@mimous:
DIP u Portu je prakticky shodný jako ty základní investice mimo DIP, stejná nabídka investičních nástrojů (jejich Portfolio, tvé vlastní Strategie, Krypto, Investiční rezerva), stejná složení (možnost sestavení) ETF, tedy ano i s těmi 2% hotovosti rezervovanými na platbu poplatků bez nutnosti odprodeje části investic atd. V podstatě na webu vůbec nepoznáš designový rozdíl, když se přepneš ze základního Portu do DIP části, jen v horní části obrazovky je pak info pruh, že právě obsluhuješ DIP část. A samosebou poplatek je fixních 0,5%, takže v DIP části chybí ta možnost fixací za nižší poplatek, protože je automatická.
Pokud už základní Portu máš, klidně si tam DIP část aktivuj, to tě k ničemu nezavazuje a je to na minutu (podpis smlouvy skrz SMS). V menu, kde se vybírá Portu služba (klasické Portu, Gallery a Opportunity) ti pak jednoduše přibude DIP s tematickým symbolem houpacího křesla

.
Ještě z článku na Portu mám důležitou informaci - od konce ledna půjde z běžné Portu části do DIP části přesunout libovolné Portfolio či Strategii, ale vždy jako CELEK (celé konkrétní portfolio či strategie), ne třeba jen část strategie. Takže kdo bude chtít přesun, může si už teď stávající strategie upravit (složením nástrojů, přesunem části investic do jiné strategie atd.), aby vytvořil celek dané strategie tak, jak ho bude v DIP chtít mít. Přesun bude možný na hlavní stránce Stav v přehledu založených Portfolií a strategií, bude tam pak nová dlaždice v místech, kde je teď dlaždice pro založení nové strategie. Kromě toho si lze samosebou hned přímo v DIP části založit portfolio/strategii další, nezávislou na tom budoucím přesunu.
-- 18. 1. 2024 10:48 --Zároveň info nejen pro tebe - ano, sice ta 2% v Portu investičních nástrojích jsou v hotovosti (aby bylo z čeho hradit ty měsíční poplatky, tedy poměr z toho 0,5% p.a.), ale zbylých 98% je zainvestováno plně, díky frakčním nákupům, což jinde není často možné, u některých poskytovatelů (zejména těch bez frakčních nákupů) budeš mít klidně i více hotovosti mimo akcie/ETF.
Uvedu příklad. Já si založil včera jako druhý DIP ten u Raiffeisenbank - jako její klient s mobilní appkou to mám snadné, stačí si stáhnout druhou appku Raiffeisen investice, tu při spuštění propojit s hlavní RB appkou, což přebere údaje klienta, a vybrat si, zda podepsat smlouvu jen na běžné investice, jen na DIP či na obojí. Zvolil jsem jen na DIP, vyplnil investiční dotazník (celkem stručný, viděl jsem i delší), podepsal v appce smlouvu. Každý má hned pro investování vlastní číslo RB účtu v CZK, EUR i USD (vše je součástí DIPu), takže jsem z Revolutu dopoledne kolem 11h poslal na IBAN toho euro účtu prvních 85 euro (částka není náhodná, viz dále), cca za 2h to tam bylo, tak jsem obratem udělal první nákup jednoho ETF na MSCI World (EUNL), které bylo cca za 82,25 euro. Nákup v pohodě, odečetlo se jen těch 0,2% na poplatku (tedy nějakých 0,17 euro) plus tam je vidět u obchodu info, že roční poplatek pro danou investici bude také takový (naštěstí žádné další poplatky třetích stran nejsou). No ale těch cca 2,5 euro mi tam také zůstane v euro hotovosti jako nezainvestované (a na ty roční poplatky 0,2%, které RB podobně jako Portu stahuje předpokládám měsíčně). RB neumí pro ETF a akcie frakce, tak to jinak nejde, zde tedy kdo si vklady správně nespočítá, ten bude v hotovosti mít klidně i více než 2 %. Musí mimo jiné v hotovosti zůstat rezerva i na ten p.a. poplatek - nevím co by RB dělala, když by tam na poplatek hotovost nebyla, možná by nějaký cenný papír automaticky prodala, nebo na cash investičním účtu účtovala nepovolený debet? Takže toto bych jako nevýhodu Portu nebral, stejně minimálně kvůli těm poplatkům je třeba něco v hotovosti tam mít. Ano, možná by v dohledné době pro DIP část mohli v Portu tu povinnou hotovostní složku snížit na 1%, když i poplatky jsou poloviční, klidně jim to někdo navrhněte. Mně teda 98% plně a automaticky zainvestovaných stačí, když zvážím popsané peripetie konkurence

.
Zatím mám tedy dva DIPy, Portu a RB (s ročními náklady 0,5 a 0,2%) - třetí založím, až bude něco ještě levnějšího (ideálně bez ročního poplatku), snad tedy Fio. Do Portu a RB zatím budu dávat cca polovinu z DIP částky (2*1000 Kč, u Portu CZK trvalák, u RB eura z Revolut) a teď doufám, že Fio když ne do léta, tak aspoň do Vánoc ten svůj DIP spustí

. A pokud to bude mít za 0% p.a., půjdou tam další roky klidně cca 3/4 z těch ročních 48 tisíc Kč.