Fantucci píše:Jinak co se týká toho, co je předražené a co ne. Ve velké většině případů je nejdražší vlastní správa. Lidé mnohdy nadávají na nákladovost třeba těch fondů, ale pak jsou schopni nechat desítky svých hodin měsíčně ve správě svých investic. Ať si pak ten čas přepočítají do finanční hodnoty jakýmkoliv rozumným koeficientem, vyjde je to podstatně dráž než někomu za to zaplatit
Pokud se nebavíme o aktivní správě ale čistě investici do třídy aktiv přes ETF, těžko. Bilanční kritérium Erste Premier je 1,5 milionu, tj. kdyby to bylo ve fondu s TER 2%, tak to stojí 2500 měsíčně – a za tu cenu zadat příkaz u brokera je krásná hodinová sazba.
Pravda, s dluhopisovou složkou v korunách to tak jako s ETF neumím, takže tam řekněme 1% p.a. je zkrátka tržní cena, ale dluhopisová složka má teď víceméně jediný smysluplný produkt, a to spořicí státní dluhopisy, kde si to můžu naklikat on-line zdarma vs. za to bance platit (a jak Erste znám, asi k tomu ještě chodit na pobočku). Proč?
Ještě zbývá argument, že se klientovi poskládá portfolio na míru. Ale co jsem viděl jejich metodiku, „na míru“ je to čistě podle horizontu a tolerance k riziku, na to snadno stačí program a nemusím mít drahého člověka (jak ostatně už i v ČR ukazují roboadvisors, co to dělají zhruba za polovinu, a jinde ve světě už to konverguje k nutnému konci, tj. službě dodávané libovolným brokerem nebo investiční společností zdarma čistě pro přilákání klientů). A nakonec platit extra za to, že mi v nejkonzervativnější toleranci nabídnou mnohaleté fix-to-float dluhopisy Erste (nebo v té méně konzervativnější dokonce AT1 dluhopisy Erste!), a v akciových složkách jsou zásadní komponentou ty jejich koncentrované fondy, fakt nedokážu obhájit. Pochopit, že to dělají, když jim to prochází, řekněme můžu; ale neschvaluji to a být zaměstnancem, který se toho v nějaké roli účastní, musel byt se stydět nebo rovnou odejít.
Určitě si to najde své klienty, kteří se neorientují ani takhle, chtějí se spolehnout na banku, a takoví klienti asi (ne určitě) dopadnou líp, než kdyby to v téže bance nechali na spořicím (nebo dokonce běžném) účtu. Ale tohle je vážně cílová klientela, a typická vzdělanost lidí z té demografické a majetkové skupiny? (Netuším, je?)
-- 26. 11. 2020 00:49 --Fantucci píše:treborit píše:Zaplatit za investici do fondu 5,29% v prvnim roce s timingem kdy ho do obchodu tlaci nejaka podrztazka jinak mu zrusi ucet ... to muze fakt jen blazen .. a seriozni jednani to teda neni ..
Přemýšlet nad dlouhodobou pravidelnou investicí z titulu nákladovosti v prvním roce může potom kdo?
Když můžu ETF koupit za řekněme 0,15% a držet za řekněme 0,2% p.a., i kdyby ten fond byl pak úplně zdarma, těch 5,29% by se rozpouštělo kolem 25 let (tedy trochu míň, protože s růstem hodnoty fondu roste základ pro těch 0,2%).
V tomto kontextu zaplatit 5% (a 5% z 1,5 milionu je 75 tisíc, tj. celá měsíční výplata cílového klienta!) za téměř libovolnou investici může opravdu jen blázen.
Fajn, je tam pan Hájek s jakousi historií… ale co tedy přesně vůči tomu ETF kupuji (podle letošního propadu to evidentně není nižší riziko)? ČS jako výhodu uvádí „V ČR se jedná o fond s jedinečnou investiční strategií“, ale to pro klienta vůbec nic neznamená, a nijak to nedemonstruje, jestli je tedy vůči tomu ETF ve zvolených cílech úspěšný nebo ne. Můj názor je, že kupuji primárně hezké povídání o tom, jaké jsou tam známé značky, a že bych se mohl o takové investici do známých značek chlubit někde na večírku – až na to, že na takové večírky jsem tedy nikdy nechodil.
-- 26. 11. 2020 01:09 --Fantucci píše:Na ten bod od PCH ohledně toho, proč banky samy neinvestují, jsem úplně zapomněl. Dobrá odpověď!
No…, na druhé straně ČS byla na téhle straně spektra rizikovosti i tak neschopná.
V akciích s Top Stocks atd. má službu, která se podle mě nedá doporučit, ale aspoň je nějaká snaha. Pro likvidní peníze a malé riziko to bylo děsivě špatné:
Krátce před rozjezdem spořicích státních dluhopisů jsem do Erste přišel, že tedy akcie mám v ETF, a chci pomoct s dluhopisovou složkou v objemu řádově milion s výhledem na pomalý růst, a byla to zkrátka tragédie. Repo sazba pomalu 2%, spořicí účet za 0,2%, a naprosto žádný zájem nabídnout něco mezi tím - prý možná individuální termínované vklady od 10 milionů jeden. (Jinak TV vůbec nemají v nabídce!)
Přitom kdyby tehdy skousli marži 0,3% místo 1,5%, mohli vklady mít a ještě na tom něco vydělat.
Zato dluhopisové fondy s výnosem do splatnosti nižším než TER (a web, který ten výnos do splatnosti u mnoha fondů ani neukazuje, a pracovníky, kteří vůbec netuší, o čem mluvím), mi nabízeli s bohorovným klidem jako normální věc.
Nakonec i relativně drobný Conseq to tehdy pochopil a začal nabízet
https://www.conseq.cz/investice/prehled ... ozitni-opf jako přístup k repo ČNB (pravda, letošní pád sazeb ten produkt zase zabil), ale ČS je asi moc velká banka nebo banka moc závislá na svých velkých maržích na existující klientele, aby takovou úroveň snahy institucionálně uměli nebo chtěli nabídnout v momentě, kdy se na trhu zkombinuje příležitost a poptávka.