Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz
vpe píše:1. Tak kolik je to podle tebe? I kdyby to bylo 39% tak... zkusim dohledat, ale neslibuji... co se stane, az 70% majetku bude drzeno v ETF a jen 30% v akciich mimo fondy? Nevim, nejsem progrnostik, ty to vis? Ja tam tusim jeden velkej prus...
libol píše:Podle mne se neutrhne (samo o sobě) - bude nakupovat "index" (nebo cokoli) a sekundárně zvyšovat ceny podkladových akcií. Takže tlak na zvyšování x bude zároveň vyvolát tlak na zvyšování y (se zpožděním, ale 2y se mi zdá přehnané.
Ale nasadil jsi mi brouka do hlavy.
peliculiar píše:Ben Felix: The Index Fund Bubble
jednadva píše:vpe: Prémie/diskont ETF proti NAV se vyskytují. Jak velké, to přesně nevím. Někteří "výrobci" ETF uvádí informaci pro konkrétní burzu na svých stránkách, např. Vanguard. Odchylky od NAV údajně nejsou drastické a netrvají dlouho. Ale je určitě dobré nezapomínat na to, že tato věc nastává.
vpe píše:To ze Fichtner rika nakupujte ETF je vhodna doba, oni berou 25% provizi z zisku
jednadva píše:Pěkné. Irská nebo obecně evropská ETF jsou taky někde takhle přehledně zpracovaná jako americká na etf.com? Na justetf.com to nemají. Mohlo by se to hodit. Ještě taky pohledám. Ty grafy jsou pěkné. Je tam dobře vidět "panika" na začátku koronavirové ságy.
peliculiar píše:Jak poznám na které burze je největší likvidita kupovaného aktiva? Pokud tomu rozumím správně, tak mě vyjde na stejno, zda budu nakupovat ETF v USD nebo EUR ... nebo se mýlím?
vpe píše:No prave to je potreba overit, protoze i penzijni fondy to udajne lejou vsechno do etf a tam je toho udajne uz okolo poloviny, treba 48%! Ten zdroj ted z hlavy nevim.
A kdyz chci na Acc etf vydelat, nesmi nastat situace, kdy bude v budoucnu dlouhodobe vic prodavajicich, nez kupujicich! Nekdo to musi chtit koupit. Takze dnesni boomeri az pujdou do duchodu, co se asi stane?
Druhy pru... muze byt, ze vetsinu mnoha etf asi delaji 4 nejvetsi akcie (MSFT, APPLE, GGL, ...)
A treti pru... co hrozi - cena ETF vs cena podkladovych akcii... Hlidate si ten pomer?!
Pokud nehlidate 1 a 3, tak to je akorat na kratkodobou spekulaci jako BTC. Diky 3 to sice muze rust, ale ty 4 hlavni udelaji 90%. Neni to mozna tak jednoduchy, jak se zda.
Inev píše:peliculiar píše:Jak poznám na které burze je největší likvidita kupovaného aktiva? Pokud tomu rozumím správně, tak mě vyjde na stejno, zda budu nakupovat ETF v USD nebo EUR ... nebo se mýlím?
Prodávané objemy vidím přímo u svého brokera v platformě. Zda nakupovat v EU či USD je otázka diverzifikace. Záleží čemu více věříš a co chceš mít. Já osobně kupuji v USD. Převod CZ - USD řeším přímo v platformě.
vpe píše:Díky za pohled.
Když bude naopak veliký zájem o ETF, prostě nakoupí akcie a "vyrobí" další ETF.
- jo počká si až zájem vyžene cenu nad cenu podkladu a pak vyrobí s tím ziskem další ��
- ale vážně: není jen vanguard, ale i ssga, blackrock, a qqq taky neni od vanguard, ne? A opravdu se těm reportům dá věřit a v době průseru ta likvidita jak popisuješ, zafunguje? Nikde se to nezadrhne?![]()
Bohuzel spousta screenerů nefunguje na spousta trhů (jsou geograficky omezené).
Pokud jde o podklad, u buffettů se to má tak (první 3 mají nad 60%):
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků