Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz
netrunner píše:Sleduji tohle téma, protože se v blízké době chystám k nákupu takového bytu/bytů. Padlo tady mnoho zajímavých myšlenek, jak ze strany zastánců, tak ze strany skeptiků. Ale já se na to dívám asi trochu jinak. Investici chápu jako něco, co mi přinese zisk v budoucnu. Můj cíl je zabezpečit svým dětem slušný start do života a v tomto ohledu mi přijde bydlení jedna z výborných variant. Konkrétně v Brně je teď situace taková, že nájem pokryje cca 80 % nákladů na 20letou hypo. Tedy za předpokladu, že se celých 20 let nezmění, což se spíš čekat nedá. Sice to nepřináší okamžitý zisk, ale třeba od ETF taky nikdo nečeká, že bude hned vybírat rentu. A s takovou budu mít za 20 let byt a jako bonus mi ho někdo minimálně ze čtyř pětin zaplatí. To mi stále přijde jako velmi výhodné.
netrunner píše:Sleduji tohle téma, protože se v blízké době chystám k nákupu takového bytu/bytů. Padlo tady mnoho zajímavých myšlenek, jak ze strany zastánců, tak ze strany skeptiků. Ale já se na to dívám asi trochu jinak. Investici chápu jako něco, co mi přinese zisk v budoucnu. Můj cíl je zabezpečit svým dětem slušný start do života a v tomto ohledu mi přijde bydlení jedna z výborných variant. Konkrétně v Brně je teď situace taková, že nájem pokryje cca 80 % nákladů na 20letou hypo. Tedy za předpokladu, že se celých 20 let nezmění, což se spíš čekat nedá. Sice to nepřináší okamžitý zisk, ale třeba od ETF taky nikdo nečeká, že bude hned vybírat rentu. A s takovou budu mít za 20 let byt a jako bonus mi ho někdo minimálně ze čtyř pětin zaplatí. To mi stále přijde jako velmi výhodné.
Ceny žene nahoru jen a pouze poměr poptávky a nabídky (když tedy zanedbám inflaci, která ceny reálně nemění, jen jejich nominál). A poptávku žene nahoru několik faktorů - více lidí chce bydlet samostatně, více lidí se stahuje do měst, lidi mají větší reálný disponibilní příjem. To vše tlačí ceny nahoru. Oproti tomu nabídka dost pokulhává. Svůj dům jsem kupoval 2010 a i přes diametrálně odlišnou situaci se nedá říct, že by se tehdy slušné nemovitosti daly přebírat. Natož dnes.vpe píše:Dobre jsi popsal, co zene ceny nahoru.
Vlastní bydlení není aktivum. Je to pasivum se vším všudy. A navíc bydlím ve venkovském domě se zahradou a plánuji v něm zůstat. To nejde jen tak vyměnit za menší jako byt.xls píše:snažit se zajistit vlastní, pokud možno co nejpohodlnější a nejluxusnější bydlení, které ale časem roste nadprůměrně na hodnotě. Takové bydlení nebude problém kdykoli v budoucnu prodat a jít třeba do menšího.
netrunner píše: Až dorostou, tak budou mít tři možnosti - byt obývat, prodat a peníze použít jinak (ne nutně na bydlení), nebo kasírovat nájem a peníze opět použít jinak.
netrunner píše: Růst cen nemovitostí byl za posledních 15 let cca 6,25% pa. To by za 20 let dělalo něco přes 11M.
xls píše:Tj. investovat jakýmkoli způsobem, který dává smysl, neřešení cizích budoucích potřeb, ale řešení aktuálních potřeba rodiny, snažit se zajistit vlastní, pokud možno co nejpohodlnější a nejluxusnější bydlení, které ale časem roste nadprůměrně na hodnotě. Takové bydlení nebude problém kdykoli v budoucnu prodat a jít třeba do menšího. Ona i hodnota vlastní nemovitosti, kterou člověk zákonitě nehuntuje, v čase poměrně slušně roste.
fc70 píše:Před válkou a revolucí tě neochrání vůbec nic, nemá smysl se ohrnovat nad čímkoli, protože to za války nefunguje.
Noxik píše:Ja si jen nedovedu predstavit, jak ten celozivotni najem bude financne vypadat. Protoze bud bude muset klesat pomer ceny nemovitosti a najmu, coz se investorum libit nebude, nebo budou muset lide s nizsim prijmem bydlet nejak "alternativne", napr. pod mostem, ve stanu, atd. Podle me si jakozto chuda zeme nebudeme moci dovolit luxus bydlet v najmu, coz je vlastne sluzba, od ktere chce majitel zaplaceni vlozenych prostredku + zisk.
tmx643 píše:Chci říct, že situace je nyní růžová, ale nikdo neví, jestli za rok bude bitcoin za 300 000 nebo za 6 000. Zatímco cena bytu je mnohem stabilnější a jistější. Takže zcela chápu, že někdo dává peníze i nyní do "předražených" nemovitostí.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků