investice do státních dluhopisu Republika

Běžné účty, spořicí vklady, termínované vklady, studentské účty, platební karty, přímé bankovnictví

Moderátor: Moderátoři FinExpert.cz

Odeslat příspěvekod gogo fin 3. 4. 2019 09:47

Dobrý den!
Jaký máte názor na investici do státních dluhopisu republika. Nikde k tomu nemůžu nic najít (myslím osobní názory majitelů - "finančníku z lidu", né názory politiků a státem placených ekonomů)! Nikdy jsem ještě do žádných dluhopisu neinvestoval, ale jestli jsem to dobře pochopil, nemuselo by to pro mně být až tak zlé. Chápu 6 let je dlouhá doba, ale je to doba, která mi zrovna chybí do možné předčasné penze, tak bych si chtěl něco přispořit. Jestli jsem to dobře pochopil, tak"
- úrok bude vždy tolik jak inflace + 0,5%
- po vkladu v bance jsou státní dluhopisy snad nejbezpečnější úložka
- likvidita je taky možná i předčasně (samozřejmě se ztrátou, ale já myslím, že to nebude můj případ!)
- nepočítám, že by banky šly s úroky někdy nad inflaci. No a u těch dluhopisů (to se mi nechce moc věřit, nebo jsem to špatně pochopil zaručijí úročení rovné inflaci + 0,5%
- elektronický náhled na svůj účet jak v bance
- vedení účtu rovněž zdarma, ale nikde jsem se nedočetl, jestli tam neexistuji nějaké další poplatky

děkuji všem za názory, hlavně proč tyto dluhopisy ano, nebo proč rozhodně né
gogo fin
Návštěvník

Odeslat příspěvekod PatrikChrz 3. 4. 2019 10:54

už se to tu probíralo. Zásadní nevýhoda je, že kdo ještě dluhopisy nekupoval, musí si nejdříve koupit ten "špatný" a teprve pak mu prodají ten "dobrý".

Pro mne to není, moc na dlouho.
Nekupuji si věci, které nepotřebuji nebo které se mi nelíbí, abych udělal dojem na lidi, kteří mě stejně nemají rádi.
PatrikChrz
Administrátor

Odeslat příspěvekod ROlda78 3. 4. 2019 13:14

Zase taková nevýhoda to není, za 1000,- koupíš Reinvestiční
získáš přístup a nakoupíš si Protiinflační. To se tady na fóru dělají lecky mnohem šílenější opičárny a pro méně! (Snad moc nekecám, info mám od manželky.)
O chytré ženské je nouze. Konečně o chytré mužské zrovna tak. Jan Werich
ROlda78
Diskutér

Odeslat příspěvekod lubik2 3. 4. 2019 15:59

gogo fin píše:... zaručují úročení rovné inflaci + 0,5%
Ve skutečnosti to zřejmě bude méně. Pokud totiž je aktuální inflace 2,5% + 0,5%, to toho daň 15%, tak to vychází pouze 0,05% nad inflaci.
Tedy pokud se to bude danit standardně(předcházející dluhopisy se totiž nedanily - Kalouskova finta s korunovými dluhopisy, kterou používá především Babiš a poslanci to odmítli zrušit)
lubik2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod fc70 3. 4. 2019 16:35

Téma v sekci investice: viewtopic.php?f=312&t=1297072
fc70
Přeborník

Odeslat příspěvekod berta21 4. 4. 2019 08:22

lubik2 píše:
gogo fin píše:... zaručují úročení rovné inflaci + 0,5%
Ve skutečnosti to zřejmě bude méně. Pokud totiž je aktuální inflace 2,5% + 0,5%, to toho daň 15%, tak to vychází pouze 0,05% nad inflaci.
Tedy pokud se to bude danit standardně(předcházející dluhopisy se totiž nedanily - Kalouskova finta s korunovými dluhopisy, kterou používá především Babiš a poslanci to odmítli zrušit)

jak jsi prosím příšel na to číslo 0,05 ??

gogo fin píše:- likvidita je taky možná i předčasně (samozřejmě se ztrátou, ale já myslím, že to nebude můj případ!)
-

O jaké ztrátě se bavíš? Koukni na podmínky, vypovědět lze jednou ročně bez sankce...
berta21
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drkarel 4. 4. 2019 09:54

Pokud je úročení 3,0 % a daň 15 % z úroku, pak daň činí 3,0 * 0,15 = 0,45. 0,5 - 0,45 = 0,05. Vcelku mi to nepřijde jako složitý výpočet.
drkarel
Inventář

Odeslat příspěvekod berta21 5. 4. 2019 13:38

Už to chápu co tím chtěl básník říci..... že zisk z dluhopisu není inflace + 0,5 % ale inflace + 0,05 %....
berta21
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ulmra 8. 4. 2019 18:28

gogo fin:
K této investici pouze jednu, léty prověřenou zkušenost: Nechoď Vašku s pány na led ...
Daně jsou výpalné, které platíme za to, že se nám nepodařilo vytvořit civilizovanou společnost.
Ulmra
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 9. 4. 2019 09:30

Jako konzervativní část portfolia a pojistka proti inflaci je to ok.

Samozřejmě, "zhodnocení" spočívá v tom, že se peníze nedevalvují, udrží si hodnotu, což je teda pořád lepší, než když leží na "spořícím" účtě nebo doma v krabici.

Nulové riziko je taky fajn, oproti firemním bondům s 6-8% úrokem, nemluvě o dluhopisových fondech, kde je i vstupní poplatek či roční poplatek za správu, zde není.

Slušná nabídka.
Znáte někdo výrazně lepší s podobným rizikem? ;)
Zřízení majetkového účtu / koupě reinvestičního dluhopisu je otázka 15 minut v ČSOB.
Radek.Hulan
Mírně pokročilý