drkarel:
"Ve většině případů dostali férovou cenu? Cha, vidím to dost obráceně - v minimu případů dostali férovou cenu. "
Nevím, při privatizaci jsem v produktivním věku nebyl, abych takhle mohl soudit. Usuzuji jenom z toho, co jsem se dozvěděl na investičních forech, kde času trávím troufám si říci požehnaně.
"A co minoritář s pár akciema za pár desítek tisíc? Je pro něj efektivní jít do sporu?"
No tak zrovna tohle by neřešil 1 minoritní akcionář, ale spíše tak 1000+ minoritních akcionářů hromadně, takže náklady by byly v podstatě nula a navíc se nejedná o žádný penny stock, nějakou malou garáž, ale o bankovní instituci s tržní kapitalizací alespoň 1 miliardu CZK.
"Druhým příkladem je Unipetrol - ten dokonce patří/patřil mezi "blue chips" BCPP a je veřejně obchodován a minoritář je tam taky léta otloukánkem."
Zrovna tohle by mě zajímalo. Tam všichni tvrdí, jak je minoritní akcionář otloukán, ale hodnota akcie za 1 rok vyrostla z cca 150 na 190 CZK, tedy více, než +25 %. Jaké je k tomu vysvětlení ?
"Celou dobu se jen tetelím, aby J&T neukecalo PKN, aby jim to prodali, protože pak bych se obával, že by mně J&T vykostilo raz-dva, opět za neférovou cenu."
Teď už ale není rok 89. Kdyby to vytěsnění proběhlo, tak výrazně nevýhodné nebylo. Navíc k vytěsnění myslím nestačí mít většinový podíl, ale snad až 90+ % ve společnosti, to nemá ani PKN Orlen v Unipetrolu, tam se bavíme o nějakých 65 %. Hubáček v Creditas to teď asi taky mít nebude, bude záležet na tom, kolik lidí ten družstevní podíl prodalo. Před transformací na banku měl myslím lehce nad 50 %.
-- 26. 1. 2017 23:59 --neosobně:
"Nějak se mě nezdá logické, že vlastník nové české banky by se uvedl tím, že nedodržuje smlouvy s klienty a je Zločinec. Stačí pak zaplatit pár velkoplošných reklamích ploch a před jeho bankami zavést štafetu nepřetřžitých protestů jednotlivců s velkými transparenty o tom co je za Zločince s jeho bankou + zaplatit pár novinářům at to pořádně rozmáznou.
Pokud to tak bude, bude to jeho reklamní a mediální smrt a pokud ukradené miliony klientům nevyplatí Vánoc nedožije."
Mně to taky hlava nebere, jak k něčemu takovému může dojít... Ani sekundu jsem neuvažoval o tom, že by ty smlouvy nebyly dodrženy, to už bych spíš čekal podraz od České Spořitelny, než od banky, která se léta rvala o bankovní licenci, až ji nakonec dostala a po 1 měsíci už nefunguje tak, jak má.
Vždyť sám víš, že takhle šaškovat by nikdo nikam nešel. To mají češi v povaze... Napíšou toho miliardu na internetu, zajdou si zanadávat do hospody a tím všechno končí

drkarel:
"Však ono to taky tak nedopadne. Lhůta je 31.1./1.2., tak je nesmysl teď panikařit. Proč by to vyplácel dříve?"
S tím, že by to vyplatil dříve, než 31.01.2017, jsem ani nepočítal, ale vzhledem k tomu, že k tomu vyplacení ho to zavazuje smluvně a je to kontrakt s bankou, tak bych prostě očekával plnění. Přes to nejede vlak... A ani prodleva o 1 den není akceptovatelná. To by si pak mohl dělat kdo chce, co chce...