klasický bankovní účet si u devizové společnosti otevřít nemůžeš, není to banka, účty tak vést nemůže. Ale můžeš si otevřít "virtuální účet". Odběratel pošle peníze na účet devizové společnosti a nějakým způsobem označí, že jsou to peníze pro tebe (variabilním / specifickým symbolem, podle toho jak se s devizovou společností dohodneš). V momentě, kdy peníze dorazí na účet, devizová společnost je přepočte předem dohodnutým / aktuálně nabízeným (opět dle dohody) kurzem a už CZK pošle na tvůj účet v CZ. Následuje příklad, kdy mi přišly peníze z Nového Zélandu.

Stejně tak obráceně - potřebuješ poslat např. EUR dodavateli do Německa. Kontaktuješ (telefonicky, e-mailem, přes speciální program) devizovou společnost a uvedeš, že potřebuješ zaplatit 100 000 EUR na určitý účet (IBAN, SWIFT, var. symbol a další údaje). Devizová společnost ti pak pošle zprávu jakou částku a na jaký účet máš zaslat.

Moje zkušenosti s devizovými společnostmi jsem popsal v odkazu
viewtopic.php?f=316&p=5960697&sid=6762c01968426d9a855652b764b6ad35#p5960697. Aktuálně jsem dostal nabídku od Akcenty, sice je to nadstandardní nabídka (lepší než veřejné podmínky), ale zatím zhruba na úrovni REOL / WallichFx (aspoň co se poplatků týče), tak jsem s nima zatím smlouvu neuzavíral (mám s REOL a WallichFx). Ale ještě jsme v jednání, tak třeba přijdou s něčím lepším

Výhody devizové společnosti jsou v lepším kurzu (dle částky to může být až 40 haléřů na 1 EUR proti bance) a v nižších (i nulových) poplatcích.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.