Stanovisko GFŘ k frakčním akciím

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ggnejez 17. 7. 2022 11:13

Toto je docela zajímavé, ne? Já jen, že tohle už roky tvrdí někteří právníci a daňoví poradci na Twitteru a vždy se tam nahrnou děti od Erika Investora a Ondřeje Koběrského a začnou je poučovat o tom, jak to nechápou.
Přílohy
294457214_5643096575703175_7060032067597362265_n.jpg
ggnejez
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Delitzsch 17. 7. 2022 11:44

Díky moc za sdílení! Je to důležitá informace. Myslel jsem si totéž, co tvrdí GFŘ.
Delitzsch
Diskutér

Odeslat příspěvekod ggnejez 17. 7. 2022 12:04

Mě na tom spíš sere, že se na to nevztahuje ani 100k limit. Mám na T212 frakční akcie asi v hodnotě 2000 Kč a kdybych to chtěl dělat košer, tak z toho musím odvádět daň. Tohle je fakt totální no-go pro jakékoliv frakční akcie a to je škoda.

EDIT: Taky je to absurdní z jiného hlediska. Když mám 1.2 akcie, tak se na 1 akcii časový test vztahuje, ale na ten zbytek (0.2) nikoliv? A když 0.2 doplním o 0.8 a stane se z toho 1 kus akcie, tak se časový test počítá od dne, kdy byla akcie doplněna na 1 kus? :D
ggnejez
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Delitzsch 17. 7. 2022 12:14

Rozumím. Mně to taky vadí. Stejně ale mají frakční akcie smysl.

Myslím, že rozhodující je majitel - skutečný vlastník. Takže 1,2 akcie je z tohoto hlediska stejný případ jako 1 akcie.
Delitzsch
Diskutér

Odeslat příspěvekod peliculiar 17. 7. 2022 23:55

ggnejez píše:Taky je to absurdní z jiného hlediska. Když mám 1.2 akcie, tak se na 1 akcii časový test vztahuje, ale na ten zbytek (0.2) nikoliv? A když 0.2 doplním o 0.8 a stane se z toho 1 kus akcie, tak se časový test počítá od dne, kdy byla akcie doplněna na 1 kus? :D

Delitzsch píše:Myslím, že rozhodující je majitel - skutečný vlastník. Takže 1,2 akcie je z tohoto hlediska stejný případ jako 1 akcie.

Tato problematika se řešila na FB zde. Absurdita to je a mnoho brokerů vede vlastníky cenných papírů ve vlastních archivech a ne v centrální evidenci. Je to i případ těch, kteří frakce neumožňují. Podle mého je to příliš složité na to, aby toto mohl FU reálně řešit a vymáhat. Kor když si začal svítit na obchodníky s kryptoměnami. Další věc je, že pak by neplatil časový test ani pro investory přes Portu, ne?

add rozhodující je majitel - skutečný vlastník, jenže v těch dokumentech právě toto vůbec zmíněno není.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 18. 7. 2022 01:28

Taky mi přijde, že mezi nákupem celé akcie na Fio master účet a frakční akcie v Revolutu je minimální faktický rozdíl… a koneckonců počítat akcie na celočíselné jednotky je čistě tradiční konvence od doby cenných papírů. Obzvlášť ten argument kolektivní správou mi připadá extrémně nepřiléhavý.

Každopádně je tento postoj důležitá informace.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod Delitzsch 18. 7. 2022 09:57

Je to blbost dělat rozdíl mezi akcií a frakční akcií. Mně přijde, že jde výklad GFŘ proti smyslu zákona. Vlastně bych spíš to vyjádření chápal jako pracovní stanovisko, nikoliv závazný právní výklad, což nakonec oni v tom vyjádření sami uvádí. A podle toho postupoval.
Delitzsch
Diskutér

Odeslat příspěvekod Rop 18. 7. 2022 10:19

Však ten výklad je o tom, kdo je skutečný vlastník akcií. Pokud dáte nějaké společnosti peníze, ona za ně nakoupí akcie a vy z toho máte podíl na dividendě, tak akcie vlastní ona společnost - ne vy. A když něco nevlastníte, tak to nemůžete prodat a tudíž z toho nemůžete mít osvobození.

Pokud frakční akcie vlastníte vy, tak se to chová jako každá jiná akcie.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod fc70 18. 7. 2022 16:05

Ale v jakém smyslu jsem vlastníkem akcii, když v CDCP je jako vlastník uvedena má banka?

Nebo v USA všechny „opravdové akcie“ vlastní Cede & Co.

Skoro pořád se obchodují jen pohledávky za akciemi vůči někomu dalšímu.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod peliculiar 18. 7. 2022 17:07

Iveta MG píše:v zákoně ale není uvedeno, že na tříletý test musíte být zapsaný vlastník.

Je prosím v zákoně u tříletého testu výslovně uvedeno, že musím být vlastník zapsaný v centrálním depozitáři?

U akcií platí a není podmínkou být zapsán jako vlastník v centrálním depozitáři. Nikde tuto podmínku nevidím.

Pokud vím, v ČR platí, že co není v zákoně, je dovoleno. Pokud v zákoně není uvedeno, že musíte být jako vlastník zapsán v depozitáři, tak nemusíte.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Rop 18. 7. 2022 19:08

Osvobozen je prodej. Pokud něco neprodávám, tak to nemohu mít osvobozeno. Není to o podmínce pro osvobození, je to v samotném smyslu transakce. Zkuste někdo se podívate i do § 514 a násl. NOZ.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod ggnejez 18. 7. 2022 20:18

Otázka spíš je, jestli se už někdo někdy dostal do sporu s finančákem kvůli frakcím. Podle mě se to prostě ignoruje. Znám x lidí, co dlouhodobě obchodují frakce na T212 a IBRK a nikdy s tím problémy neměli.
ggnejez
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Rop 18. 7. 2022 20:39

V daních je všechno správně. Většinou do první kontroly. A vzhledem k tomu, že poslední dva roky se nekontrolovalo skoro nic ...
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod Delitzsch 18. 7. 2022 21:37

Mám přímo ve smlouvě, že kupuji frakční akcii, která je definovaná jako bilaterální OTC derivát napojený na podkladovou akcii. Až jí nebudu chtít, tak ji mohu zase prodat firmě (nikomu jinému), která jí vydala. Je to cenný papír? Pokud je cenný papír definován jako listina (evidence), jejíž prostřednictvím majitel uplatňuje určitý nárok, tedy peněžní nebo majetkovou pohledávku vůči emitentovi, tak by to měl být cenný papír. S nárokem na časový test i osvobození.
Delitzsch
Diskutér

Odeslat příspěvekod fc70 18. 7. 2022 21:58

Rop píše:Osvobozen je prodej. Pokud něco neprodávám, tak to nemohu mít osvobozeno. Není to o podmínce pro osvobození, je to v samotném smyslu transakce. Zkuste někdo se podívate i do § 514 a násl. NOZ.
Koukám na § 525 (2) a § 528. Že frakce je v tomto smyslu naprosto plnohodnotný cenný papír mi přinejmenším připadá přiléhavější než ta teze o „shromažďování finančních prostředků za účelem zhodnocení“.

Obzvlášť v hypotetickém případě, kdy koupím 1 akcii (evidentně zaknihovaný CP, možná v režimu § 528), a pak prodám 0,5 akcie (a zbývá mi 0,5 akcie na kterou přesně dopadá § 528 (1)). V žádém případě jsem brokerovi nesvěřil hotovost, aby mi ji do něčeho investoval.

-- 18. 7. 2022 21:59 --

Delitzsch píše:Mám přímo ve smlouvě, že kupuji frakční akcii, která je definovaná jako bilaterální OTC derivát napojený na podkladovou akcii.
Tak to máš smůlu, OTC derivát nepřevoditelný na kohokoli jiného evidentně není cenný papír.
fc70
Přeborník

Další stránka