Air Bank

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod ddaveid 4. 2. 2025 08:53

Hlava píše:Skončíl jsem s novým účtem u Air Bank, a jsem z toho poněkud rozpačitý.

Hledali jsme společný sdílený účet pro dvě osoby, za který by se měsíčně neplatilo (Partners za to chtělo 49 měsíčně), a který by uměl vydávat virtuální karty (což třeba zas neumí Fio).

Nicméně jak jsem tento víkend zjistil, tak Air Bank zase pro změnu neumí zpracovávat platby o víkendu? V sobotu jsem poslal peníze z Fio do Air Bank, dorazily až v pondělí okolo 10 dopoledne (WTF??). V neděli se měl provést trvalý příkaz v Air Bank, provedl se až někdy v pondělí okolo poledne (WTF??).

To je fungování, jak za krále klacka.
Takhle Air Bank funguje normálně?

To, že fio odepíše peníze z účtu i o víkendu, svátcích ještě neznamená, že platba z fio banky odešla. Fio ji odešle až v nejbližší pracovní den přes den. Airbank to dělá tak, že peníze z účtu odepisuje v pracovní dny, platbu je tedy možné o víkendech, svátcích ještě stále zastavit a zrušit.
ddaveid
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hlava 4. 2. 2025 14:13

technikus píše:Doporučení pro @Hlava, možnosti:
1. Dát si trvalý příkaz s několikadenním předstihem na eventuální svátky, víkendy apod.

No jasně že existují možnosti. Ale stačilo by, aby AB normálně fungovala, pak by se nemusely řešit kejkle. Předstih je na houby, když každý měsíc má jiný počet dnů, a Fio bohužel trvalý příkaz na "poslední den v měsíci" neumí.

ddaveid píše:To, že fio odepíše peníze z účtu i o víkendu, svátcích ještě neznamená, že platba z fio banky odešla. Fio ji odešle až v nejbližší pracovní den přes den.

Není pravda. Fio běžně odepisuje i připisuje platby během víkendů, svátků, kdykoli.
Vlastní zkušenost, kdy mi web automaticky páruje příchozí platby i o víkendech.

Hlava píše:(což úplně moc nechápu; předpokládám, že to všechno běhá automatizovaně, a ne že se čeká na pondělí, až někdo do AB přijde, a zmáčkne nějaké tlačítko).

No nic, vidím, že se s tím budu muset smířit, anebo najít banku, kde to funguje normálně ...
Hlava
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 4. 2. 2025 14:21

Hlavo, Ty nebudeš nejostřejší tužka v penále. Ale asi Ti to nemá cenu vysvětlovat, když jsi to nepochopil doteď. Nejsi brácha vlazyho? Na AB si klidně nadávej, jsou to podvodníci. :)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod technikus 4. 2. 2025 14:25

Hlava píše:No jasně že existují možnosti. Ale stačilo by, aby AB normálně fungovala, pak by se nemusely řešit kejkle. Předstih je na houby, když každý měsíc má jiný počet dnů, a Fio bohužel trvalý příkaz na "poslední den v měsíci" neumí.

No tak jasně.
Třeba trvalý příkaz na 20. v měsíci to bude splňovat - vždy do začátku měsíce budeš mít peníze trv. příkazem na cílovém účtu. A to včas a radši s předstihem.

Jinak si na AirB říkej co chceš, ale hledal bych chybu jinde. :D
technikus
Nadšenec

Odeslat příspěvekod minarjo 4. 2. 2025 14:27

Nestandardní je v tomto skutečně Fio, mohu potvrdit. Snad jako jediná banka v ČR (to nevím ale jistě) odepisuje TRVALÝ příkaz k úhradě DO JINÉ BANKY klidně i v sobotu či neděli, přestože reálně ho může odeslat až v pondělí ráno jako běžnou platbu (ostatní banky takový trvalý příkaz do jiné banky odepíšou až v to pondělí ráno, kdy ho lze skutečně poslat). Okamžitá (tedy JEDNORÁZOVÁ) platba, to je jiná, ta se samosebou hned v cílové bance připíše, pokud systém OP funguje.
Jinak to samosebou pro trvalé platby je, pokud jsou výchozí i cílový účet v rámci jedné banky. Tam to funguje nejen ve Fio, ale třeba i v ČSOB tak, že trvalá platba na jiný účet v rámci téže banky odejde/přijde klidně i v sobotu, ale do jiné banky fakt ne.
Naposledy upravil minarjo dne 4. 2. 2025 14:33, celkově upraveno 2
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod technikus 4. 2. 2025 14:30

