Účet v eurech či dolarech

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod agnuss 1. 4. 2009 12:49

Chci přijímat ze zahraničí (mimo EU) platby v eurech či dolarech a zároveň je odesílat.V kterém finančním ústavu v ČR je v současné době nejvýhodnější otevření nepodnikatelského účtu vedeného v eurech či dolarech? Poraďte nezkušenému.
agnuss
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 1. 4. 2009 13:50

Nedoporučuji účet v EUR / USD mimo území, kde se touto měnou platí. Veškeré platby jsou totiž brány jako zahraniční (u nás to pak znamená min. 150 Kč za příchozí a 250 Kč za odchozí platbu v případě SEPA plateb, v ostatních případech obvykle od dvojnásobku této částky nahoru - dle výše částek) a to i v případě, že jsou v rámci daného státu.
Příchozí zahraniční platby zdarma u nás má pouze CITI (vedení účtu 299 Kč měsíčně nebo zůstatek půl mega) a HSBC (vedení účtu 750 Kč měsíčně nebo zůstatek mega). U HSBC je v ceně i jeden účet v zahraničí, v případě zůstatku mega účet v každé zemi, kde má pobočku).

Jak je to se zřízením USD účtu v USA nevím, prý je to pro cizince docela problém, ale EUR účet bych zřídil buď v Německu - např. http://www.vr-bank-zittau.cz/inhalt/ (umí česky !) nebo na Slovensku (např. Privatbanka). Pohyby jsou pak buď zdarma (Privatbanka nebo některé jiné banky ať na Slovensku nebo Německu) nebo za pár centů po celé Evropě (minimálně té měnové, německé banky ale i do jiných států EU, kde nemají EURo).

Peníze by tak točil na tom EUR účtu a případné přebytky / nedostatky řešil přes devizovou společnost (poplatek od 100 Kč za platbu a výhodnější kurzy než banka).

Navíc Privatbanka v kombinaci s FIO (převod na Slovensko zdarma) nemusí být vůbec špatná volba.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod agnuss 2. 4. 2009 06:47

Díky za radu a ještě jeden dotaz. Je výhodné mít u zmíněných bank účet v eurech nebo dolarech i v případě, kdy by jednalo o transakce vedené s některými asijskými zeměmi?
agnuss
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 2. 4. 2009 08:10

Ne, pak si ho můžeš klidně zřídit v ČR, protože opět půjde o zahraničí transakce :(
Záleží na objemu těch obchodů, někde budou důležitější poplatky (pak asi bude vhodnou volbou Citibank kvůli příchozím platbám zdarma), jinde kurzy - dobré kurzy na EURo mají např. Oberbank a Banco Popolare.
Pro porovnání by mohl sloužit tento kurzovní lístek: http://www.kurzy.cz/kurzy-men/nejlepsi-kurzy/
Podle info v diskusi o Citibank viewtopic.php?f=317&t=302398&p=6272571#p6272571 to vypadá, že příchozí zahraniční transakce zdarma je možné využít i na kreditní kartu (která je zdarma), ale vyzkoušeno to nemám. Ušetřil bys tak 299 Kč za vedení účtu. Nevýhodou je nutnost uvádění specifického (nebo variabilního ?) symbolu, protože kreditní karty mají stejné číslo "splátkového" účtu.
Každopádně doporučuji smlouvu s některou z devizových společností, jejich spread (rozdíl mezi nákupním a prodejním kurzem) je velmi nízký a dokonce může vyjít výhodněji příchozí platby přeměňovat na CZK a odchozí opět na EUR než u klasické banky, kde je každá zahraniční platba zatížena poplatkem. Pro ty "nadlimitní" platby doporučuji využívat určitě.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod agnuss 7. 4. 2009 08:17

Díky za cenné rady, nemám s těmito záležitostmi velké zkušenosti a kvůli velké zaneprázdněnosti jsem nemohl odpovědět rychleji. Chápu-li to dobře, mohu si otevřít nepodnikatelský účet vedle bank také u nějaké devizové společnosti a nechat si sem posílat finance i z asijských zemí a z téhož účtu nechat zasílat i odchozí platby. V čem ještě je provádění transakcí přes přes devizové společnosti výhodnější než přes banku? Na které konkrétní společnosti bych se měl obrátit?
agnuss
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 7. 4. 2009 10:13

klasický bankovní účet si u devizové společnosti otevřít nemůžeš, není to banka, účty tak vést nemůže. Ale můžeš si otevřít "virtuální účet". Odběratel pošle peníze na účet devizové společnosti a nějakým způsobem označí, že jsou to peníze pro tebe (variabilním / specifickým symbolem, podle toho jak se s devizovou společností dohodneš). V momentě, kdy peníze dorazí na účet, devizová společnost je přepočte předem dohodnutým / aktuálně nabízeným (opět dle dohody) kurzem a už CZK pošle na tvůj účet v CZ. Následuje příklad, kdy mi přišly peníze z Nového Zélandu.
Obrázek
Stejně tak obráceně - potřebuješ poslat např. EUR dodavateli do Německa. Kontaktuješ (telefonicky, e-mailem, přes speciální program) devizovou společnost a uvedeš, že potřebuješ zaplatit 100 000 EUR na určitý účet (IBAN, SWIFT, var. symbol a další údaje). Devizová společnost ti pak pošle zprávu jakou částku a na jaký účet máš zaslat.
Obrázek

