Fio e-Broker

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod drkarel 4. 2. 2025 13:33

Jako, jsem poměrně normální smrtelník a vidím to jasně. :) Leda najít původní znění, kdy ta změna ceníku proběhla, a snažit se to uhrát na city.

-- 4. 2. 2025 13:35 --

xls: Jo, taky myšlenky na přechod na Master zapuzuju a uvažuju o zřízení Master jako druhého OÚ.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 4. 2. 2025 13:40

No já je minimálně požádám, aby předefinovali ten popis (v sloupci "Text Fio" v tabulce Obchodů), ať je jasné, že to je nejen za dividendy, ale i kupóny či splacenou jistinu. Mají tam i daleko delší texty, takže délkou argumentovat nemohou.

-- 4. 2. 2025 13:48 --

Tak už mám také odpověď:
Vážený pane minarjo,
jedná se však o poplatek účtovaný řádně dle ceníku https://www.fio.cz/docs/cz/C_zaklad.pdf konkrétně (R) "Inkaso a připsání výnosů nebo jiného peněžitého plnění (např. squeeze-out nebo cash merger) z investičního nástroje, který je veden v navazující evidenci Fio banky, a.s".
"Logika" tohoto poplatku je shodná např. se zmiňovaným přeúčtováním úroku; cenný papír jste držel na majetkovém účtu v evidenci Fio banky, ta obdrží od emitenta sumu z výplaty kupónu (dividendy, squeeze-uotu, předčasného či řádného splacení jistiny dluhopisu...) a musí je rozúčtovat a přeposlat jednotlivým klientům.
Pokud Vám tato varianta nevyhovuje, máte možnost držet cenné papíry na vlastním majetkovém účtu a pak by se Vás tento poplatek netýkal, samozřejmě za "cenu" nemožnosti využívat výhod plynoucích z držení ceniny na sběrním majetkovém účtu Banky.

Takže v podstatě doporučuje totéž co zde psal @xls :). Už jsem jim psal, ať hlavně ten text popisu poplatku změní.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod vtde295 4. 2. 2025 15:45

Lze ve Fio eBroker aktivovat dvoufaktorové ověření pro přihlášení (sms)? V globálním nastavení ani v jiných částech jsem k tomu nic nenašel, zkoušel jsem se mrknout i do manuálu. Předpokládám, že to snad ale musí jít, ne?
vtde295
Návštěvník

Odeslat příspěvekod aaaa 4. 2. 2025 17:11

Jo, ale musis na pobocku, berou to jako zmenu smlouvy.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod vtde295 4. 2. 2025 17:29

To ma byt vtip? Kvuli tomuto na pobocku, zmena smlouvy?
vtde295
Návštěvník

Odeslat příspěvekod hyper9 4. 2. 2025 17:36

Ber to tak, že je to 28 let stará aplikace, která nebyla modernizována a nebyla přizpůsobena aktuálním trendům.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod aaaa 4. 2. 2025 17:43

Bohuzel to neni vtip. A mam takovy dojem, ze to neudelaji na kazde pobocce, ale pouze na te, kde maji vedenu tvoji smlouvu.
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod nod32 4. 2. 2025 17:55

Lze ve Fio eBroker aktivovat dvoufaktorové ověření pro přihlášení (sms)?
Muze mi toto opravdu nekdo potvrdit ze sms pro VSTUP do Fio e-Brokera pres prohlizec v PC jde nastavit???
Byl jsem pred rokem na sve pobocce a reklimi ze to nejde - neveril jsem a pan mi rekl ze mi to da klidne pisemne.
Dekuji za odpoved.
nod32
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod slavo963 4. 2. 2025 18:00

minarjo píše:za "cenu" nemožnosti využívat výhod plynoucích z držení ceniny na sběrním majetkovém účtu Banky.

Jake jsou nevyhody to mit na master uctu?
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod hyper9 4. 2. 2025 18:05

nod32 píše:Lze ve Fio eBroker aktivovat dvoufaktorové ověření pro přihlášení (sms)?
Muze mi toto opravdu nekdo potvrdit ze sms pro VSTUP do Fio e-Brokera pres prohlizec v PC jde nastavit???
Byl jsem pred rokem na sve pobocce a reklimi ze to nejde - neveril jsem a pan mi rekl ze mi to da klidne pisemne.
Dekuji za odpoved.

Vzhledem k tomu, že o dvoufaktorovém ověření se nepíše ani v PDF dokumentaci ani na stránce https://www.fio.cz/akcie-investice/inte ... abezpeceni, tak věřím, že to opravdu nejde.
hyper9
Diskutér

Odeslat příspěvekod aaaa 4. 2. 2025 18:07

Autorizacni SMS jsou mozne asi pouze u pokynu, ne u prihlaseni.

https://www.fio.cz/akcie-investice/internetove-obchodovani/zabezpeceni
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod vtde295 4. 2. 2025 18:18

Dekuji za reakce. No prave, autorizacni sms je vyzadovana u kazdeho pokynu bez vyjimky, tak jsem mel puvodne za to, ze to pujde jednoduse aktivovat i pro samotne prihlaseni do aplikace.
vtde295
Návštěvník

Odeslat příspěvekod aaaa 4. 2. 2025 18:19

No ja nemam ani ty autorizacni SMS u pokynu.
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod minarjo 5. 2. 2025 00:25

Přesně, ty SMS jsou otravné, tehdy před 10+ lety když mi je při zřizování smlouvy eBrokera zapnuli a já zjistil, jaká je to otrava, každý pokyn (zadaný pokyn, ne obchod) autorizovat v SMS, hned jsem při další návštěvě toto zrušil. Jinak tato SMS autorizace pokynů je definována přímo v investiční smlouvě (třeba i to, jak dlouhé mají ty SMS být neboli kolik cifer) a proto to jde měnit jen na pobočce, stejně jako třeba navázaný externí bankovní účet mimo Fio (na který lze přímo z eBrokera posílat peníze). SMS fungují výhradně jen na zadávání pokynů, na přihlášení nemají vliv, to je vždy jen heslem (ještě že tak). Ale tím že peníze nelze vyvést na jiné než povolené účty (a ty jak píšu výše lze změnit jen na pobočce), nic rizikového na tom fakt nevidím, nikdo tě okrást nemůže, i k kdyby znal heslo a měl jsi SMS na pokyny vypnuté (pak by takový útočník mohl max prodat pozice, ale peníze ven by neměl jak vybrat).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod xls 5. 2. 2025 00:54

Já si právě to potvrzování pokynu přes sms zavedl, protože představa, že se mi někdo nabourá do účtu a pozice mi prodá, byla dost děsivá.
xls
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka