Akcie na stálo pro dividendy = důchod = 2. pilíř

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod peliculiar 10. 11. 2023 22:02

Já bych místní umělou inteligenci poopravil, protože někdy produkuje bludy, jako třeba tvrzení, že Daniel Gladiš je slavný spisovatel. Známý možná je, ale ne kvůli literární tvorbě a slavný není snad v žádném ohledu.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 10. 11. 2023 22:20

Slavný je protoze chodi do podcastu Ve vatě :-)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč
<- Investown bonus 500 Kč (nemovitosti, zhodnoceni >10%)
<~ Allegro CZ 200 Kč za reg, 5 doprav zdarma a od 2. do 8.10. je tam slevovy kupon 300,- (jsem vyzkousel)
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 11. 11. 2023 08:13

Já myslím, že je zakladatel prvního českého hedgefondu slavný.
Chtěl vzít milionovým hlupákům 20 % z jejich ročního růstu kapitálu v hedgefondu,
jenže ten roční růst fondu se málo v kterém roce povedl.
Hedge fond = ''fond kvalifikovaných investorů'' = ''fond pro milionové hloupé spekulanty''.
Rozumný a kvalifikovaný investor nebude půjčovat nikomu milion korun, aby s nimi spekuloval nahoru a dolu,
až nezbyde z kapitálu nic = hedge fond.
Rozumný a kvalifikovaný investor rozdělí milion korun na kmenové akcie velkých starých zdravých sympatických podniků
s dividendou nad 5 %, s P/B pod 3, P/S pod 3.
:idea: Žádné ETF, žádné ADR :!:
Považuju za veliký rozdíl, jestli mají lidé certifikát ADR nebo kmenové akcie,
fond ETF nebo kmenové akcie.
S ADR a s ETF ti nepatří žádný podnik, ADR a ETF nemůžeš držet až do konce života a nezdědí je synové.
S certifikátem ADR na akcii jsi jen půjčil peníze nějaké rizikové, americké bance.
S fondem ETF na akcie jsi jen půjčil peníze nějaké irské nebo americké investiční společnosti. :(
Já bych všechny ADR a všechny ETF ihned prodal a koupil různé levné kmenové akcie s dividendou nad 5 %,
s P/B pod 3, P/S pod 3. Od podniků s růstem tržby minulých 10 let, které jsou člověku sympatické.
Kdyby bylo levné, nekoupil bych to co silně nenávidím = Apple, Nike, Starbucks.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod peliculiar 11. 11. 2023 11:12

OT: Takže ještě jednou ... Daniel Gladiš je možná známý v investorských kruzích, ale určitě není slavným spisovatelem. HOWGH!
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 18. 11. 2023 16:18

Chci přikoupit 2024 nejprve Fortescue Metals a pak Mitsubishi Corp., Takeda Pharma., Enbridge.
A 2025 přikoupím: BNP Paribas, Walgreens, Bank of Nova Scotia. Na nákupy a přikupování mám jen 7 akcií.
Každé jedno přikoupení akcií za 1.000 €.

Hezky v mínus mám 5 akcií = Walgreens, AT&T, Kraft Heinz, BASF, Tesco.
Ale já je nikdy neprodám a sčítám jen jejich dividendy.
Co se nejvíce propadlo, to nejvíce poroste, když nepřijde bankrot:

Známou slovenskou webstránku: ''Papučový investor'' bych přejmenoval na ''Čaputový investor''.
A jeden ze dvou herců by měl odstranit jeho drdol. Pánský drdol, to je vždy hnus. Jako tetování u paní.

plus.jpg
plus.jpg (148.29 ) Zobrazeno 2043 krát
To je plus a žádné mínus. Mě ale zajímají jen dividendy a chci 12.000 € ročně čistého z dividend. http://nr1a.com/Kind-Vater-Umgang-Verboten.htm

Hluboký propad kurzů čekám u extrémně předražených akcií: Adobe, Airbnb, Apple, Coca Cola, Hermes int., Intuit, Intuitive Surgical, Mastercard, Microsoft, Moody's, Novo Nordisk, Nvidia, ServiceNow, Snowflake, Tesla, Visa.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 18. 11. 2023 16:57

Jak blízko/daleko jsi už k těm 12tisícům EUR čistého z dividend ročně? Počítám-li dobře, tak je k tomu potřeba mít alespoň 300tisíc EUR v dividendových akciích.
Milos
Přeborník

Odeslat příspěvekod b00n 20. 11. 2023 21:31

Tak já jsem se neřídil radou Ladi a neprodal NVDA koncem 2019 po $55, ale chystám se prodat teď při ATH a aktuální ceně přes $500. :)

Co budeš dělat v případě, že některá ta společnost dividendy razantně sníží nebo zruší úplně?
b00n
Návštěvník

Odeslat příspěvekod peliculiar 21. 11. 2023 21:09

b00n píše:Co budeš dělat v případě, že některá ta společnost dividendy razantně sníží nebo zruší úplně?

To by mě taky zajímalo. Buď prodá se ztrátou a nebo to s těmi společnostmi doklepe až do hořkého konce (bude držet navždy kvůli dividendám) ... Ne, samozřejmě, že na to přijde dřív, než se to stane. 8-)

peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 21. 11. 2023 21:43

Malý český podnikatel založil a vlastní jednu firmu. Asi skončí za několik let bankrotem.
Velký český podnikatel vlastní části 30 firem a všechny mu posílají dividendy.
Jsou to všechno velké, staré a zdravé firmy.
Nezdravé jsou jen Kraft Heinz, Tesco, Walgreens Boots Alliance.
Ale hrozí jim bankrot?
Asi ne http://nr1a.com/Kind-Vater-Umgang-Verboten.htm
V největší krizi některá firma neplatila dividendu. To bylo například roku 2009.
Ale já neprodám moji firmu pro snížení nebo vynechání dividendy, protože je to mých 30 firem a jsem s nimi ženatý asi navždy. Jen mne rozlobilo, že se u Banco Santander během 10 let zdvojnásobil počet akcií, tedy jsem Santander i Bilbao prodal a plánuju držet navždy z evropských bank: HSBC a BNP Paribas. Počátkem roku dostávám britské dividendy s daní 0 % a francouzské dividendy s daní 12,8 %.
Ladislav 1.
Diskutér

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 27. 11. 2023 05:02

Dividendy očekávané v prosinci
1.12. Takeda Pharma
1.12. Mitsubishi Corp.
1.12. Enbridge
1.12. Wells Fargo
4.12. Pfizer
5.12. Johnson & Johnson
12.12. Walgreens Boots Alliance
14.12. RTX
20.12. Shell
:( Kde hledat termíny dividend = https://www.dividendmax.com/ :)
Ladislav 1.
Diskutér

Předchozí stránka