A co chceš přesně u těch kreditek srovnávat - limity pojistného plnění? Výluky, spoluúčast, nebo seznam rizik? Srovnání toho, že jedna pojišťovna jednu pojistnou událost bude plnit, zatímco ta druhá ji zamítne? Parametrů, podle kterých by to šlo porovnat můe být docela dost, ale myslím, že nelze jednoduše říct, že kreditka s pojistným plněním 5 milionů Kč je horší, než ta s 10 milionů Kč...
Za mne by ze startu stačilo srovnání limitů a co v tom cest.pojištění vlastně je - storno zájezdu, zpoždění zavazadel, repatriace, úmrtí atd. Takové porovnání, jako když srovnávám telefon nebo televizi - hodně krytí bude podobných (ale třeba s jinými limity) a pak tam budou ty odlišnosti, které řeší jen ta či ona pojišťovna/karta.
Z vlastní zkušenosti: K VISA Platinum od KB je v pojištění i zrušení letu, ne jen storno, jak je častější. Uhradila mi v Japonsku ubytování na 1 noc a lodní lístek (místo letadla). Erste Premier má v rámci cestovka i potápění (nevím o jiném pojištění k platební kartě, které by to mělo)
Našel jsem si pojistné podmínky karty u KB platné od 6.12. a tam je "Zrušení cesty v zahraničí" ze závažných důvodů. To je ono? Já bych z toho popisu nepobral, že mi to vyřeší zrušení letu třeba aerolinkou. Z pojištění zrušení cesty v zahraničí vám uhradíme doložené nevratné náklady (tzv. stornopoplatky) vzniklé v souvislosti se zrušením cestovních služeb v zahraničí (fakultativní výlety, letenky, jízdenky, rezervace ubytování nebo služeb), pokud tak musíte učinit z vážných důvodů (např. úraz, onemocnění vás či vašeho spolucestujícího, vážné poškození vašeho bydliště apod.).
Já měl na mysli zrušení letu ze strany letecké společnosti. V mém případě šlo o náhlé uzavření letiště v důsledku nějaké nehody (tj. odškodnění od letecké společnosti nedostanete).
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
Z počátku jsem multiměnové karty považoval za něco super a skvělé, ale postupně mi došlo, že mají své výhody jen u velmi specifické oblasti použití. Pokud nemám v dané měně příjem, tak mi lepší službu udělá korunová karta s dobrým kurzem bez výjimek (svátky, víkendy), třeba Hello kreditka. A i v případě příjmu můžou výhodnost omezit poplatky za zahraniční platby (příjem cizí měny na účet), čímž se "zajímavé" měny smrsknou na eura, protože SEPA platby jsou zdarma nebo za pár korun. No a to můžu mít rovnou kartu k eurovému účtu.
Platby 10.2.22 v USD: Kurz ČNB 22,161 CSAS KK 22,647 (zaúčtování 13.2, kurzem 10.2, vratka 1%) HB KK 22,222 (zaúčtováno 13.2, kurzem MC 10.2) CURVE 22,222 (zaúčtováno ihned, kurzem MC) REVOLUT 22,242 (zaúčtováno ihned - okamžitý kurz) Třeba se toto info bude někomu hodit.
No jednou je (v pracovní dny) nejlepší Curve či HB (prostě kurz MC), jindy zase Revolut, to dle toho, zda se v aktuálním dni okamžitý kurz posunul vůči tomu celodennímu níže či výše . Takže to tebou uvedené platí v podstatě vždy, jen jednou bude o pár setin až desetin Revolut lepší a jindy horší než celodenní MC (kurz okamžitý s denním nelze prostě srovnat, když záleží právě na pohybu v den D).
Snad všude chtěli za platbu kartou příplatek (třeba 1,5%). Hotel, tourdesk, obchody. Bankomaty chtěly 10-15FJD za výběr (navíc k tomu co účtuje banka). Takže výhodně snad jen s FJD hotovostí? Ale nevím, kde ji pořídit za výhodný kurz, nehledal jsem.
Čeká mě v létě víc plateb v Eurech a přemýšlel jsem, jestli by se teď vyplatilo platit UniCreditem, když tam mám vratku 3 %? Např. ve srovnání s různýma debetkama (např. Creditas, KK HB apod. nemám).
Nebo ještě přímo s placením Eurovým účtem v Airu - ten bych musel částečně naplnit a není to zas taková částka, aby se mi chtělo řešit nějaký nový služby typu TW, ale mám účet u Paymont (bývalej CitFin, kterej mi kurzově přišel celkem fajn, ale nemám s tím žádnou zkušenost a ani tady jsem k němu nic nenašel, tak jestli nemáte zkušenost).
Na srovnání kurzů různých debetních karet se můžeš podívat třeba zde https://www.mesec.cz/clanky/pri-platbe- ... aret-2022/ Za mě osobně se UCB debetka nevyplatí ani s tou vratkou 3%, porovnávám to ale například s kartami Revolut, Curve či KK HB, které mám a používám.