Hypotéka nebo ne

Podílové fondy, akcie, komoditní trhy, spekulace, aukce. Kam a jak nejlépe investovat volné finanční prosředky

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod drkarel 8. 12. 2024 19:18

Nejsem schopen dohledat, jak jsem peníze z hypo zhodnocoval předtím (ono to jde taky dost těžko oddělovat,protože ty peníze nejsou označené). Každopádně v letech 2019-2021 hypotéka stále běžela. Za mě to bylo myšleno, že existují situace (anomální), kdy to jde relativně bez rizika (riziko je vždycky). Určitě jsem měl něco i v akciích a ty neuvádím vůbec, z důvodu nesouměřitelného rizika.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod sniper76 8. 12. 2024 19:23

Jen by mě zajímalo, jak vysokou hypotéku tazatel se svými příjmy dostane. Aby ty ušetřené peníze nepoužil na ni než na nějaké investice
sniper76
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 8. 12. 2024 19:26

To je taky otázka a pak, co jsou schopni doložit z příjmů manželky.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod intfo 8. 12. 2024 22:59

Offsetová hypotéka je fajn řešení. Nevýhodou je o trochu vyšší úrok než u normální hypotéky, ale velkou výhodou neustálá dostupnost prostředků za pořád příjemný úrok oproti jiným půjčkám. Takže když pak budeš potřebovat na rekonstrukci, na překlenutí horšího období či něco dalšího, tak máš peníze hned k dispozici. Samozřejmě je to vhodnější pro někoho, kdo se umí u hospodaření ovládat a ty peníze nesmyslně nerozháže. Pokud jde o investování, tak všechny investice jsou s rizikem. A mnohem snadněji se to riziko podstupuje pokud víš, že když o peníze přijdeš, tak je zase vyděláš a hypotéku i tak splatíš. Mnohem horší je to v případě, že hrozí, že ty peníze už nevyděláš. Na tvém místě bych většinu z těch peněz nikde neriskoval.
intfo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod volnicko 9. 12. 2024 15:00

Jen dodam, ze jsem resil neco podobneho. S nakupem nemovitosti jsem zbytecne necekal. Hypoteku vzal u FIO, kde si clovek muze dat neurocenou rezervu a penize drzim v akciich, protoze verim, ze tam ten vynos dostanu vyssi nez urok z hypoteky (kde si uroky jeste odepisu z dani). Rizika s tim spojena jsou, ale pro siroky akciovy index pres ETF s velmi dlouhym horizontem myslim, ze akceptovatelna.

Holt je to pro me levny kapital. Spi se mi klidne a verim, ze ty penize v nejhorsim proste vydelam jinde. Uplne rozumim, pokud je nekdo klidnejsi, kdyz s dluhem nepracuje.

Kdybych to mel cpat do korporatnich dluhopisu, tak se na to vykaslu. To by mi za to nestalo.
volnicko
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vpe 11. 12. 2024 02:04

Offsetová hypotéka - ale pozor, napr. u Monety fungovala jen do 1. fixace --- taky to mela omezene jen na urcite % z hypoteky (tusim 20%), je tam spousta klicek. Uz to MMB asi ani neposkytuje na nove smlouvy (ale zase maji nejlevnejsi hypo aktualne 4 az 4,1%)

Optimalni je zvazit, zda umim zhodnotit 4M (coz nejefektivneji jde podnikanim a mene efektivne uz investovanim) anebo chci jen prodavat svuj cas v praci a podle toho se zaridim.

ps: hypoteka ma to kouzlo, ze urok si das do nakladu, odpisy nemovitosti (za urcitych okolnosti) taky, vlastni penize muzes vedle toho zhodnocovat (za urcitych okolnosti i bez dane) za vzdy lepsi vynos nez mas urok na HYPO * . Na nauceni se toho ale potrebujes mnoho let a ne ze se to naucis na netu za rok. Jako mentalitou zamestnanec (pokud nechces nic menit), ti bude nejpohodlnejsi makat a penize nalit do baraku /kdyz se podivas kolik cini urok vs umor v tve splatce vs tvuj vynos z uspor, tak budes mit jasno hned :-) - muj nazor.

* ale ja bych to urcite nerealizoval na "bezpecnych" dluhopisech (neznam zadne bezpecne s vynosem > nez inflace resp. urok na hypotece).

-- 11. 12. 2024 02:28 --

drkarel píše:těžko najít bezpečnou investici, jejíž úrok by jistě převýšil úrok hypotéky

V poslednich 3 letech to bylo skoro cokoliv mimo dluhopisu.

drkarel píše:+ je třeba počítat se zdaněním

Viz vyse, Naklady na hypo jdou do nakladu, i odpisy u inv. vs. zisky z vynosu (z vlastnich prostredku) osvobozene (CP i krypto po 3 letech).
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Předchozí stránka