Akcie na stálo pro dividendy = důchod = 2. pilíř

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod peliculiar 10. 11. 2023 23:02

Já bych místní umělou inteligenci poopravil, protože někdy produkuje bludy, jako třeba tvrzení, že Daniel Gladiš je slavný spisovatel. Známý možná je, ale ne kvůli literární tvorbě a slavný není snad v žádném ohledu.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 10. 11. 2023 23:20

Slavný je protoze chodi do podcastu Ve vatě :-)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<- Investown bonus 500-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni 11% pa)
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za registraci
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 11. 11. 2023 09:13

Já myslím, že je zakladatel prvního českého hedgefondu slavný.
Chtěl vzít milionovým hlupákům 20 % z jejich ročního růstu kapitálu v hedgefondu,
jenže ten roční růst fondu se málo v kterém roce povedl.
Hedge fond = ''fond kvalifikovaných investorů'' = ''fond pro milionové hloupé spekulanty''.
Rozumný a kvalifikovaný investor nebude půjčovat nikomu milion korun, aby s nimi spekuloval nahoru a dolu,
až nezbyde z kapitálu nic = hedge fond.
Rozumný a kvalifikovaný investor rozdělí milion korun na kmenové akcie velkých starých zdravých sympatických podniků
s dividendou nad 5 %, s P/B pod 3, P/S pod 3.
:idea: Žádné ETF, žádné ADR :!:
Považuju za veliký rozdíl, jestli mají lidé certifikát ADR nebo kmenové akcie,
fond ETF nebo kmenové akcie.
S ADR a s ETF ti nepatří žádný podnik, ADR a ETF nemůžeš držet až do konce života a nezdědí je synové.
S certifikátem ADR na akcii jsi jen půjčil peníze nějaké rizikové, americké bance.
S fondem ETF na akcie jsi jen půjčil peníze nějaké irské nebo americké investiční společnosti. :(
Já bych všechny ADR a všechny ETF ihned prodal a koupil různé levné kmenové akcie s dividendou nad 5 %,
s P/B pod 3, P/S pod 3. Od podniků s růstem tržby minulých 10 let, které jsou člověku sympatické.
Kdyby bylo levné, nekoupil bych to co silně nenávidím = Apple, Nike, Starbucks.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod peliculiar 11. 11. 2023 12:12

OT: Takže ještě jednou ... Daniel Gladiš je možná známý v investorských kruzích, ale určitě není slavným spisovatelem. HOWGH!
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 18. 11. 2023 17:18

Chci přikoupit 2024 nejprve Fortescue Metals a pak Mitsubishi Corp., Takeda Pharma., Enbridge.
A 2025 přikoupím: BNP Paribas, Walgreens, Bank of Nova Scotia. Na nákupy a přikupování mám jen 7 akcií.
Každé jedno přikoupení akcií za 1.000 €.

Hezky v mínus mám 5 akcií = Walgreens, AT&T, Kraft Heinz, BASF, Tesco.
Ale já je nikdy neprodám a sčítám jen jejich dividendy.
Co se nejvíce propadlo, to nejvíce poroste, když nepřijde bankrot:

Známou slovenskou webstránku: ''Papučový investor'' bych přejmenoval na ''Čaputový investor''.
A jeden ze dvou herců by měl odstranit jeho drdol. Pánský drdol, to je vždy hnus. Jako tetování u paní.

plus.jpg
plus.jpg (148.29 ) Zobrazeno 7094 krát
To je plus a žádné mínus. Mě ale zajímají jen dividendy a chci 12.000 € ročně čistého z dividend. http://nr1a.com/Kind-Vater-Umgang-Verboten.htm

Hluboký propad kurzů čekám u extrémně předražených akcií: Adobe, Airbnb, Apple, Coca Cola, Hermes int., Intuit, Intuitive Surgical, Mastercard, Microsoft, Moody's, Novo Nordisk, Nvidia, ServiceNow, Snowflake, Tesla, Visa.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 18. 11. 2023 17:57

Jak blízko/daleko jsi už k těm 12tisícům EUR čistého z dividend ročně? Počítám-li dobře, tak je k tomu potřeba mít alespoň 300tisíc EUR v dividendových akciích.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod b00n 20. 11. 2023 22:31

Tak já jsem se neřídil radou Ladi a neprodal NVDA koncem 2019 po $55, ale chystám se prodat teď při ATH a aktuální ceně přes $500. :)

Co budeš dělat v případě, že některá ta společnost dividendy razantně sníží nebo zruší úplně?
b00n
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod peliculiar 21. 11. 2023 22:09

b00n píše:Co budeš dělat v případě, že některá ta společnost dividendy razantně sníží nebo zruší úplně?

