Portu

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod M1d4s 1. 2. 2025 17:59

Já to tak dělám už delší dobu, prostě pošlu den před nakupováním peníze, hotovost je třeba na 6 % a zbytek si upravím podle toho, co chci, aby mi portu nakoupilo, buď od každého něco, nebo třeba jen akcie jedné společnosti,např ČEZ, když je okolo 950 �
M1d4s
Návštěvník

Odeslat příspěvekod intfo 1. 2. 2025 18:13

To si vždycky počítáš kolik procent nastavit, aby ti to vyšlo, nebo jak ve strategii zajistíš, aby se nic neprodalo?
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zvirek 1. 2. 2025 18:26

Takže časový test běží po změně stratagie znovu ? A zase 3 roky ? A na celý objem peněz od počátku investování,nebo jen na to co se investuje od té chvíle změny?
zvirek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod intfo 1. 2. 2025 18:57

Prodat by se měla jen část portfolia, aby se to srovnalo na nové nastavení. A ta prodaná část se investuje do nového aktiva, a zde běží časový test od data této investice.

Myslím, že s DIPem bude ještě sranda v daních, protože se na to vrhne i část lidí, kteří o zdanění investic nemají ani zdání.

Používá někdo z vás na Portu měnové zajištění? Jak to u nich reálně funguje? Nejde mi o obecný princip zajištění, ten je jasný, ale o praktické fungování, zobrazování atd. Je to neustále rolováno jen v hodnotě portfolia, nebo se z toho měsíčně něco účtuje v pohybech?
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod M1d4s 1. 2. 2025 19:13

Zatím se mi nic neodprodalo. Rozdíl max do 2 % na instrumentu/akcii. Upravím si to podle sebe. Kolik % rozdílu by to muselo být, aby to portu odprodalo netuším, ale taky by mě to zajímalo.
M1d4s
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wit.cz 1. 2. 2025 19:15

zvirek píše:Takže časový test běží po změně stratagie znovu ? A zase 3 roky ? A na celý objem peněz od počátku investování,nebo jen na to co se investuje od té chvíle změny?

No on běží standardně, ale Portu ti neumožní vybrat jen to, co jsi tam měl před 3+ lety, pokud jsi tam např. předloni přidal další titul, protože prodej probíhá tak, že zadáváš částku k výběru. Podle ní se prodá poměrnou části vše, co ve strategii máš. Takže je zatím nutné tři roky s tím nehýbat a pak si musíš sám z výpisu zjistit, co je po testu.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod milanBrno 2. 2. 2025 23:57

A nebo kazdou polozku (akcii nebo ETF) mit jako samostatnou strategii. Pak s tim mohu pracovat jak potrebuji...(vc. dani)
Telekomunikace: Neomezene volani a sms + 15GB za 500kc/mes
FinTech: za vyuziti meho doporuceni nabizim odmenu (Revolut , SkipPay , Twisto , Curve , Plutus , Portu , RONDA , RB , CS , Indigo , Coinmate , Anycoin , Trading212 , XTB atp)
Zabava: MAX za 50kc
milanBrno
Diskutér

Odeslat příspěvekod intfo 3. 2. 2025 08:10

Pak se ale ztrácí výhoda automatizace, za kterou člověk platí až 1% p.a. V tom případě už může nakupovat ručně za výhodnějších podmínek jinde.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod wit.cz 3. 2. 2025 11:08

Taky k tomu budu inkinovat. Je možné, že to upraví v budoucnu, ale nedávno mě s tím na podpoře vyhnali, že to tak prostě je a jinak zatím nebude.
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 4. 2. 2025 12:36

Musíte si uvědomit, že Portu opravdu NENÍ primárně pro investory, kteří by se ve svém portfoliu chtěli sami opakovaně "vrtat". Svědčí o tom i jejich statistiky, kdy většina klientů využívá ta jimi připravená Portfolia 1-10 (v klasické či ESG variantě), kde do struktury ani zasahovat klient nemůže a tak to většina chce. Strategie (tedy vlastní mix ETF) využívá jen menšina klientů, často jako doplněk k Portfoliu. Když jsem naposledy četl jejich report (nebo to říkali v jejich videu), tak ve Strategiích byla ani ne třetina peněz, zbytek v jejich Portfoliích. Fakt tedy není taková poptávka po tom si Strategie neustále měnit (nebo zakládat nové), i Portu to klientům moc nedoporučuje, nejen kvůli daním. Prostě je to Robo-advisory pro investice typu "nastav a nech být", ne jako někde u brokera, kde si ETF a akcie leckdo mění div ne každoročně (čímž si většina spíše uškodí).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod wit.cz 4. 2. 2025 17:48

Promiň, ale to jsi trochu jako generál po bitvě. Že Portu není IBKR bylo a je jasné, ale před lety sami velmi intenzivně propagovali možnost strategií a jejich možností. To, že za několik let pak neumožní ani vybrat část po časovém testu, nastala-li v té době změna, je prostě politováníhodné a pro mě dále neakceptovatelné. Byť mě Portu osobně nic nestojí, nakoupím si předmětná ETFka jinde.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod M1d4s 5. 2. 2025 07:41

Předpokládám správně, že v rámci DIPu, to co mi přijde jako dividenda od ČEZ, KB, Monety a dalších bude započteno jako vklad klienta?
M1d4s
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drkarel 5. 2. 2025 08:02

Nevím, ale nemyslel bych si to (jako vklad odečitatelný od základu daně). Spíš bych to viděl na výnos.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 5. 2. 2025 08:13

@M1d4s:
Ne, v žádném případě - dividenda z akcií ve Strategii není vklad klienta, protože jsi to ty sám dovnitř DIPu z vlastních peněz nevložil. Je to výnos z investic (kapitálový příjem), stejně jako třeba ten nerealizovaný příjem z cenných papírů (z růstu ceny ETF a akcií uvnitř Strategie či Portfolia), či realizovaný příjem z prodeje, když tam v DIPu část uprodáš a z uvolněných peněz koupíš třeba něco jiného. Tedy zpět k dividendám: zvedne se ti o každou dividendu hodnota dané Strategie a dividenda bude její součástí v hotovostní složce, než bude automaticky zainvestována s dalším vkladem tak, aby cash složka byla opět jen kolem 2%. Ale vklady klienta pro daňový odpočet za daný rok nijak dividendy nezvýší. Výši započítatelných vkladů klienta ostatně můžeš průběžně sledovat v hlavním menu pod odkazem "Daňový přehled" (je to i v appce pod ...Více). Podobnou možnost průběžně sledovat vlastní vklady pro daňový odpočet nabízí třeba i DIP u Fio, tam to je v internetovém bankovnictví v sekci Informace o účtu, po přepnutí na obchodní účet DIP.
Jinak DIP zde v Investování má své diskusní vlákno (dokonce dvě) a toto se týká DIPu jako celku, nejen u Portu - dotaz se tak hodil spíše tam, ale to už je jedno.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod M1d4s 6. 2. 2025 09:46

Bravo Portu, koupili jste mi jenom 1/3 akcií Doosan. Proč?
M1d4s
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka