DIP - velké srovnání nabídek pro zodpovědné investory

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Mrázi 8. 1. 2024 14:42

Ahojte, jsem tu nový, ale komentáře na různá témata sleduji dlouho. Mám dotaz - když tu vesměs "haníte" Portu/Fondee - jakou cestu preferujete vy, ani by tedy kladla přílišné nároky na správu investora? U Portu/Fondee prostě pošlu X Kč a jde to do ETF (apod.).

Předpokládám ale, že toto je stále lepší jako podílové fondy u bank apod.

Díky za tipy. Případně mohu víc specifikovat... Ale reálně jsem do DIPu u Portu/Fondee uvažoval - primárně tedy pro manželku. Já tam mám relativně malý objem peněz taky, ale tam je vyšší poplatek než 0.5 %. Mám tam i (zatím) drobné pro děti (tam je tuším 0.2 %).

Děkuji.
Mrázi
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mufinmufi 8. 1. 2024 16:39

Potvrzuji, že u XTB skutečně DIP není. Nebyli schopni ani říct jestli ho mají v plánu do měsíce, kvartálu, nebo vůbec letos.
Funkční odkaz pro 500 Kč za vytvoření účtu u Maxbanky, 100 EUR na Degiro, 5 GBP na Curve, až 1.000 USD v akciích na Interactive Brokers a -10% na provizi na krypto Binance (klikni na přezdívku => Mufinmufi <= u tohoto příspěvku).
Mufinmufi
Diskutér

Odeslat příspěvekod volnicko 8. 1. 2024 19:27

Mrázi píše:Díky za tipy. Případně mohu víc specifikovat... Ale reálně jsem do DIPu u Portu/Fondee uvažoval - primárně tedy pro manželku. Já tam mám relativně malý objem peněz taky, ale tam je vyšší poplatek než 0.5 %. Mám tam i (zatím) drobné pro děti (tam je tuším 0.2 %).

Pokud te netlaci cas treba kvuli zamestnavateli, tak proste pockej do konce roku. Uvidime, co se do te doby objevi za nabidky. Ano, pro tve potreby se zatim nezda Portu spatne, ale doufam v lepsi nabidky. Prece jen vubec nebylo jasne, kdy to bude schvaleno (a jestli vubec), spousta spolecnosti tedy jeste nabidku nema pripravenou.
volnicko
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod minarjo 8. 1. 2024 21:32

@Mufinmufi:
Na to jsou zde v ČR malí páni, to musí rozhodnout polská centrála. To mě obecně u XTB mrzí, ta nepružnost Polska - když jsem chtěl cca před rokem opravit jednu akcii (změnil se jí ticker změnou burzy), napsali, že to předají do Polska a do měsíce to snad bude, ano bylo to snad za půl roku :).
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod ... 9. 1. 2024 06:04

Truth Seeker píše:Finální nabídky:
Raiffeisen Bank (ceník)
- správa: 0,3% (Správa investičních nástrojů)
- nákup: 3,5% (směna - na základně kurzového lístku) + 5 € (resp. $5)

Prezentace RB tedy laka na zalozeni a vedeni DIP zdarma a investovani zdarma (tedy presneji pisi bez vstupnich poplatku nebo s vyuzitim vyhodnych podminek). To lje dost smejdsky zpusob, kdyz zamlcuji skutecne poplatky za spravu 0,3 %.
http://www.rb.cz/dip

Zřízení i vedení DIP je zdarma. Bez vstupních poplatků můžete investovat do podílových fondů nebo využít výhodné podmínky i pro investice do akcií a ETF.

Sami si rozhodnete, do jakých cenných papírů budete investovat. Na rozdíl od ostatních produktů spoření na stáří, které jsou založené na investování do připravených strategií.

Automaticky v rámci DIPvám bezplatně zřídíme jak peněžní korunový účet, tak i dva běžné cizoměnové investiční účty v USD a EUR.

Investování není jen pro bohaté či investiční profíky. S Raiffeisenbank můžete investovat jednorázově i pravidelně už od 100 Kč.
...
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Alfréd z hor 9. 1. 2024 07:52

Já tedy nevím třítečko, co po ráno hulíš, nebo jestli máš zamlžené brýle ...
https://www.rb.cz/attachments/investice/dip/cenik-investicnich-slzeb-pro-dip.pdf

Čímž neříkám, že by nabídka RB byla nějaké terno, navíc, když po zkušenostech s bankou, která dvakrát ročně mění podmínky, investiční odnož bude nemlich to samé, bych si zde DIP nezakládal ...
Alfréd z hor
Nadšenec

Odeslat příspěvekod slavo963 9. 1. 2024 08:34

Je to zmatecne v ceniku. Co je "odmena banky" 0,2%?. "poplatek za spravu p.a." 0,2% chapu.

