nedávno u Znojma barák, kde to obojí odvezeno bylo... Plus vykopané rostliny ze zahrady a počmáraná fasáda... Tak jsem juknul do katastru, a ejhle, ono je to v exekuci... Asi chtěli exekutora naštvat :-D.
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod outlier 15. 12. 2011 18:16

Hmm, debata se nám zajímavě rozjela. Ještě k tomu západu - když jsem scháněl byt ve Francii, musel jsem ukázat pracovní smlouvu, 3 poslední výplatní pásky, daňové přiznání za minulý rok. Pokud nevyděláváte 3-násobek nájmu, musíte mít ručitele, který tolik vydělává a zaváže se k tomutu, že v případě neuhrazení nájmu dluh uhradí on. Kauce na pronájem prázdného bytu je daná zákonem jako jeden měsíční nájem, větší být nesmí. Dále nájemník musí povinně pojištěn proti způsobení škody, to mi přijde taky jako dobrá věc.

Je mi jasné, že takhle to u nás fungovat nemůže, ale požadovat nějaký důkaz, že nájemník pracuje, mi přijde rozumné.

Pokud dám smlouvu na dobu určitou, tedy třeba na těch 6 měsíců, není najemník po jejím uplynutí nijak chráněn a je možné ho vystěhovat hned? Co když prostě nebude chtít odejít?
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Tomáš Marný 15. 12. 2011 21:19

outlier píše:ale požadovat nějaký důkaz, že nájemník pracuje, mi přijde rozumné.

Co je na tom rozumného? Většina cikánů nikdy nepracovala a přitom ti, co si je nastěhovali do baráků, z nich mají několikanásobně více, než z tržního nájemného. A spisováním knih vydělá člověk majlant, viz manželé Pablbkovi, a taky nemusí pracovat...
Když už jsme u těch cikánů, proběhlo to i sdělovacími prostředky - ubytovna u bývalého masokombinátu na Kladně... Když jsem tam jel prvně na kole někdy začátkem března (letošního), vypadalo to celkem normálně. Po měsíci bylo vypálené patro, po dalším měsíci zazděné přízemí. A minulý týden psali v Kladenském deníku, že se to musí zbourat, protože barák má narušenou statiku... Tak doufám, že si je k sobě nastěhuje Kocáb, Uhl a další cikánomilové.
Tomáš Marný
Inventář

Odeslat příspěvekod outlier 17. 12. 2011 18:48

A co to má společného s tímhle tématem?
outlier
Nadšenec

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 18. 12. 2011 08:23

Abychom se vrátili zpět k tématu - včera jsem měl jednání s jedním člověkem se kterým se možná pustíme do podnikání (já nebudu muset investovat peníze :mrgreen:, ale jen čas (a toho mám fůůůru) a určité know how a za to bych mohl mít drobný podíl ve firmě, no ještě se uvidí, dle mého názoru to vypadá trochu riskantně (ale to je u mě cokoliv co souvisí s vydáním peněz :) ), ale on je do toho fakt zažraný) a ten má svůj byt (na to, že je mu teprve 21, tak super, že už si vydělal 3,5 M na ten byt), ve kterém nebydlí (využívá pohostinnosti rodičů) a také ho ani náhodou nenapadne pronajmout, protože "přece si ho nenechá zdevastovat". A já se mu nedivím.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Předchozí stránkaDalší stránka