Potom si bude muset protistrana, ten komu platí ten nájem, pronájem či co pořídit taky Fio.
Přitom stačí vyladit termíny trv. příkazů a nespoléhat se na last minute v měsíci a ještě na víkend. Pořád zůstává v platnosti i plán B a to upomínka třeba v mobilu, zadat okamžitou platbu. :-P

V té smlouvě, komu se kam platí jistě nebude "uhradit dne XYZ", ale "uhradit do dne XYZ".
technikus
Nadšenec

Odeslat příspěvekod drkarel 4. 2. 2025 14:50

minarjo: S tím si nejsem úplně jistej, mám pocit, že ještě někde to chtělo trvalák odepisovat o víkendu (možná už dokonce v pátek před) a dokonce to psalo avízo, že není dost prostředků - Moneta? Jiná věc je, kdy ho ale odesílá, že? (To Ty víš, ale některé hlavy to zjevně nejsou schopny pobrat.)
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod losalamos 5. 2. 2025 09:09

Člověče @Hlava, jsi tady registrovaný dostatečně dlouho (tvými slovy registroval ses ještě za krále Klacka) na to, abys dokázal nastudovat, jak fungují trvalé příkazy o víkendu, okamžité platby o víkendu a zadané běžné platby o víkendu. Že ty to tady jen tak zkoušíš pro vlastní obveselení?
losalamos
Nadšenec

Odeslat příspěvekod technikus 5. 2. 2025 09:20

Ono je to tady tak pěkně popsané

Kdy se peníze dostanou k příjemci
Na rozdíl od většiny jednorázových plateb trvalý příkaz neodchází okamžitě, ale jako takzvaná běžná tuzemská platba. To znamená, že když vám vyjde na víkend nebo státní svátek, pošleme ho až další pracovní den. Peníze by pak na účtu příjemce měly být nejpozději další pracovní den od odeslání. Až si tedy budete nastavovat datum, od kterého máme příkaz opakovat, doporučujeme nechat si pár dní rezervu. Ať máte jistotu, že peníze dorazí vždycky včas.
technikus
Nadšenec

Odeslat příspěvekod vpe 6. 2. 2025 20:57

losalamos píše:Člověče @Hlava, jsi tady registrovaný dostatečně dlouho (tvými slovy registroval ses ještě za krále Klacka) na to, abys dokázal nastudovat, jak fungují trvalé příkazy o víkendu, okamžité platby o víkendu a zadané běžné platby o víkendu. Že ty to tady jen tak zkoušíš pro vlastní obveselení?

Za krále Kladska, ne klacka. :-D

-- 6. 2. 2025 21:00 --

Hlava píše:Fio bohužel trvalý příkaz na "poslední den v měsíci" neumí.

Myslím že umí, nastavíš den 31., nebo se pletu?!

-- 6. 2. 2025 21:04 --

technikus píše:V té smlouvě, komu se kam platí jistě nebude "uhradit dne XYZ", ale "uhradit do dne XYZ".

Když je na Směnce “splatnost do dne …..” tak je prý neplatná. Pokud se nepletu. Splatnost je prostě den a ne do dne. Je na plátci, aby dodržel splatnost.

Ale jinak já mám v papírech doporučené datum trvalého příkazu 5 dnů před dnem splatnosti. To už musí vyjít skoro vždy. No přesto si někteří experti dají splatnost TP 1 den po dni splatnosti.

-- 6. 2. 2025 21:09 --

ddaveid píše:dělá tak, že peníze z účtu odepisuje v pracovní dny, platbu je tedy možné o víkendech, svátcích ještě stále zastavit a zrušit.

Stalo se mi dobré zvěrstvo v ČSOB, v pátek 31. ledna večer nevím v kolik hodin jsem si usmyslel odeslat ze spořícího Platbu, splatnost se pak sama Tuším že až po autorizaci přepsala na prvního února, později se ale v čekajících přepsala až na 3. února a rozhodně to nešlo nijak zrušit… Protože tam prostě žádné 3 tečky které mají psaný v návodu, vůbec v aplikaci nebyly!

Nejspíš ten návod je k běžnému a nikoliv spořícímu, já jen že tohle je dobrá past. Teď už budu vědět že jsem to měl Přeposlat jak trubka na běžný účet a z něj okamžitou platbou asi.
<- Investown bonus 750-1000 Kč (nemovitosti, zhodnoceni i 11,5% pa)
<- Patria kod 1000 - klikni na muj nick vlevo
<- Tipli 300 Kč, REVOLUT, … Allegro 200,-
<~ MBank kod 1000,- - Klikni v profilu
<~ XTB 15€ v akciích za reg.
<~ Degiro
vpe
Poslední varování

Předchozí stránka