ETF

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod slavo963 9. 4. 2025 18:56

Ale u swapovch jsou vetsi rizika(drzi defakto derivat a ne primo akcie), protoze je tam jeste treti strana(ktera kdyz krachne, je po ETF). Fyzicke ETF drzi akcie primo fond.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod psimino 9. 4. 2025 19:02

vpe píše:Proč nekupuješ SPYL?

Degiro má za zvýhodněný poplatek 1EUR jenom SXR8, SPYL jsem v nabídce nenašel a konverzi CZK do EUR udělá cca za střed. Vím, že SPYL má v nabídce třeba FIO (ten má poplatek cca 10 EUR) nebo XTB (je potřeba konvertovat CZK do EUR někde jinde, jinak je poplatek za konverzi myslím 0,5%). Ještě by byla možnost u IBKR, ten má SPYL také v nabídce.
psimino
Návštěvník

Odeslat příspěvekod slavo963 9. 4. 2025 20:25

nebo T212 a konverze za 0,15%

Jinak u XTB se lze vyhnout 0,5% smenou CZK v ewallet(tyka se i dolaru), tam je to s min. poplatkem jako u T212
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod vpe 10. 4. 2025 03:20

Ano. Na xtb se davno konvertuje za stred 5 ruznych men pres eWallet, naklad je 0,00
Je to konverze bez marže, služba peněženky, stejně jak v PartnersBance ale bez limitu

-- 10. 4. 2025 03:22 --

supertom20 píše:Zajímavé je, že tady hodně lidí řeší setiny procenta v TER, ale skoro nikdo neřeší ~0,3% rozdíl ve výkonosti ve prospěch swapových ETF vůči fyzickým, který je způsoben daněním dividend. Je to teda za cenu nějakého rizika, ale i tak. Jinak taky možná SPYL jeho broker nenabízí.

Tak to mi vysvětli, ktere konkrétně? Víc než zlomky procent udělá informace, že Trump dělá insider trading, když zrušil cla tak už to jede zase nahoru, určitě maj nakoupíno :-) Tesla Amd Palantir vše +20% za den o<:)
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod slavo963 10. 4. 2025 07:18

nejaka marze XTB tam je, neni to cisty spotovy kurz, ale fakt par desetin haleru na euru
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod supertom20 10. 4. 2025 08:39

vpe píše: Tak to mi vysvětli, ktere konkrétně?

Vesměs jsou to fondy Amundi a Invesco, ale i iShares kvůli tomu přidali swapové etf na S&P 500. Viz tahle tabulka, všechny s 1Y zhodnocením nad 8% jsou swapové a není to náhoda:
https://www.justetf.com/en/search.html? ... b=overview
V záhlaví si můžeš překliknout na % Years nebo % Periods, ale vychází to vesměs o těch 0.3% za rok. Riziko třetí strany tam opravdu je, ale prý je zmenšováno např. kolaterálem jiných akcíí (např. těch nedividendových z daného indexu). Sám ale nedoážu vyhodnotit, jestli to za ten risk stojí.
supertom20
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod vpe 10. 4. 2025 12:43

slavo963 píše:nejaka marze XTB tam je, neni to cisty spotovy kurz, ale fakt par desetin haleru na euru

Je to asi 0,01 Kč na dolar, ale nepoznám na mobilu, jestli to je spot kurz a nebo to je jen rozdíl mezi nákupem a prodejem

Ale myslím si že to není marže XTB, to je přece ta 3. strana co provozuje eWallet
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Gryp 14. 4. 2025 18:44

slavo963 píše:
Alpha8520 píše:Kupujete teď někdo S&P 500 nebo jsem jedinej blázen, co to začal kupovat?

Od ctvrtka masivne pri poklesu co 5%. Zatím 3x, naposledy pri urovnci cca 4850. Dalsi velky nakup bude na +-4600. Kdyz nebude, tak regulerni DCA v mensich castkach as obvious.

Kdy jindy ;-) nebo radsi buy high a sell low? To radsi necham na nektere experty.

Za kolik dokupujete? Nemyslím absolutně spíš relativně k tomu kolik, kde máte prostředků? Já dokupoval jen jednou a víceméně jen rebalanc na 80% akciií.
Gryp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod slavo963 15. 4. 2025 07:34

Jeste tak na 3-4 dokupy, jsou to defakto nizsi procenta, protoze jsem dlouhodobe heavy v akciich/kryptu(ROI 350%), ale musi to klesnout vzdy aspon o 5% na nove lower low, sice pochybuji, ze pujdeme celkove o dalsich 20% dolu(40-45% od ATH). Uvidime jak se trhy budou tento rok chovat pri clech a event. ne/ukonceni UA/RU konfliktu.
Trump ma defakto jeden rok na nepopularni opatreni a verim tomu, ze se z kriz za poslednich 30 let poucili a spise se pujde cestou vyssi inflace(money printer go brrr) nez recesi...muj pohled laika :mrgreen:
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod Gryp 15. 4. 2025 11:45

Jeden rok? Však znova už kandidovat nemůže, ne? Kdoví co se mu honí hlavou.
Gryp
Návštěvník

Odeslat příspěvekod slavo963 15. 4. 2025 13:42

Budou midterms, nasledne za 2 roky prezidetske volby a Vance chce byt taky prezident.
slavo963
Inventář

Předchozí stránka