Doplňkové penzijní spoření

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Milos 3. 4. 2025 20:49

Jak si loni vedly penzijní účastnické fondy? Rozdíly jsou veliké. Ten nejlepší přesáhl 30 %.
https://www.mesec.cz/clanky/jak-si-loni ... resahl-30/
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod M1d4s 4. 4. 2025 18:21

DPS zaniklo k 31.3., teď čekám, až z ČSOB dorazí odbytné a hlavně kolik to bude. Podle toho co na mě hlásal penzijní portál by to mělo být prodáno na TOPu (koncem února). Prodat to dnes, tak jsem možná i v mínusu. Masakr.
M1d4s
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DrholecR 4. 4. 2025 18:26

Milos píše:Jak si loni vedly penzijní účastnické fondy? Rozdíly jsou veliké. Ten nejlepší přesáhl 30 %.
https://www.mesec.cz/clanky/jak-si-loni ... resahl-30/

Ten nejlepší může mít letos -30 %, kvůli clům.
DrholecR
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod b00n 4. 4. 2025 20:50

M1d4s píše:DPS zaniklo k 31.3., teď čekám, až z ČSOB dorazí odbytné a hlavně kolik to bude. Podle toho co na mě hlásal penzijní portál by to mělo být prodáno na TOPu (koncem února). Prodat to dnes, tak jsem možná i v mínusu. Masakr.

Měl jsi kliku s časováním. Já si to switchnul v listopadu na konzervu celkem blízko topu, teď se chystám to přepnout zpět. Chtěl jsem už dnes, ale na ČS lince mi řekli, že by se to provedlo až k příštímu pátku a ne dnes. Tak uvidíme, předpokládám, že se ještě podíváme níž. :D
b00n
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod M1d4s 8. 4. 2025 21:38

Jako, že ještě nedorazilo odbytné, to bych ještě zkousl, ale že dosud nedorazil žádný e-mail, nebo zpráva či notifikace ve smrtbankingu a do portálu se již nedá dostat, to mi hlava moc nebere. To bych čekal, že nějakou zprávu člověk obdrží obratem.
M1d4s
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod M1d4s 22. 4. 2025 17:10

Tak hlásím, že bylo vyplaceno přesně, to co být vyplaceno mělo, resp. co bylo cca měsíc zobrazováno v CSOB smart.
M1d4s
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod archas 30. 4. 2025 09:30

Ahoj,
ví prosím někdo, jak přesně probíhá mechanismus výpovědi DPS co se týká ocenění investice? Mám u KB podanou výpověď z DPS k 31.5.2025, částka se mi v bankovnictví stále mění jakoby investice běžela dále, ale přišel mi dnes dopis, kde je uvedená částka o 15 tis nižší jako "poslední ocenění účtu k datu ukončení DPS". DPS jsem ukončoval bohužel zrovna v den, kdy byly akcie na totálním dnu - čistě náhoda, nejednalo se o paniku :D měl jsem na ten den domluvenou schůzku s bankéřem a DPS jsem měl v plánu vypovědět už déle.

Jedná se mi o to, že sami píšou, že výpověď můžu zrušit ještě do toho konce května. Momentálně mi appka ukazuje stav investice skoro o 15 tisíc více, než mi píšou v tom dopise jako poslední ocenění (logicky, akcie šly od té doby zase nahoru).

Myslíte, že když výpověď zruším a následně třeba podám opět znovu, že se to bude počítat z toho aktuálního zůstatku, který mi ukazuje appka? (jinými slovy, moje pozice ještě nejsou ve skutečnosti prodány?)

TLDR: Nechci zbytečně přijít o 15 tisíc (mínus poplatky, jasně...).

Díky za radu!
Naposledy upravil archas dne 30. 4. 2025 16:23, celkově upraveno 1
archas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod fc70 30. 4. 2025 15:32

Já bych čekal, že hodnota k datu výpovědi nemá na nic vliv, a relevantní je jen hodnota k datu skutečného prodeje jednotek. (Kdyby šla hodnota jednotky mezitím dolů, kdo by to zaplatil??)

Ale to je fakt potřeba se podívat do konkrétní smlouvy.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod M1d4s 30. 4. 2025 16:13

Těžko říct, ale pokud KB postupuje jako CSOB, tak už je asi prodáno (pár dnů poté, co obdrželi výpověď). Bankéře nakopat do zádele.
M1d4s
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod archas 30. 4. 2025 16:22

Já bych pochopil, že je dávno prodáno - jenže hodnota DPS se mi neustále mění každých pár dní v appce, čímž to naznačuje, že stále prodáno není?
Na infolince mi paní řekla, že dostanu tu částku, kterou mám vyznačenou na papíře z pobočky, když jsem tu smlouvu ukončoval (přitom tam jasně píšou, že částka je orientační a může se změnit) - tohle navíc ani nedává smysl právě díky možnému rozdílu, jak už zmiňovl fc70.
Asi v tom mají trošku bordel.

