ČSOB

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod Milos 9. 1. 2025 14:20

Ten konkrétní čas zaúčtování platby bereš z času, kdy ti přišlo e-mailem avízo? Přesný čas zaúčtování platby totiž není v IB/SB vidět a e-mailová avíza někdy chodí se zpožděním.
Schválně jsem se teď díval na své prosincové a lednové platby a všechny mám zaúčtované do 2 pracovních dnů, což je standard. U tebe se jedná o klasické platby nebo nějaké "specifické" platby?

Appka pravděpodobně neumí brát v potaz to, že klient má individuální nabídku a výhody za aktivitu asi zobrazuje jen na základě standardních podmínek plnění aktivity.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod petr.novak888 9. 1. 2025 14:52

Konkrétní časy zaúčtování plateb kartou beru z e-mailových zpráv. Platby kartou proběhly na bezkontaktním terminálu v MHD.
petr.novak888
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Milos 9. 1. 2025 14:58

Tím se to vysvětluje, platby v MHD mají totiž svá specifika, u každého dopravního podniku to funguje trochu jinak a vliv na to má i typ karty. Například DPMÚL uvádí:

Elektronický odbavovací systém při zpracování transakcí načte všechny provedené transakce Check in/Check out (neboli Tapy) za 24 hodin a vypočte na základě těchto Tapů cenu elektronické jízdenky. Ve svém účtu uvidíte platbu za jízdenku zaúčtovanou až v následujících dnech, do té doby můžete v přehledu plateb vidět 1 Kč položku, tedy blokaci na kartě, která po zaúčtování platby zmizí. V případě karet VISA je cena jízdenky zaúčtována na Váš účet nejdříve za 2 dny po uzavření Tapů, u karet MASTERCARD je cena jízdenky zaúčtována nejdříve za 6 dní po uzavření Tapů, přičemž mohou být transakce zaúčtovány za několik dní dohromady.
Naposledy upravil Milos dne 9. 1. 2025 15:34, celkově upraveno 2
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod MirekM. 9. 1. 2025 15:21

Souhlas s Milošem: Dostal jsem také individuální nabídku na spořícím účtu bez plnění podmínek před cca půl rokem a u Výhod za aktivitu v SB svítí tento i příští měsíc bez výhod, na SÚ svítí úroky 3,75 %.
Dle infolinky z dneška je to údajně OK.
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod tx999 9. 1. 2025 15:46

petr.novak888 píše:Konkrétní časy zaúčtování plateb kartou beru z e-mailových zpráv. Platby kartou proběhly na bezkontaktním terminálu v MHD.

Tak tam to muze byt klidne i vic nez tyden. Jednou jsem takhle odjel z CR a po asi 2 tydnech se mi strhla platba, kterou jsem si nebyl schopnej s nicim spojit (castku atp.), tak jsem preventivne zablokoval kartu. Az posleze jsem se dopatral, ze proste sloucili nekolik jizdenek dohromady a zauctovali to s pomerne velkym zpozdenim (myslim, ze skoro 3 tydny)
tx999
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Milos 9. 1. 2025 16:14

Jestli jsi Mirku tu individuální nabídku získal před cca. půl rokem, tak se pro jistotu podívej, od kdy ji přesně máš (platí jen 6 měsíců) a jestli už třeba tento měsíc nemusíš aktivitu normálně plnit, abys měl úrok 3,75% i příští měsíc ;-)
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod MirekM. 9. 1. 2025 19:06

Děkuji za připomenutí, podívám se. :-)
Pokud je můj text bez diakritiky, je nadatlený na mobilu ...
MirekM.
Přeborník

Odeslat příspěvekod losalamos 10. 1. 2025 12:51

@tx999 řekl bych, že banka nemá co slučovat tvoje platby. Ta je má zaúčtovat přesně tak, jak nabíhají. Nebo se pletu?
losalamos
Nadšenec

Odeslat příspěvekod Milos 10. 1. 2025 12:59

Ano pleteš se, u plateb za MHD se to běžně dělá.
Milos
Inventář

Odeslat příspěvekod Prcek 10. 1. 2025 13:21

Ale to podle mě neslučuje banka, ale provozovatel MHD, který to bance pošle už sloučené do jedné platby.
Nachystejte uzenáče, na snídani jsem zpátky...
Prcek
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod aaaa 10. 1. 2025 13:52

Docela vymakane, jestli to jejich platebni system umi. Ale kdyz clovek pokazde pouzije jinou kartu, tak jim do toho hodi vidle.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
osobne

Odeslat příspěvekod minarjo 10. 1. 2025 14:01

V rámci jedné karty se platby v terminálech MHD či třeba integrovaných dopravních systémech slučují platebním systémem daného organizátora dopravy zcela běžně, šetří to náklady. Třeba v Praze u DPP (tramvaje, bus) to umí sloučit jízdenky až za 7 dní od nákupu té první (zaúčtování je tedy nejdřív týden od první platby, ale může se to opozdit i třeba na 2-3 týdny). Při prvním použití dané karty v daném časovém okně se typicky blokuje 1 Kč, kterou se ověřuje "živost" karty, taková blokace pak mizí bez jejího zaúčtování. Totéž je mnohdy u plateb řidičům linkových bus tam, kde berou karty.
minarjo
Inventář

Odeslat příspěvekod Rop 10. 1. 2025 21:25

A ještě je rozdíl mezi MC a VISA.
Když nevíš co s tím, tak to zaúčtuj na základní stádo.
Rop
Administrátor

Odeslat příspěvekod tx999 10. 1. 2025 22:01

losalamos píše:@tx999 řekl bych, že banka nemá co slučovat tvoje platby. Ta je má zaúčtovat přesně tak, jak nabíhají. Nebo se pletu?

Jak uz bylo receno, dela to primo dany provozovatel. Karta je proste jen identifikator a on za urcite obdobi zauctuje pouzivani dohromady. V Praze tahle funkcionalita je realne k nicemu, ale jinde se to pouziva k tomu, ze podle pouzivani nauctuji spravnou jizdenku (treba jednorazovou/denni/tydenni) tak, aby to bylo pro cestujiciho nejvyhodnejsi.
Jini obchodnici (treba Amazon) zas obcas rozuctuji nakup na nekolik polozek podle toho, jak je expeduju
tx999
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod losalamos 12. 1. 2025 18:11

Takhle jsem to myslel - slučení ze strany provozovatele beru. Samovolné sloučení ze strany banky by se mi nelíbilo.
losalamos
Nadšenec

Předchozí stránkaDalší stránka