Moje zkušenosti s devizovými společnostmi jsem popsal v odkazu viewtopic.php?f=316&p=5960697&sid=6762c01968426d9a855652b764b6ad35#p5960697. Aktuálně jsem dostal nabídku od Akcenty, sice je to nadstandardní nabídka (lepší než veřejné podmínky), ale zatím zhruba na úrovni REOL / WallichFx (aspoň co se poplatků týče), tak jsem s nima zatím smlouvu neuzavíral (mám s REOL a WallichFx). Ale ještě jsme v jednání, tak třeba přijdou s něčím lepším :D

Výhody devizové společnosti jsou v lepším kurzu (dle částky to může být až 40 haléřů na 1 EUR proti bance) a v nižších (i nulových) poplatcích.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod agnuss 8. 4. 2009 08:15

Mockrát díky za vyčerpávající odpověď. Ještě jeden dotaz k bankovním účtům. Kdybych si chtěl založit účet jen k výše zmíněnému účelu, zjistil jsem, že k bankám, které vyžadují nejméně poplatků za tyto služby, náleží Banco Popolare.Nemáte s touto bankou nějakou zkušenost? Např. Citibank sice také patří k těm výhodnějším, ale jak jsem si všiml, založení účtu v eurech podmiňují založením účtu v korunách...
agnuss
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 8. 4. 2009 09:16

S Banco Popolare zkušenost nemám, ale určitě bych se jich nebál.

Jak jsem ale psal. EURový účet bych zřídil raději na území státu, kde se EURem platí, právě kvůli tomu, že pak veškeré převody jsou za "místní" poplatky (což u některých bank znamená i zdarma).
Ideální variantu bych viděl účet u Privatbanky na Slovensku nebo u VR Bank Zittau v Německu. Oba jsou vedeny zdarma, u Privatbanky jsou zdarma i pohyby u VR Bank Zittau asi za 20 centů. No a co bude eventuelně chybět / přebývat tak "odčerpáš" / "doleješ" přes devizovou společnost, popř. v případě Privatbanky přes FIO, které má převod na Slovensko zdarma (ovšem zase dle kurzů ČSOB, které nejsou nic moc, takže u plateb cca nad 200 - 250 EUR se to nevyplatí).

S tím USD to bude komplikovanější, slyšel jsem, že zřídit účet v USA kvůli různým protiteroristickým opatřením není až tak jednoduché.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Prkny 10. 1. 2011 12:09

Dobrý den, rád bych se zeptal zda máte zkušenosti s účtem od REOL tzv. SUB účet. Nevím zda tento účet je pojištění pro případ úpadku.
Potřebuji posílat větší platbu tak 3x ročně do zahraničí. Rád bych vždy nakoupil € za zdobrý kurz a pridával na tento účet postupně peníze. Jelikož se jedná o větší částku, rád bych aby byl účet pojištěny.
Můžete něco doporučit ?
Děkuji.
Prkny
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 10. 1. 2011 18:24

S REOLem mám zkušenosti dobré, ale využívám přímé platby, ne SUB účet. Pojištěné to nejspíš nebude :(
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod Prkny 11. 1. 2011 00:03

Ano také to využívám pro přímé platby.
Našel jsem, že by pro mě byl zajímavy účet v EUR u Fio.
Prkny
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rallydavid 5. 2. 2015 16:37

Mohu se zeptat, zdali se nějak změnila situace od zaležení tohto vlákna. Lze v dnešní době vést v ČR levně běžný účet (kvůli platbám na internetu) v měně USD a normálně na něj vložit hotovost v dané měně? Jednoduše abych měl účet a mohl ně něj vložil USD a bez nějakého kurzového přepočtu se mi připsali na účet?
rallydavid
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fremantle 5. 2. 2015 16:49

Lze u vícero bank. Otázkou je, jak chceš s tou cizí měnou posléze nakládat - pokud posílat zahraniční platby, pak je třeba vybrat banku s nižšími transakčními náklady, pokud navázat debetku na devizový účet (nebo vydat k CM účtu druhou kartu), pak banku která to umí.
Obecně - poměrně vstřícné podmínky na vklad CM hotovosti na účet v CM má Citibank (jen tarif Citi Premium), Sberbank CZ a RB. Za poplatek to lze u Fio banky, UCB (ale zase tyto mají/budou mít účty u Valutomatu, kde by šlo případnou směnu USD řešit a tak je dostat bez poplatku/levně i na tyto účty)...
fremantle
Inventář

Odeslat příspěvekod rallydavid 6. 2. 2015 22:16

No asi by ten účet nebyl moc aktivní, co do navyšování částky. Spíš to mít jako učet, ze kterého bych si mohl koupit přes internet letenku,hotel atd v USD. Něco konkrétního pro tento případ by tedy bylo? :)
rallydavid
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod fremantle 6. 2. 2015 22:28

Třeba ta Sberbank CZ - vklad v hotovosti zdarma, možnost navázat debetku v IB k dvěma účtům. Nebo UCB, ale tam směňovat spíše přes ten Valutomat (zpoplatněný vklad v CM v hotovosti).

Pokud ti jde jenom o kurz, aby byl lepší než v bance, takpak by měla spíš smysl platební karta s kurzy karetní asociace (kreditka Cetelem nebo Agip od UCB).
fremantle
Inventář

Další stránka