Je správně, že nejdřív píšete a až pak se bude "konat". V opačném případě to většinou ke štěstí nevede...
Mrzí mě v podstatě nulové zhodnocení uložených peněz na bankovním účtu a moje představa je v nalezení nějakého dlouhodobého a zároveň nízkorizikového zúročení mých příjmů.
Vhledem k tomu, že cílem je nízká volatilita (cenové výkyvy) investice/úročení a jistota a "zaručenost", že se o vklad nepřijde, tak mi přijde nejvíce výhodné, jak už zde bylo doporučováno státní protiinflační dluhopisy, jako konzervativní část portfolia doplněná vhodně zvoleným spořícím účtem pro okamžitou likviditu (dostupnost peněz).
Pozor na to, že spořící účty často mění úroky v závislosti na tom, jak ČNB (česká národní banka) vyhlašuje úrokové sazby (např. repo sazba) od které pak banky odvozují výši úroků na spořících účtech. To znamená, že jednou nejlepší spořící účet má na půl roku banka X, jindy zase banka Y. Obecně, ale platí, že jsou některé banky (většinou ty menší), které v delším horizontu patří mezi výhodné v oblasti spořících účtů (Creditas/Richee, Equa, Trinity bank, Moneta, Hello bank, Airbank). Naopak typicky velké banky nenabízejí výhodné sazby na spořících účtech (Česká spořitelna, ČSOB, KB, Unicredit, ...), protože nepotřebují mít tolik peněz - mají jich dost.
Jelikož jsou všechny banky i ty malé ze zákona pojištěné do 100 000 € (řekněme cca 2 500 000 až 2 800 000 Kč podle kurzu k euru) vkladu nemusíte se bát vložení peněz do této výše, kdy jsou 100% chráněny garančním fondem v ČR.
Podílové fondy nejsou špatná myšlenka, akorát to z mého pohledu zabíjí jejich velká poplatkovost a člověk si musí umět vybrat. Zdaleka nejde o vstupní poplatek při investici, který se často zmiňuje třeba bankéři, ale spíše manažerské průběžné poplatky fondu placené každý rok z nakoupené částky (bývají už započítané ve výsledku fondu a nejsou tedy hned vidět). A tento manažerský poplatek má v průběhu času větší váhu, než poplatek vstupní a vyplatí se hlídat si tzv pojem TER (Total Expensive Ratio - celkové náklady fondu).
Takže najít "lepší" méně drahé fondy lze, ale existuje produkt zvaný ETF (Exchange Traded Fund - veřejně obchodovaný fond), který se obchoduje na burze přes brokera (obchodník s cennými papíry) a ETF má typicky řádově nižší nákladovost fondu. Bývá, ale o něco náročnější na obsluhu - mě přijde, že to o tolik horší není, když to člověk myslí vážně a to trvalý příkaz pro podílový fond, versus 1x měsíčně ručně nakoupit ETF na pár kliknutí), výhodou je jak jsem psal nižší nákladovost fondu a to klidně i 10x.
Jak podílové fondy, tak ETF existují celá řada zaměřená různě oborově, geograficky, druhem (akciový/dluhopisový,...) a člověk si vybere. Investice do těchto nástrojů, co se týká akciových fondů je minimálně v letech (7 let, za mě aspoň 10+ let), dluhopisové a fondy peněžního trhu méně).
Neznám vaši rizikovost, ale vzhledem k popisu bych nákup jednotlivých akcií, aspoň na začátku nedoporučoval, to samé platí i pro korporátní dluhopisy (v podstatě velmi rizikový produkt).
Sám mám likvidní rezervu na spořících účtech, dost v státních protiinflačních dluhopisech, v termínovaných vkladech (J&T bank) a pak široce diverzifikovaný ETF (MSCI world index - firmy z celého světa a rozvinutých ekonomik) + doplňkově jiné podílové fondy z dřívější doby.
Základ je si udělat finanční plán, co je vlastně cílem, za jak dlouho toho chci dosáhnout a až pak se hledají vhodné metody, jak toho cíle dosáhnout s daným rizikem.
Krátké shrnutí:- zamyslete se nad finančním plánem, co je cílem a za jak dlouho toho dosáhnout, teprve potom vybírejte jak a do čeho investovat
- nejdřív studovat a přemýšlet, než horkokrevně podniknout nějakou akci jen proto, že jsem dlouho nic v minulosti nedělal
- pokud budete mít vyšší averzi k riziku, jak je z popisu patrné, doporučím si nejdříve najít slušný spořící účet a zvážit státní protiinflační dluhopisy (neznám investovanou částku, ale kolik větší bude zisk, když peníze uložíte do více rizikových nástrojů? bude to stát za to? budete psychicky v klidu? Tím chci říci, že někdy ten o něco vyšší výnos v absolutním měřítku nestojí za ty nervy a práci a je lepší se věnovat osobnímu rozvoji a uložení do "jistých produktů") a tam dát většinu prostředků
- fondy, ETF, dluhopisy, akcie zvažte až po nějakém studiu
Hodně zdaru, ze začátku toho bude asi hodně, ale tak je to vždycky, když se s něčím začíná...