Zkusím ještě tu obchodní inspekci, možná jen odpoví, že to spadá do kompetence ČNB. Že existuje finanční arbitr jsem věděl, nenašel jsem tam, zda je kompetentí. Pošlu to mailem i na to MFCR, díky za tip.
Díval jsem taky na Úřad pro hospodářskou soutěž a tam někde psali, že podle nového OZ neposuzují poškození spotřebitele, spotřebitel se má obrátit na soud, který určí výši odškodného.
Před lety jsem dal stížnost na Komisi pro cenné papíry, protože jsem měl něco peněz ve fondu Pioneer Trust a tomu prudce poklesl kurs, když došlo k propadu internetových firem. Občas jsem tam zavolal a říkali, že pořád to řeší, že se fond může odvolat a do nabytí právní moci mi nesmí nic říct. Potom jsem si všiml, že reklamu "zlatá střední cesta" přestali používat. Fond pak raději přejmenovali. Takže to možná bylo kvůli tomu mému podání. Já jsem kupoval asi za kurz 1,2, maximum bylo 1,7. Po patnácti letech má 1,05, jak se dívám. Minimum bylo 0,7.
http://www.penize.cz/podilove-fondy/5877-pioneer-dynamicky-fond-pioneer-asset-management.
Takže si myslím, že nějaký závěr z ČNB musí vypadnout. Pokud budou tvrdit, že jde o nadsázku, tak budu namítat, že jasně říkali napořád.
"Napořád" - samozřejmě je jasné, že žádná věc nevydrží věčně a všechno časem skončí. Takže slibovat "napořád" už z principu moc dobře nelze. Tím spíše to v Air bance neměli slibovat, muselo jim to být jasné taky.
Psal jsem tam zhruba tohle:
Jsem podílníkem fondu Pioneer Trust, Pioneer česká investiční společnost, a.s. Cítím se být poškozen klamavou reklamou tohoto fondu, neboť prostředky investorů byly investovány v rozporu s filozofií fondu jako zlaté střední cesty (viz příloha bod 1).
Kdyby byl majetek fondu opravdu rozložen podle zásady „zlaté střední cesty“ a „nedávání vajec do jednoho košíku“, nemohlo dojít k tak výraznému propadu.
...
V časopisu Koruna čísle 3/2000 na str.2 je uvedeno oborové rozložení investic k 30.září 2000.
Technologické a telekomunikační akci tvoří více než 63 % akcií.