Equa bank (od 14. 11. 2022 sloučeno s Raiffeisenbankou)

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod kajer 7. 5. 2022 22:26

Taky připsán (ted 23:05), a celý zůstatek jsem převedl pryč taky 1. 5...
kajer
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DrholecR 7. 5. 2022 23:00

7.5. taky připsaný bonusový úrok ihned odeslaný pryč (předchozí zůstatek pryč už 1.5.) a odinstalovaná aplikace z mobilu.
DrholecR
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod regin 8. 5. 2022 00:19

Bonus taktéž připsán, ale převádět budu až 1.6. (pokud se do té doby nic nezmění). 1.5. jsem nepřeváděl, protože bych na tom tratil - sice asi jen 50 Kč, ale proč vynaložit čas na přesuny a pak ještě přijít o pár korun. Samozřejmě jsem tehdy nevěděl, že RB půjde na 4,5 %. Pokud bych to věděl, nejspíš bych vše převedl.

Když jsem u toho, funguje standardní (tedy ne okamžitá) platba z Equa do RB jako převod v rámci banky - tedy hned? Vím, že tu někde padlo, že převod ze spořáku Equa do RB je zdarma na rozdíl od převodu do jiných bank.
regin
Diskutér

Odeslat příspěvekod Zdenk2 8. 5. 2022 06:50

iglooo píše:Podmínkami Extra účtu si banka hází klacky pod nohy i sama sobě. Ten, kdo už převedl pryč, ve stejný měsíc nepřevede zpátky. (A další měsíce už také ne. :D) :idea:

Nebo naopak spoléhají na to, že během měsíce jim vklady neodejdou kvůli ztrátě úroku a stačí jim tedy před koncem měsíce dorovnat úrok na úroveň konkurence...
Zdenk2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kezlab 8. 5. 2022 07:14

Jen otázka.. Proč všichni mizíte od Equa? Kvůli tomu opožděnému EXTRA úroku?

Jakou máte alternativu? ;-) K RB na 4,5% jít nechci, kvůli tomu půlročnímu úroku. :'(
kezlab
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kajer 8. 5. 2022 09:18

Za mne nejpadnejsi duvod je nemoci vybrat ze SU bez sankce, ze by i u ostatnich?

Alternativ dost viz. tabulka od Zedna1...
kajer
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kezlab 8. 5. 2022 09:39

Jojo to beru i já jako poměrně pádný důvod. Já u nich mám uložené peníze, které zatím ihned nepotřebuji a až je budu potřebovat tak je vyberu všechny 1. den v dalším měsíci. :)

+ mám ještě založené 2 spoř. účty, kde mohu s penězi pohybovat jak chci a zároveň nejsem fixovaný na 1 banku. :)
kezlab
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod regin 8. 5. 2022 11:10

kezlab píše:Jakou máte alternativu? ;-) K RB na 4,5% jít nechci, kvůli tomu půlročnímu úroku. :'(
Co na tom "půlročním" úroku tak vadí? Jediná drobná nevýhoda je, že úrok, přesněji jen jeho část, připisují ne jednou za měsíc, ale jednou za 6 měsíců. Kromě úroků z úroků tím o nic nepřicházím. Není to jak v Equa, kde bych přišel téměř o celý úrok, pokud bych něco vybral během měsíce. Navíc pokud vyberu první den v měsíci, celý tento měsíc je ztracený a vše musím dát jinam.

Nevím, jestli to někoho svádí k představě, že musí mít peníze u RB celý půlrok, aby dostal kompletní úrok, ale nemusí. Stejně jako u jakéhokoliv normálního měsíčního úroku nemusí mít peníze na účtu celý měsíc - kromě EXTRA. Ten úrok u RB, 2,6 % měsíčně a 1,9 % půlročně, odpovídá běžnému spořicímu účtu s úrokem 4,47 %, takže Equa by musela nabídnout aspoň 4,8 %, abych zůstal. Při neočekávaných výdajích je v případě EXTRA celý měsíční úrok pryč, u RB není (ani ten půlroční).
regin
Diskutér

Odeslat příspěvekod P1x3lo 8. 5. 2022 11:39

Jediné co si u RB pohlídat je ty 3 platby.. Nevíte jestli se to vztahuje i na převody, platby telefonem apod.? Jestli je to prostě a čistě "odchozí platba"?

Navíc na druhou stranu tím jak každý měsíc se mění a navyšuje úrok tak, aby RB nebyla zachvilku taky pozadu a nemusel bych tam nechávat SU ležet půl rok, kvůli 1 měsíčnímu úroku. :-D

Jak píšeš @regin, pokud nepřijde Equa s něčím lepším (což si myslím že nepřijde, jelikož součást RB nebude mít lepší účty) tak si asi založím účet u RB.. Musím i běžný, nebo to jde obejít jen přes ten spořící?

-- 8. 5. 2022 13:22 --

Ještě když jsem to teď zpětně četl. Není RB 4,5% pouze pro ING klienty?
P1x3lo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod regin 8. 5. 2022 12:41

Ano, 4,5 % je spořicí účet TOP a je jen pro bývalé klienty ING. Jinak se RB nevyplatí a šel bych do Trinity nebo zůstal u Equa. Podrobnosti na fóru Rozdíly ve spořících účtech.
regin
Diskutér

Odeslat příspěvekod P1x3lo 8. 5. 2022 13:04

Děkuji za odpověď. Tak to tím pádem pro mě tento SU padá, jelikož jsem nebyl ING klient. :-S Tak se teda budu rozhlížet dál a zvažovat případně Equa a nebo něco dalšího z nabídky. Zatím jsem u Monety, ale 3,3% je prostě málo. :D
Děkuji.
P1x3lo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod P1x3lo 8. 5. 2022 15:01

iglooo píše:Podmínkami Extra účtu si banka hází klacky pod nohy i sama sobě. Ten, kdo už převedl pryč, ve stejný měsíc nepřevede zpátky. (A další měsíce už také ne. :D) :idea:

Podle těch podmínek ten stejný měsíc chápu že by byl úrok 0 nic, ale proč by to nemohl převést další měsíc zpět?
P1x3lo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zeim 8. 5. 2022 15:21

haha, srazkova dan z EXTRA uroku se tvari jako klasicka odchozi transakce. tak snad maji blbovzdorne programy, aby to nevyhodnotily jako duvod pro nepripsani extra uroku za dalsi mesic. 1.6. mizim se vsim jinam.
zeim
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod regin 8. 5. 2022 16:02

V podmínkách mají:
EXTRA úrok vám připíšeme, pokud v daném měsíci ze spořicího účtu neprovedete žádnou odchozí platbu (včetně např. platby mezi spořicím a běžným účtem).
Srážková daň může být označená jako odchozí platba, ale neprovedl jsem ji já. Takže vše je (mělo by být) OK.

-- 8. 5. 2022 17:12 --

P1x3lo píše:Podle těch podmínek ten stejný měsíc chápu že by byl úrok 0 nic, ale proč by to nemohl převést další měsíc zpět?
Pokud by nikde nebyla možnost mít úrok 4 % nebo víc, pak ano, ale když mám někde víc (nebo i stejně), tak už to po přesunu nebudu vracet.

Když budu uvažovat jen Equa EXTRA, tak je sice hezké, že má 4 %, ale stačí jedna odchozí transakce a úrok se rázem zredukuje na 2,05 % (1. měsíc 4 %, 2. měsíc 0,1 %).
regin
Diskutér

Odeslat příspěvekod Milos 8. 5. 2022 20:02

regin píše:Když jsem u toho, funguje standardní (tedy ne okamžitá) platba z Equa do RB jako převod v rámci banky - tedy hned? Vím, že tu někde padlo, že převod ze spořáku Equa do RB je zdarma na rozdíl od převodu do jiných bank.

Ano, platba z Equa do RB se bere jako převod v rámci banky. Systém Equa ale nedovolí o víkendu zadat standardní platbu z Equa do RB s víkendovým datem.
Milos
Inventář

Předchozí stránkaDalší stránka