Jo, takže jak jsem čekal. Klasický případ. Člověk co měl v akciích štěstí, ale nepřipouští si to a přičítá úspěch svému skvělému úsudku. Nejsi první ani poslední, neboj, je to dost rozšířená iluze. A pokud jsi měl jen ten Pegas, tak jsi opravdu měl o hodně, hodně víc štěstí, než rozumu.
Proč jsi nedal graf třeba takového Kit Digital? Ten je přece taky inspirující:
http://www.akcie.cz/kurzy-cz/graf/akcie-78490-kit-digital-inc-v-likvidaci/?from=2005-09-14&to=2015-09-14 Skvělá společnost, teda do té doby, než se provalilo, že falšovali účetnictví. Ale to už byla dávno vyklesaná, prodat jsi ji mohl, ale s ohromnou ztrátou. Profíci mají vždycky lepší info než drobný investor.
Ono vždycky se dají najít důvody proč by akcie měla stoupat i důvody, proč by měla klesat. Takže ve zpětném zrcátku se zdá, že "to přece bylo jasné". Ale nebylo.
Nebo třeba Zentiva. Taky skvělá firma, silný výrobce, perspektivní obor skoro nezávislý na hospodářském cyklu. Pak měli nějaké problémy s expanzí, které využili k tomu, aby odepsáním goodwillu vyrobili velkou ztrátu, vystrašili investory, stlačili cenu a provedli odkup a stažení burzy značně pod reálnou cenou akcie.
Já chápu, že ti to teď tak připadá, ale akcie rozhodně nejsou náhrada spořicího účtu. Je to úplně jiná liga. Liga, kde se tě mnohem zkušenější hráči s mnohem ostřejšími lokty snaží o tvoje peníze obrat. Viděl jsi Vlka z Wallstreet? Ten ukazuje zase jenom tu špatnou stránku, není to všechno takové, ale v popisování odvrácené strany burzy je velmi realistický.
Ano, je to alternativa, ale je s tím mnohem víc práce a rozhodně to není pro všechny - hodně lidí by po tom 50% poklesu prodalo a pak se jen smutně koukalo, jak to jde nahoru. Věnovat se akciím trochu seriozně znamená dát tomu hodně času a hodně peněz, aby člověk mohl rozložit riziko s přijatelnými náklady (pokud nechce jít do fondů). A podle mě rozhodně člověk nevystačí s chudou nabídkou skomírajícího CZ rybníčku, takže do hry vstupuje ještě kurzové riziko...
P.S.: Myslíš
toho Ladislava, který v roce 2008 doporučoval jako výbornou investici RBS?