Interactive Brokers

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Pfemir 12. 9. 2023 12:37

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na tři věci ohledně IB:
1) Co znamená u aktuální ceny to "C" a u Ask a Bid "x100", viz. příloha?
2) Mám účet u IBCE a mám Cash/Tiered a Base Currency EUR. V Cash Report mám pouze položku EUR s nějakou zbytkovou hodnotou. Když vložím na IB CZK, objeví se mi v Cash Report další položka CZK, je to tak? Když teď koupím akcie za USD, dojde ke konverzi CZK -> USD za FX kurz. Když následně tyto akcie prodám, objeví se mi v Cash Report další položka USD nebo dojde k automatické konverzi USD -> EUR (protože EUR mám základní měnu)?
3) Chtěl jsem si ověřit, že mám podepsán dokument W-8BEN, tak jsem postupoval dle návodu na internetu Account -> Settings -> Profile a úplně naspod je Tax Forms, kde bych měl vidět W8-BEN. Já tam ale mám "Combined CRS/IRS Tax Form, CRS Tax Form" a když kliknu na "Combined CRS/IRS Tax Form", tak se mi otevře dokument s názvem "Self Certification of Tax Residencies - Substitute Form W-8BEN". To je náhrada za W-8BEN a znamená to, že mám dokument o dvojím zdanění podepsaný?

Diky
Přílohy
ib_3.png
ib_3.png (6.4 ) Zobrazeno 6197 krát
Pfemir
Návštěvník

Odeslat příspěvekod minarjo 12. 9. 2023 13:38

C = Closed, tedy zavírací cena z posledního (již skončeného) obchodního dne :). To není jen u IB, to je používáno u cen akcií všude možně.
K ostatnímu ti já nic nenapíšu, protože mám Lynx, tedy irský IB IE, a tam takové opičárny s poloautomatickým udržováním cashe jen v primární měně nebo slučování daňových formulářů nejsou, to jsou nějaké maďarské speciality v Orbánovakém stylu a jen mě to potvrzuje, že zlatě to mé Irsko :)
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod wit.cz 12. 9. 2023 13:50

U IBIE jsem hledal včera shodou náhod, jestli jej mám vyplněný po registraci letos v létě, ale v account settings jsem tuto informaci nenašel. Doklikal jsem se jen k prázdnému pdf.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod Pfemir 12. 9. 2023 15:34

@minarjo Myslel jsem si, že je to uzavírací cena, ale raději jsem se zeptal. Ale ty x100, to mě vážně nic nenapadá. Víte někdo co to znamená?
... opičárny s poloautomatickým udržováním cashe jen v primární měně ...

Co tím myslíš?
... slučování daňových formulářů ...

Ty máš tedy u IBIE klasický W-8BEN formulář?
Pfemir
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cermakjn 12. 9. 2023 17:36

Mám účet u entity v Maďarsku se sběrným účtem u RB. Pokud si vyplatím CZK, přijdou lokálně z RB nebo jako SWIFT?
cermakjn
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fc70 12. 9. 2023 18:06

x100 u kotací je objem, tj. počet nabízených / poptávaných kusů za danou cenu.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod ddaveid 28. 9. 2023 07:25

Z facebooku:

Merger Announcement
Dear Client,

As you may have read, IBKR has announced the merger of Interactive Brokers Central Europe (‘’IBCE’’) into Interactive Brokers Ireland Limited (“’IBIE’’).

Clients of IBCE will have access to the products and services they have today. In addition, IBKR is pleased to announce that the merger will enhance access to current IBCE clients to products in OTC Metals and Currencies.

As a client of IBCE, there is nothing for you to do now. We will provide advanced notification when additional documentation is required. For more information regarding this announcement, please see our FAQs on the Interactive Brokers website.

We look forward to continuing to serve your investment goals from IBIE and hope our focus on the needs of European investors will provide even more value to you in the future.
ddaveid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wit.cz 28. 9. 2023 08:28

https://www.ibkrguides.com/kb/merger-of ... ealers.htm
IBCE jde pod IBIE
zatím to vypadá, že zanikne autoFX i lokální CZK účet
<- Pod obrázkem najdete odkaz na platformu Portu, kde po registraci získáme oba 3 měsíce bez poplatků. Díky, kdo jste využil.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 28. 9. 2023 08:34

Neboli kdo je přímo u IB (v Maďarsku) to bude mít jako my, co tam jsme skrz Lynx, tedy u IB IE od začátku (přesněji od brexitu, předtím to byl IB UK). Přijde mi to jako logický a správný krok ze strany centrály IB, když musejí vidět, jako politická antidemokratická zvěrstva Orbán v Maďarsku dělá, teď při ruské agresi ještě více viditelně. Já to říkám v diskusích od začátku, že do maďarské odnože bych právě kvůli politice Maďarska nikdy nešel (a že jsem byl rád, když účty Lynx spadly pod Irsko), tak jen došlo na má slova...
@wit.cz:
Ano, bohužel pro vás co jste pod maďarskou odnoží, potvrzuji tvou domněnku, že český účet v ČR zatím IB IE nemá (i když Lynx na ně už déle tlačí a snad někdy bude, třeba právě to sloučení k tomu pomůže a i ten účet v ČR přejde pod Irsko, zatím nám aspoň náklady vkladu Lynx kompenzuje). V současnosti se nicméně CZK zasílají na český účet IB IE v Německu, stejně tak eura (což by jako SEPA bylo zdarma, doporučuji) - já nejčastěji vkládám přímo USD na jejich účet v USA (přes Revolut, kde to je jen za 0,3% z objemu a konverze měn do 25 tisíc Kč měsíčně je u Revolutu v bezplatné verzi zdarma).
Auto konverzi měn nikdy britský ani irský IB neměl, to byla specialita Maďarska kvůli jejich nějaké regulaci zahraničních měn (možná i kvůli ní IB z Maďarska odchází, také politický nesmysl). Ale to mi přijde zase lepší, mít měny tak jak jsou, ne aby si je broker sám od sebe konvertoval, jak se mu zlíbí. Já třeba u Lynx/IB IE mám jen akcie z US burz (proto vklad přímo USD z Revolutu) a určitě by se mi nelíbilo, aby třeba příchozí dividendy byly konvertovány do eura jen proto, že je to domácí měna Irska. Ne, taková zvěrstva jsou fakt doménou Maďarska, v IB IE můžete být v klidu, měny zůstanou jak jsou, žádná zbytečná auto konverze.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod wit.cz 28. 9. 2023 10:47

Já jsem pod IBIE od začátku. Kde vidíš, že bych psal, že jsem pod IBCE?
U Lynx jsou poplatky za nákup pozic podstatně vyšší. Nedávno jsem porovnával nákup na IBIS a v USA: zatímco při tiered plánu mě to stojí od něčeho dolarů po dvě a půl eura, u Lynx to bylo klidně 5 eur.
wit.cz
Diskutér

Odeslat příspěvekod minarjo 28. 9. 2023 15:20

Dobrá dobrá, tak jsi tedy také v Irsku, fajn :), z toho jak píšeš o zániku lokálního CZK účtu jsem to chápal tak, že jsi právě v Maďarsku (že ho využíváš).
Jinak u Lynx jsou (a budou) i nadále čeští klienti už pro tu jistotu fyzické české podpory z Prahy, řešit cokoliv s Irskem po telefonu by se mi fakt nechtělo :). A to nejde nutně hned o nějaký malér, stačí třeba jen potvrzení výběru z portfolia (při prvním výběru na nový účet nezbytnost, při dalším pak dle odpovědnosti brokera), kdy je určitě pro mnohé snazší reagovat česky na dotazy z českého Lynx, než anglicky z irského IB. Ano daní za to je o něco vyšší cena, ale zase je cca poloviční než třeba u Fio a hlavně - pro dlouhodobé investory je zcela v pohodě, jen se prostě nákupy dělají až od objemu řekněme 500 USD (aby při Lynx poplatku 5 USD na US burzách to bylo do 1%), což je jedině dobře i v rámci vlastní evidence transakcí, než to drobit po stovce. Chápu ale, že tradeři se 100+ obchody měsíčně by Lynx nechtěli, na ty ale není cílený :)
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod mirosko1 3. 10. 2023 09:52

hledam cestu jak dostat USD z USD uctu u FIO. Hodily by se mi na IB - jsem pod Madarskem. Rychle jsem projel prispevky a podle nich muzu bud poslat USD platbu za 200kc + nezname poplatky po ceste, nebo fixnich 500kc. To neni zrovna atraktivni kdyz jde rekneme o 1000USD.
Existuje levnejsi zpusob? Nebo kdyz zapomenu na IB a budu je chtit dostat kamkoliv jinam at uz v CZK nebo EUR, co byste doporucili?
Diky
mirosko1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fc70 3. 10. 2023 14:17

Je varianta konvertovat na EUR (českým drahým kurzem), poslat zdarma EUR, v IBKR zase konvertovat do USD (s poplatkem).

Na první pohled by to mohlo vyjít levněji než aspoň ta OUR platba, pokud má Fio dobrý kurz nebo máš dobrou devizovku. Ale je to dost na hraně nebo možná i nesmysl.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Milos 3. 10. 2023 15:11

Ať bude USD z FIO posílat kamkoliv (třeba do devizovky), tak se poplatku 200Kč/500Kč nevyhne. Přes pokladnu by je šlo vybrat za 250Kč a pak je směnit v devizovce. Případně si k USD účtu zřídit platební kartu a tou dobít Revolut.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod fc70 3. 10. 2023 16:13

Dost devizovek má účty ve Fio, platba uvnitř banky je zdarma.
fc70
Přeborník

Předchozí stránkaDalší stránka