Kdyz bude moznost poslani € na investicni ucet, tak RB je zatim nejvyhodnejsi poskytovatel DIPu.( Vynosy v dlouhodobem horizontu zabijeji p.a. poplatky)
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 9. 1. 2024 08:56

Alfréde, osobne zásadně ceníky a jiné dokumenty bank a jiných společností nečte. Na to má lidi - nás tady.

slavo: Odměnu banky bych chápal tak, že si vezmou ještě 0,2 % z obchodu. Zdálo by se to tak (výhodnost), ale nějak se mi tomu nechce věřit, čekal bych nějakou kulišárnu (už tu někdo zmiňoval poplatky/náklady třetích stran, což může být leccos - poplatky burze? ...)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod slavo963 9. 1. 2024 09:05

Proto pisu o zmatecnosti.
Truth Seeker ma zcela jine info v prvnim postu, minimlane v p.a., pise o 0,3% p.a. + 3,5% za smenu(nejspise vychazi ze zleho ceniku)
Lze teda poslat € primo kvuli vyhnuti se 3,5% za smenu?

Jenom 0,2% p.a. by nebyla az takova hruza, za 20 let s prepokladanym vynosem 10% p.a. by to udelalo kolem 80 000Kc - tzn poplatky sezerou cca pulku danoveho zvyhodneni. Vice nez 4000Kc neminim do DIPu davat...

Ale stale doufam, ze se najdou klasicti brokeri s poplatkem pod 0,1% p.a.
slavo963
Inventář

Odeslat příspěvekod drkarel 9. 1. 2024 10:04

Truth Seeker nemá možnost první příspěvek upravit/opravit, diskusí jsme vlákno zasekali, takže Truth Seeker aktualizuje průběžně dalšími příspěvky (je pár stránek zpět).
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod minarjo 9. 1. 2024 11:22

Správně, RB vydala ceník přímo pro DIP až později, původně se autor vlákna řídil ceníkem pro běžné investice přes tu jejich appku mimo DIP, kde těch ročních 0,3% je.

-- 9. 1. 2024 11:25 --

@slavo963:
Já doufám, že Fio dostojí svému slibu viz https://www.fio.cz/spolecnost-fio/media ... ni-produkt a do konce pololetí představí DIP zcela bez p.a. poplatků jako v jejich běžných produktech, tedy čistá nula a ne do 0,1% jak píšeš. Mám v ní velké očekávání :). Ano poplatek třeba pro německou burzu (9,95 euro) by znamenal nakupovat ETF uvnitř DIPu třeba jen pololetně, aby se vešel ideálně do 1% objemu, ale to by tolik nevadilo.
Naposledy upravil minarjo dne 9. 1. 2024 11:36, celkově upraveno 2
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 9. 1. 2024 11:28

slavo963 píše:Je to zmatecne v ceniku. Co je "odmena banky" 0,2%?.

Ten ceník má tři stránky, na třetí stránce jsou vysvětlivky pojmů, a tobě stejně přijde zmatečná "odměna banky"?

Ceník píše:Odměna banky – Jedná se o poplatek za realizovanou transakci, který je vypočítán z vypořádaného objemu transakce, a to buď
v procentech z celku, nebo v minimální absolutní výši. Záleží, která z těchto hodnot výsledného poplatku je vyšší.
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 9. 1. 2024 12:43

Jo, kdyby Fiu (nebo někomu jinému) stačily ty poplatky za transakce, tak by to bylo použitelnější.
xls
Inventář

Odeslat příspěvekod eR99 9. 1. 2024 14:27

slavo963 píše:Kdyz bude moznost poslani € na investicni ucet, tak RB je zatim nejvyhodnejsi poskytovatel DIPu.( Vynosy v dlouhodobem horizontu zabijeji p.a. poplatky)

V aplikaci Raiffeisen investice se automaticky zřídí EUR investiční účet na který lze poslat přímo EUR. Podle mého názoru ta možnost již je.
eR99
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Truth Seeker 9. 1. 2024 14:46

Ano, ta možnost je u Raiffky a Patrie. Stejně tak fungují Fio a Xtb (a všichni ostatní známí brokeři).

Air Bank je sice ještě ve hvězdách, ale vzhledem k tomu, že na pozadí pojedou přes IBKR, tak tam to skoro jistě bude fungovat podobně.

Vkládat EUR jdou i do Portu, i když u nich tím způsobem nic neušetříte.

Shrnuto: vyhnout poplatku za konverzi tím, že vložím přímo eura nebo dolary, lze u všech uvažovaných poskytovatelů DIPu, kteří by si jinak za konverzi něco naúčtovali (resp. by konvertovali nevýhodným kurzem).
:!: Srovnání celkových nákladů různých poskytovatelů DIP - poslední velký update 16. 1. 2024:
https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?p=13657517#p13657517
Truth Seeker
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka