DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod M1d4s 7. 2. 2025 11:02

Chápu správně, že když mám DIP i DPS (pro případ kdybych chtěl využít předdůchod) tak se mi vyplatí příspěvky zaměstnavatele posílat do DIPu? V těch
60 DIP i s příspěvky zam. případně (z části nebo zcela) vybrat a do DPS pak vložit potřebnou částku, kdybych ten předdůchod chtěl využít?
M1d4s
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 7. 2. 2025 11:35

V podstatě ano, pokud budeš mít v 60 splněno u DIPU i PDS 10 let spoření. Do DPS posílat co nejméně, ideálně 0, a pak to v případě potřeby doplatit do částky podle let předdůchodu.

-- 7. 2. 2025 10:42 --

vpe píše:Takže pokud to chápu správně tak nemá moc význam si to zakládat po 50 + letech věku? Peníze zabetonovaný na 10 let :mrgreen:

Tohle nemusí být všeobecně pravda. Když tvoří DIP jen nějaký zlomek portfolia, tak není na škodu, když to doběhne třeba v 65 nebo 69 a předtím můžete čerpat jiné části portfolia. V DIPu je to sice zabetonované, ale má to nákladové parametry jiných investic + navíc daňové slevy, takže na tom normálně něco málo vyděláte, a pokud by se to v případě potřeby rušilo předčasně, tak přijdete jen o ty daňové slevy, jinak to bude mít stejné parametry jako investice na jiném obchodním účtu.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod M1d4s 7. 2. 2025 11:44

Ty podmínky splním, 50 mi teprve bude. Probral mě výpis z DPS kde mi po necelých 5 letech požraly poplatky za rok 2024 celý státní příspěvek téhož roku (nastavený na maximum).
M1d4s
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 7. 2. 2025 11:48

Jo, tak to chce stáhnout na 100 nebo na 0, prostě co to jde. Zvýšit na ten maximum pro státní příspěvěk pak až pár let před plánovaným předdůchodem, pokud vůbec.

Ačkoli jsem u DIPu zvolil tu nejprimitivnější strategii, tak mám loňské peníze vložené konci prosince zhodnocené do dnešního dne o 12,5 %. To je samozřejmě etrém, ale to, jak "vydělávají" fondy, je ještě větší extrém.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod vpe 7. 2. 2025 16:39

Napadá mě jestli to má cenu potom - když už vlastně není z čeho tu slevu uplatnit v tom seniorském věku… Drtivá většina seniorů přece nemá žádný příjem …

Jasně že obecně to DIP je dobrá věc, protože je 90% lidí stejně neumí investovat jinak než do stavebního spoření penzijního, spořícího účtu…

A ten důchodový systém bude potřeba časem vypnout, protože už dnes je gigantický schodek. Takže zejména mladý nějak donutit investovat jsi na vlastní pěst
vpe
Poslední varování

Odeslat příspěvekod aaaa 7. 2. 2025 18:34

Schodek statniho rozpoctu ale neni schodkem duchodoveho uctu. Na duchodovem uctu je schodek do 70 miliard Kc, to neni nic gigantickeho.
Naposledy upravil aaaa dne 7. 2. 2025 18:38, celkově upraveno 1
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod drkarel 7. 2. 2025 18:36

No, myslím, že schodek důchodového účtu se na schodku rozpočtu podílí slušnou sumou.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 7. 2. 2025 18:57

aaaa píše:Schodek statniho rozpoctu ale neni schodkem duchodoveho uctu. Na duchodovem uctu je schodek do 70 miliard Kc, to neni nic gigantickeho.

Tvl, ty jsi tak týpek, který padá ze střechy mrakodrapu k zemi, a říká si: "tyjo, furt dobrý!"

