Dobrý den,
potřebuji poradit. Nedávno jsem platil platební kartou Maestro v Polsku a zajímalo by mě jakým způsobem a jakým kurzem banka provedla zaúčtování platby (především podle jakého kurzu)
Jedná se o banku - Sberbank a platba byla prováděna v POLSKU.
Oslovil jsem banku a tady mám odpověď. Potřebuji poradit, zda to chápu správně. Díky za odpověď.
Kopíruji odpověď banky:
Chápu 1.odstavec, kdy kurz není zveřejňován karetní asociací. Moc nechápu druhý odstavec.
Velice nás těší váš zájem o služby a produkty Sberbank CZ.
V případě použití platební karty jsou zahraniční transakce zpracovány aktuálním směnným kurzem zadávaným asociacemi platebních karet VISA či Mastercard, Sberbank CZ obdrží pro zaúčtování již korunový ekvivalent hrazené částky, kterou strhne z vašeho účtu. Kurzy karetní asociace nemá banka předem k dispozici.
Pokud je účet, ze kterého je transakce hrazena v jiné měně než v měně transakce či CZK, použije Sberbank CZ pro zúčtování kurz deviza prodej pro měnu účtu. Tyto kurzy naleznete na našich stránkách
www.sberbankcz.cz.
Karta může být navázána k jednomu nebo dvěma účtům.
V případě dvou účtů:
- účty mohou být v různých měnách (uvedených v kurzovém lístku Sberbank CZ), není podmínkou, že jeden účet musí být veden v korunách
- na jeden zvolený účet banka účtuje tuzemské transakce a na druhý účet zahraniční transakce
- jestliže je měna zahraniční transakce shodná s měnou definovaného účtu pro zahraniční transakce, odpadá kurzový přepočet, transakce je transparentně zaúčtována, což navíc zjednodušuje kontrolu.
V případě jakýchkoliv dalších otázek jsme vám plně k dispozici.