no, právě že webové stránky, kde je jen číslo a někdo ochotně přiběhne mi nestačí... Ale k FT... nevím jestli jste se někdo obtěžoval přečíst si prospekt k jejich fondům, já to zkusil a ani sem netušil jaká to je věda (asi 60 stránek o poplatcích). A nejsem si jist, že je fond jako fond: zdá se, že FT rozlišuje celkem 8 tříd poplatků. Každá třida má jinou strukturu (některé mají vyšší vstupní poplatek, některé mají vyšší manažerský, některé jsou od 5mil USD, některé mají strukturovaný výstupní poplatek (něco jako 4% při držení rok a méně, 1% při držení 5let a méně), některé umožňují mezi sebou měnit (přestoupíte bez dalšího vstupního poplatku, ale za to platíte vyšší na začátku) atd. Každá třída je jiná a zdá se, že různé fondy jsou vydávány v různých třídách. Takže když nakupujete, tak nestačí říct "Latinská amerika", protože těch nabízí ještě 10 variant (různé měny, různé přístupy k dividendové a kapitálové politice a v neposlední řadě i různé třídy, které se od sebe liší právě poplatkovou politikou). Složitý jak autobus Není "jeden" vstupní poplatek. A u hodně z nich mají uvedeno, že je mohou individuálně snižovat různým poskytovatelům ať už to znamená cokoliv. U třídy A (což asi budou ty "typické" je mimochodem vstupní poplatek "až do výše" 6.5% maximálně 6.95% (mají tam zajímavou formulaci) )
Schválně mě zajímá jak to bude s tím poplatkem u ČS a zajímalo by mě jak to je s poplatkem třeba u Conseq, který je má na stránkách alespoň uvedeny a taktéž všude počítá, že jsou konečné (ne za zprostředkování). Navíc mi přijde, že pro pravidelné investování třeba na 10 let má poplatky mnohem rozumnější (sice zaplatíte předem, ale je to nižší než ten jednorázový). E&S má ty pravidelné poplatky výhodnjší než jednorázové až tak po 30-50 letech investování (možná - poplatky se nedají nikde na webu najít a diskutéři se rozcházejí)