Rozhodnutí musí být vždycky vaše. Začátky na burze nejsou o investicích a obchodech, ale o chybách. Ty chyby dělá každej, v tom není problém. Ale jestli je to skutečně pro vás to "nejlepší" se pozná podle toho, jak se k těm chybám zachováte. Po roce většina lidí zrekapituluje svůj mírný pokles portfolia a jsou tři možnosti:
1) buď si uvědomí, že se nedokáže smířit se ztrátou, skončí a peníze dá na termínovaný účet
2) řekne si za to může burza nebo smůla a buď dělají co doposud nebo zkusí jiný produkt, nejčastěji Forex, protože odtud odchází nejvíc zbohatlíků v nejkratším čase. Tam obvykle prodělá samozřejmě ještě víc a má vztek, že mu to nejde
3) přizná vlastní chyby, zhodnotí co udělal za poslední rok blbě a pokusí se jich vyvarovat
Celé je to o těch chybách. Znám lidi, co na burze jedou 3 roky a dělají pořád ty samé chyby a to především tu - DĚLAJÍ CO JIM ŘEKNOU JINÍ. Takže hlavně v sobě musíte najít schopnost odlišit, co je vaše rozhodnutí a co vám někdo poradil. Dát na rady znamená vzdát se zodpovědnosti. Můžete si přečíst analýzu, jak sektor/akcie poroste a pak na ní vsadit, ale nebude to vaše rozhodnutí, nebudete mu rozumět. Když vyděláte, bude to pro vás štěstí, když proděláte, bude to smůla. Ale největším problémem je, že se nepoučíte, protože ve skutečnosti nevíte, proč jste investoval právě do toho sektoru/akcie. A tak hledáte další rady, které vás zbaví jak zodpovdnosti za rozhodnutí tak možnosti se poučit. Když si něco vyberete sám, bude to možná blbě, ale budete vědět PROČ JSTE SI TO VYBRAL, co se vám na tom líbilo, co jste očekával a pak budete mít srovnání s tím PROČ se to nepovedlo. A to je podle mě to nejdůležitější.
Problém je, že je to "drahé" školení, ale statisticky nejlepší, protože ne každý je schopen poučit se alespoň z vlastních chyb (nebo ty chyby vůbec přiznat - spousta raději prodělečné akcie drží do ještě většího pádu místo aby přiznala ztrátu) a poučit se z cicích chyb... Proto jsem říkal, že bych Orco nedoporučoval (může to být dražší poučení než je nezbytně nutné a příležitost neuteče) ale MUSÍ to být váše rozhodnutí, abyste na konci roku měl dost podkladů pro to si říct: "no, chtěl jsem rychle vydělat, tak jsem to koupil... pak se ukázalo, že je tam nějak moc dluhů, na to jsem se na začatku zapomněl zeptat... taky to má divného ředitele, který se ukázal jako tunelář, na to se musím příště taky podívat... no... už tenkrát mě měl varovat nízký provozní zisk... příliš vysoké P/BV..." atd. Jestli vás bude burza fakt "bavit" (jako mě

) tak si takové shrnutí budete za rok dělat taky a to nejde udělat, když jediné co budete vědět je "koupil jsem to protože to mi řekli, že to je dobrá firma a bude růst". Hlavně si vybrat sám, analýzy, komentáře, doporučené ceny, všechno brát jen jako zdroj informací a pohledů, ne jako PRAVDU (a to samé prosím k tomuto příspěvku, je to jen pohled na věc, ne "návod jak to udělat dobře" tzv. svátý grál, který se někteří snaží najít). Svým způsobem se tu snažím právě o spíš o soupis chyb.
No ale abych to nenechal jen u teorie:
osobně z českých mám rád PEGAS NONWOVENS, jednoho ze dvou výrobců netkaných textilií (dámské vložky, dětské pleny, nemočniční materiál, prostěradla na jedno použití (takový ty masažní), apod. Zakázky mají na rok dopředu, cena je teď okolo 450Kč, ročně vydělají okolo 50Kč na akcii, z toho půlku vyplatí na divi a půlku si schovají. Problémem je to, že trh se už nerozšiřuje (ale ani neklesá, vyrábějí věci, které jsou potřeba prostě pořád) a EURO ve kterém nakupují materiál a zásoby (růst komodit znamená pokles zisku). Ale je hodně nudná, je to něco co člověk koupí a prostě drží.
ČEZ je tak slavný, že ho člověk nemusí skoro ani jmenovat. Stějně jako u realit o čezu se říká "elektřinu bude potřeba stále a může být jen dražší". Něco na tom bude. Riziko je podíl státu. Politici ne vždycky nutně dělají ekonomická rozhodnutí. A když jim přijde jako dobrý nápad, prodat temelín, aby zvýšily důchody, tak to udělají. Hrátky s povolenkami, se solárními elektrárnami, všechno ukazuje, že politici s cenou ČEZu manipuluji nejvíce. Ale jestli inklinujete k politice, můžete mít "výhodu"
VIG - pojišťovna. Povinné ručení, povinné zdravotní pojištění,... to všechno se docela dobře stará o to, že VIG má svoje taky jistý. Nějaká divi tam taky je. Navíc se na něm tvoří docela přehledné vlnky (v posledni době mezi 940-1000) s délkou měsíce až dvou. Na tom jsem si taky pár korun vydělal, ale není to zdroj poučení, spíš takové jistoty. VIG se dá prostě na tom svém dně koupit na neurčito a eventuálně na tom svém vrcholu zase prodat.
KB, ERSTE - no, jsou to banky, ty ukazují, že vydělají i na krizi, kterou samy způsobily. Nicmoc špatných aktiv nemají, rychle rostou, rychle klesají a mezi tím hodně vydělávají. Jejich cena se mění tak rychle, že mi příjdou jako nejlepším zdrojem zkušeností, ale bohužel i ztrát.
FORTUNA je nová, o té se ještě moc neví, KITD i když jsem technik tak je pro mě naprosto neviditelná, vůbec netuším co nebo jak dělá. O2 je takový pocit jistoty. Má mouchy a víc nejistot než ji lidé přikladají, ale mít peníze v O2 znamená psychický klid a to i v případě, že klesá, je to taková usměvavá akcie. ECM je proste papir, AAA/ORCO jsou loterie ve stylu "peníze bych jim nesvěřil ale třeba vyhraju" a CETV je pro spekulanty - mizerné vedení společnosti ve velmi nejistém sektoru za velmi nízké ceny při přijatelné likviditě.
Jste u FIA, poplatky 0.4% min.40Kč definují minimální velikost obchodu na 10000. Nevím ani jesti inklinujete spíš k investování nebo k obchodování (začínají všichni obvykle stejně, tedy "investice v řádech měsíců" než se to vytříbí). Takže s 25000 je "hraní" trochu těžké, protože nikdy byste neměl mít všechny peníze v akciích, nějaké to chce mít vždycky cash pro případné výhodné nákupy a taky je dobré mít možnost odprodat jen kousek, ale taky sem tak začínal. Konkrétní výběr akcií.. na to už vás dost neznám, abych odhadl jak budete mít tendenci sledovat burzu, nebo jak moc to chcete jen uložit a nevšímat si toho a jak to budete schopen dodržet

Bohužel portfolio je pro každý profil už trochu jiné, tak zkuste vybrat. I random funguje, když si pak přiznáte, že jste prodělal 500 protože jste vybíral random. Ale prostě až pak uvidíte co je nutné sledovat. Začátky jsou prostě autoškola, kde se na internetu snažíte od instruktorů zjistit jak se řídí auto a pak prostě jednou do něj sednete a vyrazíte s instruktorem maximalne tak na telefonu. A přesně tak to vypadá
S mým profilem v začátcích, bych za 15k koupil O2 až bude na týdenním dně a pak bych sledoval ERSTE a ostatní s 10k přichystanýma na nějaký zbrklý "spekulativní nákup". To je zábavný začátek za přijatelný peníz (placená zábava s možností vyhrát). Hlavně si vybírejte sám, musíte vědět proč jste si to vybral, předem vědět co od toho čekáte a na konci porovnat svoje původní očekávání s tím co se stalo. Sázka na prosté štěstí nevydělává a sázka na cizí doporučení vás nic nenaučí.
Ježkovy oči to je dlouhý, to máte za to, že se ptáte