Zdravím všechny. Mám zajímavou možnost koupit byt jako investici na Praze 5 v novém developerském projektu (2kk, cca 70 000Kč/m2, kolaudace cca 1,5roku, nadstandard, slušná lokalita) s lehkou slevou. Banka mi dá hypotéku jak ve variantě 15% vlastních prostředků (to jsem upřednostňoval), tak 20% (nižší úrok samozřejmě). Internet je teď plný tendenčních článků, které od takových koupí odrazují, ale samozřejmě mi to vrtá hlavou.
Mám dvě možnosti:
- Pokud cena bytu natolik stoupne (během 3 let), že zisk z prodeje po odečtení úroků z hypo bude někde nad 300-400 tis, tak bych byt asi po konci fixu rovnou prodal bez dalších investic (kuchyň, skříně atd.)
- Když ceny bytů už dramaticky neporostou, začneme pronajímat. Tedy další investice minimálně do kuchyně + vestavěné skříně, případně varianta zařídit (třeba na hraní s Airnb, manželka na to má čas).
V každém případě (pokud se dramaticky nezvednou příjmy:-)), budeme muset tento a náš stávající byt v horizontu cca 6 let prodat a pořídit větší. Je i přes dnešní extrémní ceny v Praze výhodné pořizovat byt jako investici i pro lidi co nemají cash na vše, ale financují přes hypo?