Mariacek píše:Neřešíte teď někdo konec fixace hypotéky u RB? Mě končí fixace v březnu 2018, ale vzhledem k tomu, že se plánuji zvyšovat sazby a už dnes mám nabídky např. od Fio banky na refinancování (s roční dobou čerpání, což by vyšlo), přemýšlím nad tím, že RB požádám už teď o novou sazbu na nové období.
Problém je, že uvažuji o prodeji bytu co mám na hypotéku. Možná to stihnu a zaplatím hypotéku z prodeje bytu, možná také ne... Pokud už teď požádám o sazbu na další období, nepřipravím se o možnost předčasného splacení ke konci stávající fixace, když bych prodej včas k fixaci stihnul?? Nemáte s tím někdo zkušenosti?

To jsme na tom koukám dost podobně, taky mi fixace u RB končí v březnu 2018 a zároveň taky zvažujeme prodej bytu. S RB jsem komunikoval poměrně intenzivně, ale žádný rozumný nabídky jsem se nedočkal, takže už mám víceméně podepsaný refinancování u AirBank.
V krátkosti asi tak - pokud teď podepíšeš novou úrokovou sazbu u RB, tak ti okamžitě naběhne nová fixace a na možnost bezplatnýho doplacení v březnu 2018 můžeš zapomenout. Jediný pozitivum by bylo, že se na tebe začnou vztahovat podmínky daný novým zákonem o úvěrech, tzn. pokuta při předčasným splacení mimo termín fixace při prodeji bytu max. 50 000Kč (a z komunikace tak nějak vyplynulo, že by si tu pokutu při předčasným splacení naúčtovali, výjimky se prý v podstatě neudělují)
Že máš nabídku na refinancování od Fio už teď se divím, taky jsem se tam ptal a mě tvrdili, že umí dát nabídku nejdřív půl roku před koncem fixace. Nicméně u mě vyhrála AirBank i díky možnosti půjčení peněz navíc za rozumných podmínek, to se hodí...