Akcie na stálo pro dividendy = důchod = 2. pilíř

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Lenka_2 8. 4. 2025 17:35

slavo963 píše:Jako cekat na 20% pokles?? To bude kdy?

Zítra odpoledne má být v EU hlasování o odvetných clech. V Číně to bylo tak, že po prvním kole cel index klesl o 200 a po druhém kole o dalších 100. Já doufám, že to u nás bude podobné.
Lenka_2
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 8. 4. 2025 17:59

Čínaman a Trump hrají poker.
Jeden slibuje zvýšit clo o 20 %, druhý tedy slibuje o 30%,
pak první o 50 % a druhý tedy o 100 % a tak furt dál.
A tak nemusí Čína a USA vůbec nic mezi sebou vyvážet a dovážet,
anebo přes nějaký rozumný stát.
Nakonec Donald Trump zemře při atentátu anebo začne v USA občanská válka mezi chudými a bohatými,
anebo mezi šílenými a normálními lidmi.
Přílohy
China-stocks-3.jpg
Ladislav 1.
Diskutér

Tento příspěvek byl odstraněn.
Ladislav 1.

Odeslat příspěvekod Gryp 14. 4. 2025 18:49

fc70 píše:To si rozmysli, proč držíš cash.

...

Možná jsi někde četl, že máš mít X % akcie / Y % dluhopisy pro udržování konstantní úrovně rizika (a klidné spaní v tomto smyslu), a jsi spokojený s tím efektem, že je to trošku kontrariánské (nákupy akcií při poklesu, prodeje při růstu, a menší výnos, než jen akcie i dluhopisy jen koupit a držet). Pak není důvod to přehánět a jít přes X % akcií.

Tak samozřejmě jsem to četl jako tu asi každý. Můj původní plán byl mít 80% akcie + dluhopisy a cash napůl. Potom co skončili protiinflační dluhopisy, jsem zatím nevymyslel co, tak mám cash. Zatím jsem nebalancoval, ale zajímají mě ostatní strategie, jestli někdo dává víc a pokud, tak proč.
Gryp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod xls 15. 4. 2025 09:13

Mám teď 120 % akcie. Možná to není ideální, ale cash v podstatě nepotřebuju, resp. ji mám kdykoli k dispozici přes akcie. Dluhopisy mi přijde většinou rizikovější než bezpečnější akcie, plus horší ziskovost a likvidita.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Ladislav 1. 16. 4. 2025 02:35

Já také občas přetáhnu konto o pár stovek euro při rychlém nákupu akcie za 1.000 €,
když mám strach, že zítra bude akcie výš než dnes. Za méně než 1.000 € akcie nekupuju.
Ale mám rezervu peněz ve dvou akciích, které bych mohl v nouzi z části prodat, nebo zcela prodat
a to je akcie NatWest a Bank of America.
-
Investování na burze je jednoduché. Nehádej, zda bude ETF na index klesat nebo růst! Nepůjčuj investiční společnosti peníze na její ETF! To ETF je nuda. Kupuj akcie od 10-20 firem s P/S pod 3, P/B pod 3, s dividendou nad 3 %, když firma čeká růst tržby a zisku letos a příští rok. Já bych nekoupil akcie s P/S 4, ani P/B 4, ani akcie bez dividendy nad 3 %.
-
Přílohy
Trump-7.jpg
Ladislav 1.
Diskutér

Předchozí stránka