Malinko to upřesním. To, že je SEPA Europlatba za stejných podmínek jako domácí platba platí, ovšem pouze v rámci MĚNOVÉ unie. Tedy. Pokud pošlu platbu z německé banky do španělské, bude to stát stejně, jako když ji pošlu v rámci Německa (u některých bank (např. DKB.DE) to znamená zdarma u některých několik (i desítek) centů (např. v zmíněné VR Bank Zittau).
Je běžné, že banky v měnové unii uplatňují stejnou politiku i vůči převodům z a do bank mimo měnovou unii (tedy např. převod Německo-ČR, nebo ČR-Německo), ovšem to již není jejich povinnost a může se tak stát, že odesilateli platby bude jeho německá banka účtovat zvýšený poplatek za platbu do ČR.
K Privatbance - dříve Čechům účty normálně zřizovali, teď již tak ochotní nejsou. Snad osobně a s uvedením (alespoň fiktivní) korespondenční adresy na Slovensku by to šlo.
K Citi - pozor na akční účet Citikonto PLUS. zde si banka za všechny cizoměnové a zahraniční transakce (včetně SEPA) účtuje 90 Kč! U ostatních běžných účtů jsou příchozí zahraniční platby zdarma, ovšem komu by se chtělo platit od 300 Kč / měsíc za účet
-- 24. 2. 2012 13:07 --Pokud půjde o pravdu o platby v řádu jednotek EUR, tak bych si je nechal posílat do Zuno a nic bych neřešil. Přikládám náhled, jak vypadá v Zuno připsaná zahraniční platba:
Zuno má zdarma všechny příchozí zahraniční platby, nejen z EU, takže pro platby z UK (je-li tím myšlena Anglie a ne Ukrajina

) ideální. Spíše je otázkou, jak se to bude líbit odesilateli platby, protože ten bude své anglické bance platit nemalý poplatek, od nás do UK to stojí kolem 250 Kč (u vyšších částek je to 1 % z ceny).
-- 24. 2. 2012 13:12 --Pozor na určitý zmatek v SWIFT kódu banky, vždy používej ZUNOCZPP. O tom zmatku jsem psal zde:
http://www.mesec.cz/clanky/vyberte-si-b ... o-na-miru/Pokud účet u Zuno ještě nemáš, pozeptej se ve tvém okolí, jestli ho už někdo nemá. Když tě doporučí, dostane 300 Kč, v momentě kdy ty poprvé zaplatíš kartou (i kdyby to bylo jen za rohlík) dostaneš taky tři stovky. Kdybys "doporučitele" nesehnal, klidně mi můžeš napsat SZ
-- 24. 2. 2012 13:15 --Devizovky samozřejmě používat můžeš, hodně jich má příchozí zahraniční platby zdarma (včetně dvou nejzmiňovanějších zde, tedy Akcenty a Easychange), jen to klade nároky na odesilatele - musí kromě čísla účtu a SWIFT kódu (což už je pro některé problém

) vyplnit ještě správně údaje ve zprávě pro příjemce, navíc se může stát, že banka příjemce ne všechny údaje správně přenese (už s tím mám zkušenost). Výjimka je devizová společnost Citfin, která díky spojení s družstevní záložnou nabízí klientům vlastní čísla účtu. Ovšem ta bere jen podnikatele.
-- 24. 2. 2012 13:17 --Pak je tu ještě neoficiální fičura FIO - při přijímání plateb na slovenský IBAN není účtován poplatek za příchozí europlatbu, alespoň mě jednou účtován nebyl i když šlo o platbu z Německa. Ale spolehnout se na to nelze. Pak by bylo lepší založit si u FIO účet v EUR, platby si nechat posílat na něj a když se tam nahromadí větší částka, tak je směnit přes Easychange, která má lepší kurz a účet u FIO má taky.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.