Ocenil bych, kdyby se tu někdo podělil o jeho zkušenost s ukončením DPS v KB.
archas
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drkarel 1. 5. 2025 06:41

Jak píše fc70, podívej se do smluvních dokumentů ... ve smlouvě asi nic nebude, ale ve statutu daného (daných) fondů nejspíš jo. Např. ve statutu ČSOB Dynamického je ke dni doručení výpovědi. Takže M1d4s může do spodní části zad kopat nejspíš tak leda sebe, bankéř za to nemůže. (Např. u splátky penze na určenou dobuje to ale ke dni výplaty.) Řekněme, že určitou logiku to má - účastník ví cca hodnotu. Co udělají v případě zrušení výpovědi, to by mě zajímalo, upraveno jsem to nenašel. Počítám, že pak vezmou hodnotu ke dni výpovědi a koupí za to podíly v hodnotě ke dni zrušení.

-- 1. 5. 2025 06:46 --

U KB Akciového je ten odstavec totožný, takže to dost možná je něčím sjednoceno:

Společnost odepíše z majetkového podúčtu Penzijní jednotky a na peněžní podúčet Účastníka připíše peněžitou
částku odpovídající počtu odepsaných Penzijních jednotek násobenou Aktuální hodnotou Penzijní jednotky
Fondu platné ke dni doručení žádosti nebo oznámení dle tohoto bodu, a to ke dni:
§ výplaty splátky starobní penze na určenou dobu nebo invalidní penze na určenou dobu,
§ doručení žádosti o výplatu dávky, doručení žádosti o převod prostředků Účastníka k jinému účastnickému
fondu téže penzijní společnosti,
§ zániku doplňkového penzijního spoření určeného v dohodě Účastníka a Společnosti,
§ doručení výpovědi,
§ kdy se Společnost dozvěděla o povinnosti vrátit Ministerstvu financí ČR státní příspěvek,
§ rozhodnutí Společnosti o výplatě neoprávněně zaslaných peněžních prostředků.

Společnost může stanovit časovou hranici, kdy žádosti přijaté po stanovené hodině se považují za žádosti přijaté následující Pracovní den. Žádosti nebo oznámení doručené ve dnech, které nejsou Pracovními dny, se považují za doručené v první následující Pracovní den.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod peliculiar 9. 5. 2025 23:54

Blasmo píše:Je to random guláš, kde akcie, dluhopisy i peněžní nástroje můžou mít obvykle 0-100%. Manager fondu s tím může udělat de facto co chce a za půl roku může být složení fondu úplně někde jinde.

Random guláš to sice je, nicméně portfolio manažer účastnického fondu nemá volnou ruku. I když může upravovat složení portfolia podle tržní situace a strategie fondu, je pevně omezen zákonem č. 427/2011 Sb., § 100.

Hlavní omezení, která mu znemožňují investovat libovolně jsou následující ...

1) Kvantitativní omezení - Portfolio manažer musí dodržet přesné stropy pro jednotlivé typy investic

Akcie a obdobné nástroje: max. 80 % (a pouze v některých typech fondů - nikoli v konzervativním).
Nemovitosti a práva k nim: max. 10 %.
Dluhopisy a obdobné cenné papíry: nejsou omezeny přímo procentem, ale fondy s nižším rizikem je musí preferovat.
Vklady v bankách: bez přesného stropu, ale platí požadavky na diverzifikaci a kvalitu bank.
Deriváty: pouze pro zajištění rizika (hedging), ne ke spekulaci.
Podíly v jiných fondech: omezeno podle typu fondu a podkladových aktiv.

2) Diversifikace (omezení koncentrace rizika)
Zákon brání tomu, aby fond "vsadil vše na jednu kartu":
Do jednoho emitenta může fond investovat max. 5–10 % svého majetku (záleží na typu nástroje).
Celkově smí být vyšší expozice vůči několika větším emitentům (10% podíly) jen do 40 % celkového majetku fondu.
Repo operace a půjčování cenných papírů - jen omezeně, za přesně stanovených podmínek.

3) Zákaz některých typů operací a investic (kvalitativní omezení)
Zákaz spekulativního obchodování - např. s komoditami, deriváty apod.
Nesmí se půjčovat peníze třetím osobám.
Nesmí se obchodovat na vlastní účet (tj. generovat zisk z pohybu cen místo investování jménem klienta).
Nesmí se investovat do rizikových a netransparentních nástrojů (např. nezajištěné pohledávky, neregulované trhy).

4) Povinnost dodržet investiční profil fondu (vnitřní omezení)
Fondy mají povinně nastavený statut (např. konzervativní, vyvážený, dynamický) a portfolio manažer ho nesmí porušit, i kdyby zákon obecně povoloval větší riziko.
Např. konzervativní fond vůbec nesmí investovat do akcií (§ 103 odst. 2).

Portfolio manažer není volný střelec. Je omezen zákonem, nařízením ČNB a statutem fondu. Nemůže libovolně sázet na riziková aktiva nebo soustředit portfolio do jedné oblasti.