Demografický vývoj alespoň na další 2 generace je už jasně daný. Pokud se jako společnost hodně rychle nezbavíme očekávání, že samotná státní penze musí každému zajistit tzv. důstojný důchod™, tak se brzy ani nestačíme divit, jak začne ten schodek rok co rok růst do neskutečných výšin. A "řešení" bude jako vždy jediné: výrazný růst daní.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 7. 2. 2025 19:34

Dalsi reseni je zadluzit stat. Fialova vlada zvysovani schodku nezastavila, za jeji vlady je schodek nejvyssi, pritom pred 6 lety byl duchodovy ucet v prebytku.

https://www.mfcr.cz/cs/rozpoctova-politika/statni-rozpocet/hospodareni-systemu-duchodoveho-pojisten
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod drummond 7. 2. 2025 20:33

V nějaké formě se na důchod spoří či investuje už nějakých 20 a více let, pricemz stát to nemalymi částkami dotuje, zamestnavatele do toho sympou (a těm to stát taky daňově dotuje), proto nechápu, proč politici jednoduše neřeknou, ze od roku x jsou důchody pro nové duchodce zmrazeny a naopak začnou klesat a k tzv dustojnemu duchodu si prispivejte ze státem podporovaných produktu. Nějakou formu penzijního spoření či DPP nebo DIP má v téhle zemi pres 5 mil lidi. K čemu ty produkty tedy jsou?
drummond
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 7. 2. 2025 23:49

M1d4s píše:Ty podmínky splním, 50 mi teprve bude. Probral mě výpis z DPS kde mi po necelých 5 letech požraly poplatky za rok 2024 celý státní příspěvek téhož roku (nastavený na maximum).

Si myslíš, že bys za těch necelých 5 let získal někde více peněz? Při celkové době spoření do 10 až 12 let investice v rámci DPS vychází díky státní podpoře výhodněji, než přímá investice do ETF.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod xls 8. 2. 2025 02:23

Samozřejmě získá při rozumném investování více než v DPS i se státní podporou. Pokud se má člověk opravdu zajistit, chce to agresivnější strategii (a taky investovat víc peněz).
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 8. 2. 2025 02:29

Milos píše:Si myslíš, že bys za těch necelých 5 let získal někde více peněz? Při celkové době spoření do 10 až 12 let investice v rámci DPS vychází díky státní podpoře výhodněji, než přímá investice do ETF.

Evidentně to tak prostě není, Miloši.

Stačilo mít začátkem roku 2024 v DPS třeba jen půl milion, a na poplatcích by klient za ten rok odvedl nějakých 6000 (správa) a dalších 6000 (příp. i víc; za zhodnocení).

Proti tomu dostane na státních příspěvcích jen 4080, a na dani (pokud je jen v nižším pásmu) ušetří 7200. Dohromady tedy od státu "dostane" jen 11000.

DPS je černá díra vysávající státní podporu, která má sice podporovat občany, ale dřív nebo později začne nevyhnutelně mizet na kontech samotných penzijních společností.

Čím více si lidé v DPS spoří, tím dříve začne pomyslný horizont událostí užírat jejich naspořené a zainvestované prostředky. A proto, kudy chodím, tudy upozorňuji na to, že mladí lidé s dostatečně naditými penzijky by měli seriózně uvážit, jestli by se jim nevyplatilo založit si DIP (a to jen pokud jim přispívá zaměstnavatel), a následně DPS úplně zrušit.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drkarel 8. 2. 2025 05:50

drummond: To samé tvrdím už od devadesátek. Všem je jasné, že průběžný systém důchody neutáhne a všichni o tom jen melou. Už tehdy se mělo jasně říct "Spořte si na důchod, ten státní se bude snižovat", starší generace, kterým bylo nějakých 50 let by ještě čerpali důchod plně ze současného systému, ostatní už měli možnost si vydělat (už generace mých rodičů, kterým bylo nějakých cca 45 let), takže se jim podíl z eráru bude postupně snižovat k nějakému minimu. Nj, ale to by se lidem z většiny nelíbilo.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod aaaa 8. 2. 2025 06:30

To je smesne, prubezny system urcite zustane na veky veku, to ostatni je pouze minoritni, dobrovolne a statem trochu podporovane, vzdyt to tak chce vetsina volicu, Spidla kdysi vyhral volby jen s heslem "zdroje jsou".
aaaa
osobne

Předchozí stránkaDalší stránka