Dostáváme se od původního tématu daleko, kdyžtak to prosím přesuňte do nového, nebo vhodnějšího vlákna. Trading 212 bych zatím nevolil, jako brokera na kterým bych chtěl dlouhodobě držet majetek. Líbí se mi na něm poplatky, ale zbytek už pokulhává. Na internetu si lidé stěžují na nespolehlivost a výpadky. Spread jsem nezkoumal, ale regulace v Bulharsku se mi nelíbí + broker byl ve ztrátě. Časem se to třeba vyřeší, ale zatím bych to pro dlouhodobé investice nepoužíval.
Ono je v "podstatě" jedno, jakého brokera zvolíš, protože s vysokou jistotou mohu říci, že poplatky budou pořád menší, než klasické podílové fondy.
Roboadvisory platformy jsem zapomněl zmínit a je to dobrý point. U nás známé Portu není špatná volba pro někoho, kdo zatím nemá moc zkušeností pro začátek, ale osobně bych u něho neskončil. Jen je to lepší, než zase fondy. Obdobné je to i pro ostatní zmíněné advisory Indigo (spadá pod ČSOB), nebo Fondee.
Konec konců Patria má i pravidelné investice od ETF, které je levnější, než podílové fondy (https://www.patria-finance.cz/etf/). Vstupní poplatek je 0,8% + případná konverze měny (doporučuji dělat sám za výhodnějších podmínek, než má Patria). Pak taky stačí automatizovat zaslání prostředků a nakoupí se samo. Ale třeba manuální nakupování na burze nebude pro tebe problém (skutečně to není nic těžkého).
Produkty ČSOB zmiňuji záměrně více, protože máš u nich Prémiový účet a můžeš tak plnit podmínku depozit třeba tímto způsobem investic. V ostatním případě můžeš využít jiné brokery XTB má nově nákupy zdarma (ale musíš si ohlídat ceník), dále mi přišlo vhodné Tradestation Global, což byla levnější varianta českého Lynx. Oboje je to introducing broker pro IB (Interactive Brokers). Existuje např eToro, Trading 212 a ostatní s obchodováním zdarma, ale jim nevěřím z různých důvodů a proto tu o nich nepíšu.
Vše, ale musí stejně začít plánem, časovým horizontem, zjištěním vlastního strachu z kolísání investic (vhodnost produktů, jako akcie, atd.) a až pak na základě toho se dají doporučit nějaké konkrétní produkty.
Z mého pohledu konzervativní část portfolia protiinflační dluhopisy, finanční rezerva na spořáku, dynamické aktiva v doporučovaných globálních levných ETF (IWDA, VWCE, něco na S&P 500, ale pro mě už více koncentrovanější).
Pro rozhodování rozdílu ETF vs fondy si zkus spočítat rozdíl peněz, které promrháš poplatky (nejde ani tak o vstupní poplatek, jakožto o manažerský poplatek) a uvidíš, zda je to pro tebe silná motivace se naučit něco nového. A krom toho doporučované bankovní fondy většinou nemají tak dobrou diverzifikaci, takže ti mohou nabídnout něco módního, ale dlouhodobě nepoužitelného, pozor na to. Obecně jen napíšu, že zmíněné ETF mají TER (Total Expensive Ratio) okolo 0,2% ročně, zatímco obdobné akciové podílové fondy 1,5 - 3% ročně. Pak si to hoď do počítačky, když budeš investovat třeba desítky let a uvidíš sám.