jednadva píše:Vlastně i očekávané události můžou dopadnout tak i tak, že? Čili informačně efektivní trh např. kurzotvornou informaci o budoucím rozhodnutí zákonodárce - které může dopadnout oběma směry, tj. třeba pro PSX příznivě i nepříznivě - korektně reflektuje podle toho, jaký je "gambler" a jak velkou rizikovou prémii požaduje, ale cena se nakonec může pohnout nahoru i dolů. Dopředu známe jenom pravděpodobnosti a ty jsou v současné ceně započítané.
Tak. Proto ta pomerne bezna kritika EMH, ze neni mozne, aby EMH zaroven platila a zaroven nejaka akcie ztratila 50 % ceny za par mesicu, stoji dost na vode (ale cf. Shiller 1981, ktery to ukazuje pro cely trh; nicmene v ramci paradigmatu EMH je "nesmyslna" volatilita trhu jenom odrazem rapidnich zmen preferenci investoru).
jednadva píše:(A zároveň s jistotou nevíme, jestli pozorujeme informačně efektivní trh. Neboli jak říká Cochrane: "There is a joint hypothesis theorem -- probability and marginal utility always enter together in asset pricing formulas -- so no amount of staring at prices will ever solve this interpretation question." Můžu se zeptat - nevíte, jestli se tím "marginal utility" myslí požadovaná riziková prémie? Jakoby "mezní užitek z podstoupeného rizika"? Tj. můj užitek navíc z toho, že jsem se rozhodl koupit si akcie, oproti tomu, že bych peníze uložil do banky na nějaký bezrizikový vklad?)
V principu tomu rozumite spravne. Kam tim Cochrane zrejme miri (pokud tomu ja rozumim spravne):
Joint hypothesis problem je ta nestastna situace, ktera nedovoluje testovat EMH, ale pouze EMH+nejaky model ocenovani aktiv. Vsechny modely ocenovani aktiv (resp. ty rozumne) maji zaklad v tom, ze hodnota aktiva=budouci penezni toky, nejakym zpusobem diskontovane. Ten mezni uzitek do toho vstupuje v ramci toho diskontovani - mezni uzitek konzumace se pochopitelne se starim investora lisi (ono je to tedy jeste trochu slozitejsi, ale snad je to jadro myslenky srozumitelne; kazdopadne jsem si pomerne jist, ze Cochrane ma na mysli prave mezni uzitek z konzumace).
jednadva píše:drozden píše: investori do fondu jsou (temer jiste) schopni delat market timing, bohuzel vsak se spatnym znamenkem.
Mohl byste to trochu rozvést? Je to zajímavé, ale zatím nevím, s kterým výnosem se srovnává výnos investorů do fondu. Jestli tomu ale dobře rozumím, tak jde o to, že investoři si fond - indexový i aktivní - kupují typicky v nevhodnou dobu. Kdyby nákup časovali na jindy, tak vydělávají víc. Prostě "kupují nahoře a prodávají dole". Je to tak?
Vynos investoru do fondu = hodnotove-vazeny vynos za obdobi t..t1.
Vynos fondu=hodnota podiloveho listu fondu v t1-t.
Vynosy fondu jsou temer vzdy vyssi nez vynosy investoru, protoze investori daneho fondu kupuji a prodavaji v nevhodne doby, typicky jako momentum investori.
jednadva píše:Nemůže tohle srovnání být vysvětlitelné i jinak než pomocí time-varying risk premia? Není to jenom statistická anomálie způsobená volbou období (= window) apod.?
Milionova otazka, zatim jsem se nesetkal s lepsim (nebehavioralnim) vysvetlenim. Data mining to nebude (protoze to plati na spouste obdobi, jak v bycich tak medvedich trzich, ve spouste zemi..).
Hezky je to videt napriklad na fondu Bruce Berkowitze (FAIRX): za poslednich 10 let vydelal fond 11.34 % pa, investori 5.86 %. Pritom ma ale vyssi Sharpe, Sortino i Treynor pomery nez SP500 a za poslednich 10 let prekonal SP500 9x.
jednadva píše:Četl jsem jednoho Odeana - Do Investors Trade Too Much - a on tam uvádí jednu zajímavou věc, totiž že investoři používající discount brokery příliš obchodují. "Příliš" = výnos koupené akcie minus výnos prodané akcie je menší než náklady na round-trip. To ale s načasováním investic do fondů asi nijak nesouvisí, že?
Ne, to spis souvisi s tim, ze lide maji tendenci prodavat ziskove a drzet ztratove akcie.
Ale pripomina mi to jednu hezkou studii, kterou jsem kdysi cetl - totiz ze fondy, ktere maji vysoke vstupni i vystupni poplatky, maji nizsi vynos nez fondy s nizsimi poplatky (coz dava rozum), ale maji vyssi investorske vynosy (protoze kdyz uz tam jednou investor je, tak se mu nechce kvuli poplatku prodavat).