To by mě taky zajímalo. Buď prodá se ztrátou a nebo to s těmi společnostmi doklepe až do hořkého konce (bude držet navždy kvůli dividendám) ... Ne, samozřejmě, že na to přijde dřív, než se to stane. 8-)

peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 21. 11. 2023 22:43

Malý český podnikatel založil a vlastní jednu firmu. Asi skončí za několik let bankrotem.
Velký český podnikatel vlastní části 30 firem a všechny mu posílají dividendy.
Jsou to všechno velké, staré a zdravé firmy.
Nezdravé jsou jen Kraft Heinz, Tesco, Walgreens Boots Alliance.
Ale hrozí jim bankrot?
Asi ne http://nr1a.com/Kind-Vater-Umgang-Verboten.htm
V největší krizi některá firma neplatila dividendu. To bylo například roku 2009.
Ale já neprodám moji firmu pro snížení nebo vynechání dividendy, protože je to mých 30 firem a jsem s nimi ženatý asi navždy. Jen mne rozlobilo, že se u Banco Santander během 10 let zdvojnásobil počet akcií, tedy jsem Santander i Bilbao prodal a plánuju držet navždy z evropských bank: HSBC a BNP Paribas. Počátkem roku dostávám britské dividendy s daní 0 % a francouzské dividendy s daní 12,8 %.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 27. 11. 2023 06:02

Dividendy očekávané v prosinci
1.12. Takeda Pharma
1.12. Mitsubishi Corp.
1.12. Enbridge
1.12. Wells Fargo
4.12. Pfizer
5.12. Johnson & Johnson
12.12. Walgreens Boots Alliance
14.12. RTX
20.12. Shell
:( Kde hledat termíny dividend = https://www.dividendmax.com/ :)
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 6. 12. 2023 22:16

Bank of Nova Scotia nabízí dividendový výnos 7%.
České video 18 minut vyrobil Vojtěch Rohlena.
https://youtu.be/qcXtLD64mp0

Bank of Nova Scotia je ze všech bank světa ta nejvíce vhodná bankovní akcie pro dividendy v důchodu a pak zdědí akcii synové. Dividenda je placena bez přerušení od roku 1833. Růst kurzu není potřeba, když se akcie nikdy neprodá. Kdo koupí kanadské akcie na Tradegate Berlin, pošle své bance formuláře ''residence'' a ''Nr301'' a s jedním poplatkem 11 € budou chodit kanadské dividendy zdaněné 15 % po dobu 3 let. S formulářem F5000 zařídíme u naší banky zdanění francouzských dividend 12,8 % po dobu 3 let.
Přílohy
BNS.jpeg
BNS.jpeg (32.5 ) Zobrazeno 4936 krát
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 9. 12. 2023 10:57

DAX.jpg
DAX.jpg (63.21 ) Zobrazeno 4501 krát
Jen žádný fond = ETF z předražených US-akcií uprostřed velkého krachu 2021-2027! Syn ať zjistí, co je to dividenda a ať si zvykne dostávat hned od počátku každý rok dividendu od firem, které mu jsou sympatické, mají dnes levnou akcii a dividendu nad 5 %. Ale ETF by přineslo hned v prvním roce synovi zklamání = hluboký propad do mínus a žádná dividenda nebo chaos z mnoha firem uvnitř ETF jako oblíbené dividendové ETF SCHD.
Tedy se zeptej syna, zda chce dostávat dividendy od BMW a odkud ještě!
Dividenda > 5 %, P/B < 3, P/S < 3: Allianz, BASF, BMW, Mercedes Benz, Volkswagen,, Bank of Nova Scotia, Enbridge, Manulife Financial, Suncor Energy,, Japan Tobacco,, British American Tobacco, HSBC, Legal & General, NatWest, Vodafone,, AXA, BNP Paribas, Credit Agricole, Eni SpA, Orange SA, Stellantis NV, TotalEnergies,, Fortescue, Rio Tinto,, AT&T, Enterprise Products Partners, Walgreens Boots Alliance.
Daks je dnes na nevyšší hodnotě všech dob a je v něm několik akcií levných. Trik je v tom, že z kurzů jednotlivých akcií se odečítají dividendy, ale do 40 kurzů v indexu DAX se ty dividendy zase přičetly zpátky. Takže z ETF na DAX nemohou být placeny dividendy. Ale mně stačí 6 levných akcií s dividendou: Allianz, BASF, BMW, D.Telekom, Munich Re, Siemens.
Já přikoupím Fortescue z Austrálie. Ale nikde to neříkej! To je moje tajemství.
Přílohy
31-stocks.jpg
31-stocks.jpg (63.46 ) Zobrazeno 4454 krát
Drinks-2023-12.jpg
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod kubasCZ 9. 12. 2023 19:22

@Ladislav, k čemu jsou prosím dobré dividendy např. z WBA, která je dnes na hodnotě z roku 1998?
Akcie je za posledních 10 let i s dividendou -17% a za posledních 5 let dokonce -55%? :hm
kubasCZ
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Vasek06 9. 12. 2023 20:21

Ladislava je nutno brát trochu s nadhledem ...
Vasek06
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 13. 12. 2023 01:30

MeineStadt.jpeg
MeineStadt.jpeg (43.29 ) Zobrazeno 3639 krát
Nejhorší je, nebo nejlepší je, že musím 2/3 akcií prodat, abych koupil brzy vlastní byt, západně od Mnichova
a jižně od Augsburgu, v hezkém městě, které jsem si zamiloval.
Já byl z bytu v Mnichově po 39 letech nedavno vypovězen, protože tam chce bydlet majitel bytu, nebo chce zvýšit o 1/3 nájemné a já bych protestoval.
Ale nevadí. Spíš je to prospěšné. Protože když koupím vlastní byt, nikdo mne z něj už nevyžene a mohu tam skladovat hezké věci, gramodesky, CDs, videos a později tam mohou bydlet moji synové a bez nájemného.
Moje nová kniha čeká vyznamenání ve Frankfurtu a ve Stockholmu. Beze srandy. Zaslouží to.
Přílohy
KindesBuch.jpg
Ladislav 1.
Diskutér

Předchozí stránkaDalší stránka