od Persbrandt 27. 9. 2023 13:50
Tak jsem přes PayPal provedl platbu u toho německého obchodníka, služba se normálně aktivovala, ihned mi taky přišlo potvrzení z appky PayPal, že obchodníkovi byla zaplacena daná suma, vše v řádu sekund, potud vše v pořádku.
Celkem nepříjemně mne ale překvapilo, když jsem zjistil, že PayPal tu platbu strhl z karty, kterou nemám nastavenou jako preferovanou. Měl jsem tam přidané tři karty, dvě virtuální ekarty Visa od Mbank a jednu normální kartu MasterCard od Fio. Jako preferovanou mám nastavenou tu jednu ekartu Mbank a penězi krytá byla jak ta karta Fio, tak ta preferovaná ekarta Mbank. Takže vůbec nechápu, jaktože PayPal nerespektoval moje vlastní nastavení. Pokud systém PayPalu byl přesto na vážkách, kterou z přidaných karet má použít, tak bych očekával, že se mne min. přímo při té transakci zeptá, kterou z těch karet preferuju.
Už si přesně nepamatuju, jak jsem tam ty jednotlivé karty postupně přidával, tu Fio kartu jsem dost možná přidal jako poslední, spíš abych si ten proces ještě vyzkoušel. V tom seznamu karet se mi zdá, že ta Fio karta byla řazena jako poslední, ale mají v tom asi zmatek, přišlo mi, že je to jinak řazeno v appce a jinak přes webové rozhraní, takže na tom pořadí asi nezáleží.
Vysvětlit si to neumím. Jediné co mne napadá je, že buď v tom má PayPal lidově řečeno bordel anebo dal schválně přednost té "standardní" kartě Fio před tou trochu specifickou ekartou Mbank, kterou můžu jako klient lépe ovládat, např. si ji můžu vynulovat nebo zcela zablokovat, takže mi poskytuje větší ochranu. Ovšem na to jsem nebyl nijak upozorněn. Podle mne se mě na to PayPal měl minimálně zeptat.
Nesetkali jste se někdo při placení na PayPalu s podobným problémem? Čím by toto nestandardní chování PayPalu mohlo být způsobeno? díky