od CapL 20. 2. 2021 23:39
Ahoj, vzhledem k aktuálním úrokovým sazbám na spořících účtech přemýšlím o investicích do akcií a ETF (bez poplatku). Nejdříve bych si ale potřeboval srovnat myšlenky z toho co jsem si načetl.
Brokery jsem si vyhlédl FIO pro české akcie a Degiro pro zahraniční akcie. Zpočátku mám v plánu zainvestovat cca 50tis. a pak každý měsíc několik tisíc (zatím jen Degiro). Chci dlouhodobě držet ETF a dividendové akcie. Jelikož jsem poměrně mladý, tak to bude určitě 20let+. Na Degiru bych to tedy viděl na účet Custody. I když zpočátku by pro mě byl výhodnější Basic, tak do budoucna kvůli bezpečnosti bude asi lepší právě Custody.
Co se týče daní, tak aktuálně za mě dělá zaměstnavatel roční zúčtování (hlavní pracovní poměr), takže jestli to chápu správně, tak u dividend jsem osvobozen od podání daňového přiznání a tedy i od daní do částky 6.000Kč (brutto). Což vzhledem k mému záměru první rok určitě nepřesáhnu (jiné vedlejší příjmy nemám). Případně kdybych něco prodal (neplánuji), tak zas platí limit do 100tis. příjmu nebo musím držet cenné papíry déle než 36měsíců.
U poplatků jsem nenašel žádný chyták. Tedy snad jen si dávat pozor na kolika burzách člověk obchoduje kvůli ročnímu poplatku 2,5€.
Jsou mé myšlenky správné nebo je něco jinak? Případně měl bych si dát na něco ještě pozor? Jde mi hlavně o daňové aspekty abych něco nepo a berňák mě pak nenaháněl kvůli pár korunám. Díky za rady do začátku...