ČSOB si tu jednu dobu cíleně budovala pozici jedničky ve strukturovaných produktech (říkat tomu strukturovaný dluhopis se mi nechce, „produkt“ zní, myslím, přiléhavě uměle).
Plně souhlasím s tím, že ten produkt v podstatě nikdy není pro nikoho
vhodný (jen si rozmyslete: Kdo má životní situaci takovou, že se mu hodí investovat
přesně do kybernetického čehosi, nebo do vody, nebo do robotiky, nebo kdovíco? A kdo má životní situaci takovou, že se hodí, aby se investici změnilo chování
přesně v ty momenty, kde to ten produkt má („záleží mi na tom, aby bezpečnostní akcie rostly, ale když už rostou moc, tak mi na tom nezáleží vůbec“)?
Myslím ale, že to má prodejní výhodu – v tak složité věci se vždycky najde něco, na co klient může „slyšet“ a co se dá prezentovat jako výhoda („100% garance“ když se nepřemýšlí o inflaci, „jistý výnos“ pokud akcie moc nepoklesnou, nebo něco takového) – a vzhledem k tomu, jak moc se o to ČSOB snažila, jsem myslel, že podobné prodejní argumenty fungují.
Kdežto prodat klientovi normální akciový fond a říct, že to může vydělat nebo prodělat, a že nikdo neví, by mohlo být složitější.
No ale to je věc finanční gramotnosti.
Za mě: strukturované produkty nebrat ~nikdy.
(Je tam ještě ošklivá historie, kdy např. před 2008 se ty produkty prodávaly retailu za zjevně neadekvátní ceny srovnatelné s bezpečností státních dluhopisů, a klientům se to v souladu s regulací (SRRI nebo nějaký předchůdce) prezentovalo jako dost bezpečná investice pomalu na úrovni termínovaného vkladu. Naštěstí aspoň v tomhle už se regulace trochu přizpůsobila, a výrobce PRIIPS musí zveřejnit nákladovost produktu i adekvátnější měřítko rizika.
Když KIID píše
Chystáte se zakoupit produkt, který není jednoduchý a může být obtížné mu porozumět.
tak je to něco, co je tam povinně na základě předchozích zkušeností regulátorů, a doporučuji to brát vážně.
-- 3. 7. 2025 23:03 --A ještě k tomu v tomto případě to není „nějaký index akcií“, ale má
https://www.solactive.com/wp-content/uploads/2024/12/Guideline-16.pdf píše:Volatility Target 10%
Decrement 3.5% per annum
tj. to neměří výkonnost těch akcií, ale výkonnost vynásobenou proměnlivým číslem, aby se dosáhlo nějaké konkrétní úrovně rizika,
a ještě se od výkonnosti každý rok 3,5 % odečte. Takže investor „participuje“ (za určitých hodně omezených podmínek) na „100%“ hodnoty (nebudeme říkat nahlas, ale snížené o 3,5 % p.a. nebo co; a vynásobené nějakou proměnnou).
Teď nechci probírat jestli je to
vhodná konstrukce (za určitých okolností by ten volatility target mohl některým investorům vyhovovat víc). Ale vsadil bych si 99:1, že investoři, kteří to v ČSOB koupí,
nemají o té konstrukci nejmenší tušení.
Shame! Shame! Shame!