DPS > Skladba majetku v účastnickém fondu
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2011-427#cast7
HLAVA V > ZPŮSOB INVESTOVÁNÍ ÚČASTNICKÉHO FONDU > § 100 Skladba majetku v účastnickém fondu

... takže ne, manažer s tím nemůže dělat co chce ani omylem, byť složení fondu může být za půl roku úplně někde jinde.

fc70 píše:Já bych čekal, že hodnota k datu výpovědi nemá na nic vliv, a relevantní je jen hodnota k datu skutečného prodeje jednotek. (Kdyby šla hodnota jednotky mezitím dolů, kdo by to zaplatil??)

Já jen doplním, že výplata se prakticky realizuje z volné cash. Většina penzijních fondů má denně na účtech miliony až miliardy korun, takže byť má penzijní splečnost čas na výplatu, většinou na základě výpovědí je schopná ty prostředky dát dohromady bez nutnosti odprodeje aktiv, protože mezitím jí na účty chodí příspěvky stávajících klientů. Zkrátka to není tak, že když mám peníze v dynamickém fondu, tak je musí odprodat, ale je mnohem pravděpodobnější že mě vyplatí z příspěvků ostatních klientů a z volné cash.

PS: Tato cash se jen tak neválí, ale je alokována podle plánu výplat (odprodejů) a opět zainvestována do krátkodobějších instrumentů jako jsou depo a repo obchody. Depo = třeba dát si volné peníze úročit v bance i jen na jediný den a v případě potřeby to každý další den opakovat (až do zblbnutí ...), což je naprosto běžné.
Kdo má zájem o Twisto či Skip Pay a chce bonus 500 Kč mrkněte mi do zájmů v profilu. ;-)
peliculiar
Nadšenec

Odeslat příspěvekod fc70 10. 5. 2025 17:31

Jj, to jsou takové ty „akciové“ fondy co drží 5/10/20% portfolia v hotovosti (nebo v konečné fázi 2. pilíře 100 %!)… a pak má chudák klient zkoušet sestavovat celkové portfolio.

-- 10. 5. 2025 17:34 --

… nicméně tady ani tak moc nejde o to, jak se to technicky udělá – ale o to, jestli je ještě klient vystaven akciovému riziku nebo ne.
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod saabik 10. 5. 2025 18:22

peliculiar píše:PS: Tato cash se jen tak neválí, ale je alokována podle plánu výplat (odprodejů) a opět zainvestována do krátkodobějších instrumentů jako jsou depo a repo obchody. Depo = třeba dát si volné peníze úročit v bance i jen na jediný den a v případě potřeby to každý další den opakovat (až do zblbnutí ...), což je naprosto běžné.

Není to tak vždy a nebývá to tak běžné. Dělat O/N každý den by mohlo být časově i technicky neefektivní (nutnost DVP, případně jiná protistrana). Někdy je lepší tuto cash klidně nechat pár dní na účtu neúročenou. Vzhledem k zanedbatelnému objemu a velmi malému výnosu to fond ani nepozná.
Pokud to tak ale skutečně děláš, pak klobouček.
Alpina B3 Touring 2023

Všichni skončíme u Porsche.
saabik
Diskutér

Odeslat příspěvekod Blasmo 12. 5. 2025 12:39

Peliculiar - ja neříkám, že v akciovým fondu drží manažeři 80% hotovosti a podobně, ale je pro mě jako pro klienta absolutně nepřehledná jakákoliv strategie, kterou by mohl fond mít. A vycházím právě ze statutu fondu. Např. Dynamický fond ČS má ve statutu toto:
1. Cílem investiční politiky je poskytnout účastníkům dlouhodobé zhodnocení vložených prostředků
umístěných především do nástrojů peněžního trhu, státních dluhopisů a jiných dluhových cenných papírů
a akcií nebo obdobných cenných papírů představujících podíl na právnické osobě. Kreditní a úrokové riziko
je aktivně řízeno, nezajištěné investice denominované v cizích měnách mohou tvořit maximálně 50 %
hodnoty majetku v účastnickém fondu.
2. Investice do účastnického fondu je vhodná pro účastníky, kteří chtějí dosahovat co možná nejvyššího
zhodnocení svých prostředků, mají zkušenosti s kapitálovým trhem a jsou schopni akceptovat i výrazné
výkyvy. Portfolio účastnického fondu je rozloženo v dynamickém poměru mezi akciový, dluhopisový
a peněžní trh. Účastnický fond je vhodný pro zkušené investory, kteří jsou schopni akceptovat i delší
období negativního vývoje hodnoty penzijní jednotky a kteří si mohou dovolit vložit peněžní prostředky
Obrázek

Těžko pak na základě osobních preferencí vybírat konkrétní fond u té které penzijní společnosti.
příklad - Chtěl bych větší zaměření na evropské akcie a malou váhu amerických. Nevidím způsob jak vůbec mezi fondy vybírat. Jaké je složení dnes nehraje roli, když podle statutu, jsou strategie velmi obecné a vágně definované. A ano zítra v tom guláši může být něco jiného.
Blasmo
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka