Investice do dluhopisů

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod drummond 2. 6. 2025 22:42

Opportunity od Portu ode dneška nabízí novou emisi dluhopisů pojištovny Direct 6,65/29. Kdo u nich má účet, nákup je bez poplatků, Nejsou volně obchodovatelné, tudíž téměř nelikvidní (lze odporodat přes Wood Co.)

Zároveň přišel email, že Direct předčasně splatí předešlé emise, myslím, že tedy hlavně tu 9,50/26, ta je stojí zbytečně moc peněz, když mohou refinancovat za 6,65. Rok před koncem dle prospektu mohou. Emisi 6,85 splátcet moc smysl nemá.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod sporilek 3. 6. 2025 00:02

Na Portu mám jiné investice ale z Opportunity jsem ještě nic nevyužil. Překvapuje mě jestli dobře čtu, že nejsou u těch dluhopisů (ani těch předchozích) žádné jednorázové ani průběžné poplatky, což mě v kontextu ostatních investičních služeb překvapuje. U jiných emisí dlouhopisů se nikdy nejde vyhnout poplatkům třetích stran (burzy, administrátora emise).

Vysvětluju si to správně tak, že Wood sám je administrátor emise, tj. pokud objednám před vydáním a budu držet do splatnosti, opravdu tam ty náklady nemusí být? Tedy Wood je vlastně smluvním vztahem s emitentem nějak motivován, asi provizí kterou nevidíme, na tom, aby dluhopisů co nejvíce prodal a toto je jeden z marketingových řešení, dát to výhodně Portu klientům. Na druhou stranu to znamená určitý střet zájmů, klidně podbídnou méně kvalitní dluhopis, ne? Působilo to na mě ale seriózně, konkrétně ten Direct. I když při vědomí, že stejný model byl snad i u Pilulky ...

Chci se stejně zeptat na Portu podpoře, ale na příspěvek zde jsem narazil dřív, tak reaguju.
sporilek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fc70 3. 6. 2025 02:21

Wood je podle prospektu jediný manažer emise.

Emitent se domnívá, že celkové náklady všech Emisí Dluhopisů vydaných v rámci tohoto
Dluhopisového programu nepřekročí 10 % z celkové jmenovité hodnoty všech nesplacených
Dluhopisů vydaných v rámci tohoto Dluhopisového programu.
… čekal bych, že v prospektu budou náklady vyčíslené přesně.

Každopádně z 10 % se evidence v CDCP a případná navazující evidence zaplatí.

---

Všeobecně bych připomněl, že nákup dluhopisu jako individuální investiční rozhodnutí je čistě na zodpovědnost kupujícího, a ten by si tedy měl udělat odpovídající důkladnou finanční analýzu a být přesvědčen o tom, že firma může dluhopis splatit. Sázet čistě na značku toho, kdo to nabízí, mi připadá dost nezodpovědné — na prodejci si kupující nic nevezme.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod drummond 3. 6. 2025 08:09

Mám pres opportunity obe dvě předchozí emise Directu z roku 2023 a nikdy jsem žádný poplatek ani za zprostředkování nákupu (při úpisu) ani za administraci neplatil.
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 3. 6. 2025 14:43

Oportunity je v podstatě "reklama" mateřské Wood & company na emise dluhopisů a IPO akcií, na kterých se podíleli. Tak to berte, ne jinak, reklamy zdarma pro klienty logicky jsou, také proto úpisy na Oportunity využívám. Navíc, leckoho to může k Portu přivést nově i pro běžné ETF investice (tam již s ročním poplatkem max. 1%), to bude další účel, kromě té Wood reklamy.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod intfo 11. 6. 2025 11:40

J&T nabízí dluhopisy Šmejcovy EMMA FINCZ 6,00/30, CZ0003573842.
https://www.jtbank.cz/produkty/dluhopis ... cz-6-00-30
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 18. 6. 2025 12:34

Jsem úplně blbý?

Čtu https://www.mfcr.cz/cs/rozpoctova-polit ... r-va-52512 , a píše se tam „Výnos dluhopisu … stanoví ministerstvo“. Spousta odstavců o tom, jak se spočítá referenční 6M PRIBOR, ale vůbec žádný závazek, že výnos dluhopisu má být nějaká konkrétní hodnota odvozená od 6M PRIBOR.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod saabik 18. 6. 2025 17:42

Ministerstvo má zřejmě, na rozdíl od soukromých subjektů, v emisních podmínkách evidentně značnou volnost, takže je potřeba spíše spoléhat na reputační a politickou zodpovědnost. Můžeš podat dotaz na ministerstvo financí. Samotného by mě to taky zajímalo.
Zkusím se schválně zeptat našeho právníka co tomu říká :mrgreen: .
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 18. 6. 2025 22:51

Souhlasím, že je to celé každopádně otázka důvěry a reputace. Nicméně ministerstvo se mi na to (aspoň přímo) upozorňovat spíš nechce. No nic, další důvod floatery protentokrát vyloučit.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod DrholecR 3. 7. 2025 09:52

ČSOB už taky začíná tlačit investice do dluhopisů? Přišlo mi teď emailem:

Možný výnos až 35 % a ochrana počáteční investice ke dni splatnosti (OS)

Se strukturovaným dluhopisem ČSOB Kybernetická obrana 2030 máte šanci tohoto trendu využít. Dluhopis je totiž navázaný na nejvýkonnější technologické firmy z této oblasti.

Kumulativní výnos až 35 % za 5 let a ochrana investice ke dni splatnosti
Dluhopis nabízí možnost ke dni splatnosti – 30. 8. 2030 – vydělat až 35 % vložené částky. To pro představu dělá průměrný roční nárůst 7 %. Zároveň je dluhopis k témuž datu zajištěný.

Složení dluhopisu se průběžně mění tak, aby mohl vydělat co nejvíc
Dluhopis je vázaný na index. Co to znamená? Jeho složení se průběžně mění tak, že vždy obsahuje ty nejvýkonnější firmy z oblasti kyberbezpečnosti. Díky tomu má Vaše investice vyšší potenciál růstu.

Aktuálně mezi nejvýznamnější společnosti ve sledovaném indexu patří např. Broadcom, Cisco Systems nebo Palo Alto Networks.

Mějte na paměti, že s investováním je spojeno riziko.

Skvělá volba i pro konzervativnější investory
Strukturovaný dluhopis ČSOB Kybernetická obrana 2030 je určen i pro opatrnější investory, kteří chtějí především porazit inflaci. Úpis probíhá do 31. července 2025. Pořídit si ho můžete v Investičním portálu nebo na kterékoli naší pobočce.

Přejeme mnoho úspěchů při investování.

Vaše ČSOB

https://www.csob.cz/lide/investicni-produkty/nabidka-investic/detail/isin/CZ0003710063/24

Názory?
DrholecR
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 3. 7. 2025 10:23

To je spíš fond vázaný na index než dluhopis, tomu odpovídá i vysoký vstupní poplatek. Asi se chtějí svézt na momentální popularitě dluhopisů. Podobné "až" produkty od ČSOB v minulosti, co si pamatuju, vždycky skončily pro kupující neslavně. Prostě banka vydělá, klient zůstane na 0 nebo okolo ní. Za mně vyhnout se obloukem a jít buď do čistých dluhopisů, čistých akcií nebo ETF (třeba i oborových).
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod saabik 3. 7. 2025 10:53

Je to klasický strukturovaný dluhopis. Funguje tak, že emitent (ČSOB) vydá zero bond. Rozdíl mezi nominální hodnotou a hodnotou při úpisu vloží do opcí na něco. V tomto případě na ten podkladový index, přičemž se podílí na růstu dle vzorce aritmetických průměrů dnů stanovených v prospektu. Počáteční hodnota se stanoví zase v nějakém počátečním intervalu. Na 5 let čistého potenciální výnos 0 až cca 6,3 % p.a. Ve srovnání například se státním dluhopisem 3,7 % p.a. je to hra řekněme dost pochybná a dost nevýhodná pro investora. Navíc podkladový index vydělal dotyčných 35 % za posledních 9 let. V době kdy SPX za stejnou dobu vydělal téměř 250 %.

Jako za mě je to naprosto neprodejná konstrukce pro běžného ČSOB klienta. Hrozně složité na pochopení. A pokud to klient pochopí, zjistí, že potenciální výnos je velmi nízký, a to se týká jen při relativně pozitivním scénáři. Jediné na co se klienti chytají, je 100% garance (emitenta).

Nemám rád strukturované produkty. Vždy jsou výhodné pro toho kdo je prodává. Pro investora málokdy. Navíc často schovávají další nepřímé poplatky tak, aby to nebylo vidět. Například ta počáteční hodnota produktu je 97,5 %, ale samozřejmě oni to prodávají za 100 %.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod intfo 3. 7. 2025 12:50

Snaží se prodat něco, čemu velká část investorů nerozumí a nepochopí strukturu. Už jen to je důvod do toho nejít.

Mimochodem Kybernetická obrana - to je vlastně příklad toho, že při investici z určitého pohledu nezáleží na tom, jestli se oboru (podniku) bude dařit, ale zda se jí bude dařit lépe než je očekáváno. Protože pokud většina očekává, že se bude kyberbezpečnosti dařit, tak už je to nějak zaceněno v cenách.

ČSOB tímto netlačí investice do dluhopisů, to by nabízeli normální dluhopisy, nebo čistý dluhopisový fond. ČSOB tímto tlačí svůj "zamotaný" produkt, na kterém vydělají spíše oni než investor.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 3. 7. 2025 22:58

ČSOB si tu jednu dobu cíleně budovala pozici jedničky ve strukturovaných produktech (říkat tomu strukturovaný dluhopis se mi nechce, „produkt“ zní, myslím, přiléhavě uměle).

Plně souhlasím s tím, že ten produkt v podstatě nikdy není pro nikoho vhodný (jen si rozmyslete: Kdo má životní situaci takovou, že se mu hodí investovat přesně do kybernetického čehosi, nebo do vody, nebo do robotiky, nebo kdovíco? A kdo má životní situaci takovou, že se hodí, aby se investici změnilo chování přesně v ty momenty, kde to ten produkt má („záleží mi na tom, aby bezpečnostní akcie rostly, ale když už rostou moc, tak mi na tom nezáleží vůbec“)?

Myslím ale, že to má prodejní výhodu – v tak složité věci se vždycky najde něco, na co klient může „slyšet“ a co se dá prezentovat jako výhoda („100% garance“ když se nepřemýšlí o inflaci, „jistý výnos“ pokud akcie moc nepoklesnou, nebo něco takového) – a vzhledem k tomu, jak moc se o to ČSOB snažila, jsem myslel, že podobné prodejní argumenty fungují.

Kdežto prodat klientovi normální akciový fond a říct, že to může vydělat nebo prodělat, a že nikdo neví, by mohlo být složitější.

No ale to je věc finanční gramotnosti.

Za mě: strukturované produkty nebrat ~nikdy.

(Je tam ještě ošklivá historie, kdy např. před 2008 se ty produkty prodávaly retailu za zjevně neadekvátní ceny srovnatelné s bezpečností státních dluhopisů, a klientům se to v souladu s regulací (SRRI nebo nějaký předchůdce) prezentovalo jako dost bezpečná investice pomalu na úrovni termínovaného vkladu. Naštěstí aspoň v tomhle už se regulace trochu přizpůsobila, a výrobce PRIIPS musí zveřejnit nákladovost produktu i adekvátnější měřítko rizika.

Když KIID píše
Chystáte se zakoupit produkt, který není jednoduchý a může být obtížné mu porozumět.
tak je to něco, co je tam povinně na základě předchozích zkušeností regulátorů, a doporučuji to brát vážně.

-- 3. 7. 2025 23:03 --

A ještě k tomu v tomto případě to není „nějaký index akcií“, ale má
https://www.solactive.com/wp-content/uploads/2024/12/Guideline-16.pdf píše:Volatility Target 10%
Decrement 3.5% per annum

tj. to neměří výkonnost těch akcií, ale výkonnost vynásobenou proměnlivým číslem, aby se dosáhlo nějaké konkrétní úrovně rizika, a ještě se od výkonnosti každý rok 3,5 % odečte. Takže investor „participuje“ (za určitých hodně omezených podmínek) na „100%“ hodnoty (nebudeme říkat nahlas, ale snížené o 3,5 % p.a. nebo co; a vynásobené nějakou proměnnou).

Teď nechci probírat jestli je to vhodná konstrukce (za určitých okolností by ten volatility target mohl některým investorům vyhovovat víc). Ale vsadil bych si 99:1, že investoři, kteří to v ČSOB koupí, nemají o té konstrukci nejmenší tušení.

Shame! Shame! Shame!
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod boat68 7. 7. 2025 08:54

Dobrý den, koupil jsem státní dluhopisy 0,25/29. Mám v plánu je držet po dobu tří let a poté prodat, abych splnil časový test. Chci se zeptat, zda časový test platí i na příjem ze splacení dluhopisů, nebo je nutné dluhopis prodat před splatností, aby byl časový test uplatnitelný?
boat68
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka